Ženski svet

Стр. 156.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. «==:

али растајући се од њега, свагда сам понела по какву прекрасну мисао, дубоки смисао које ми је постајао јасан саразмерно према томе, како сам напредовала духом. Један пут сам му изразила своју недоумицу због тога, што је на свету тако много религија. „Јелена — рече ми он — религија је једна, свесветска: религија љубави. Љуби Оца небеснога свим "срцем и душом, љуби свако дете Божје саразмерно према снази својој, и запамти, да је у опште више добра, него вла —- те ћеш имати кључ за све“ Не варамо се, да су те и сличне поуке утицале на онако идејалан склад мисли Јелене Келер, на којима је она основала свој алтруистачки и благодетни рад на јавном попришту. Ни мало не сумњамо, да је високи оптимизам ове чуд“ не девојке, као и њевино прегалаштво основано на том непоколебивом темељу дубоке религијозности; религијовности без слепог фанатизма за облик и букву религије, но тим већег одушевљења за дух и смисао њезин. Само душа кров прожета таквим религијозним духом, могаше сачувана бити да не овлада њоме очајање у моментима савнања својих физичких недостатака, које ју чине робињом од света одлученом. Само религијом Христовом, том рег ехсеПепсе религијом љубави, окићена душа њевина могаше у себи кристалисати оно душевно спокојство; оно идејално уверење и онај благородни поглед на своје место и определење свету, које Јелена Келер формулише и одређује овим рачма: Истина, понекада ме осећај одвојености од света савлађује као нека хладна магла и ја осећам, да седим сама код ватворених врата живота и очекујем нешто. Тамо, унутри су светлост, музика, слат. ки равговори; али ја тамо не могу да уђем. Судба, сурова и немилостива испречила се преда ме. И јер ми је срце осетљиво и страсно, у мени себуди питање: »Вашто тор; али ја ипак не изговарам горке, правне речи које ми наваљују на јеврк; и оне тако задржане падају ми на срце, као неисплакане суве. Неограничена тишина стеже ми гру-

ди. Али тада придолави нада с осмехом и шапће „ми: »Радост ја у забораву на самога себе:« И гле ја се паштим даону срећу која сјаје у туђим очима, учиним својим сунцем; звуке који веселе туђе уши — мојом срећом.

Овип речима не треба коментара. У њима изражена узвишена и нежна појеваја, удружена са дубоком животном философијом п најсавршенијом практичном етиком, у тако лепој одори, казује нам јасно сву суштину науке. Онога, који јо на Голготи, положио душу своју у откуп за многе, чијој пожртвовности, и | чијем забораву на самога себе, верно | подражава на својој Голготи — јединствена Јелена Келер.

Време ми не дозвољава, да јоши даље дуљим опиб и да се упуштам у подробности ове ванредне појаве на поворници савременога нам живота. У крупним потевима прикавгао сам Вам п. сл. развитак и морални вначај њевин. Она нам јасније од свију речи, убедљивије од свих доказа, живим примером докавује, каквом истрајношћу, каквим одушевљењем ваља и с каквом коришћу може да послужи сваки човек на оном. животном попришту на којега упућују | његове личне способности и животне околности. Она нам очигледно потврђује | снагу и моћ воље људске оплемењене добрим васпитањем и стављене у службу опште човечанских идејала!

Она нам најзад у једно псто доба и тако просто п тако класично посведочава истинитост српске народне пословице, која вели, да се од човека ништа отело пије.

Пример Јелене Келер нека нам светли и нека нас подстиче на племените подвиге у борби за свој и својих ближњих напредак. Шример њезин нека нам буде путевођа у борби са својим слабостима, недостацима и рђавим еклоности“ ма наше природе и он ће нас зацело одвести победи истих, јер „Јелена Келер је победница. Она је освојила један свет: царстве светлости. Благо њој!“ == Одајмо јој стога признање и подражавајмо јој!

о ешуб авњ——————