Ženski svet

Стр. 194.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 9.

цу Дражђанског »Сокола«, г-ђу Шампл из Лизисцанка, изасланицу бринског и будвајског друштва: „Весне“, професора: г. Јарника, г-ђицу: Видеманову књижевницу из Брна (Брина), гимназијског професора Ј. Левестана из Толтаве и др.

Брзојавних поздрава било је из Београда (5), из Пољске (2), из Ческе (небројено). Прочитан је поздрав и грофице Л. Н. Толстојеве, која жали, што не може лично да учествује на конгресу из разлога, што јој је муж (славни филозоф и књижевник гроф _Л. Тостој) слаб, те не може да га остави.

Састанак се разишао тек дубоко у ноћ тога дана.

а недељу и понедељак одређени су за озбиљан рад и утврђен је овај програм:

У недељу у 9 сати пре подне да буде састанак у дворани старе варошке куће. Тамо ће поздравити госте свечаном песмом, г-ђа Зорка Ховоркова предсеница » О тедпл! бројек сезКкућ Хеп«. Затим ће декламовати г-ђа Паула Матернова:»Мухџа К' Хепат« из последњег спева Св. Чеха. — О теми: »Жена«, говориће списатељка, г-ђа Божена Викова-Кунетицка»Досадањи рад ческе жене, њен садашњи и будући задатак«, говориће гђа Е. пл. Пуркине. — »Позиви духовни рад женскиња у породици“, списатељка г-ђа Терезија Новакова. — »Жена у породици и домазлуку«, списатељка гђа Милослава Прохаскова. „Потпуна равноправност човека и жене“: гђица Пилна.

После подне истог дана говориће се о темама: „Жена у породици и кућарству«, гђа: Карла Саркова. »Здравственост (санитас) и подизање домазлука“, »Реформа женских погледа на горње питање и заштита деце“, списатељка гђа Ирина Шнајдауфова-Чадова. — »Буђење љубави у деце према животињама“, списатељка гђа Паула Мудра, »Баштованство а нарочито цвећарство код

деце«, професордр. Ј. Урбан-Јарник. — »Жена на нацијоналном пољу«. „Пољкиња као мати: Жена као укућанка“, гђа Пелда-Смишкова. „Жена на народносној њиви“, г-ђа Франциска Вишњакова. — »Васпитање деце на народносној основи“, г-ђица М. Марушкова. „Рад на привредном пољу«, гђа Попелка Билианова и гђа Карла Самкова.

У понедељак пре подне ја буде састанак у великој дворани трговачке и обртне коморе а говориће о темама: »Етнографски рад«, г-ђа Барб. Хоблова. — „Тежње Ческиња на литерарном пољу“, списатељка г-ђа П. Матернова. — »Суделовање на политичном животу народа«, г-ђа Олга Странска. — „Жена на социјалној (друштвеној) радњи“, и „Реформа о бризи за децу“, дворски саветник др. Јован Дворжак. — „Заузимање за сирочад и напуштену децу«, г-ђица Марија Стајскалова. „Гуторство међу женама«, судски пристав г. Пшорн. — »Судбина народа у рукама жене“, г. Фр. Прохаска. —

Истог дана после подне да се продуже расправе: „О заштити занемарене деце, поглавито девојака«, учитељица г-ђица Ружа Јонашова. „Заштита материнства“ др. Е. Возабова. — „Сопствено морално васпитање у опште«, списатељка П. Мудра. — „О законитој заштити женскиња као жене, које су изложене проституцији (прељуби), г-ђа Ема Лошкакова. — „Борба против алкохола (опојних пића)«, др. Ел. Возабова, професор др. Кабрхел и гђа Јитка Утлерова. — „Наше тежње«, гђица Фринтова.

Прашке новине хвале, да је први дан конгреса протекао у потпуној хармонији и пуном достојанству. Говори и поздрави одговорили су потпуно оном високом циљу, коме је овај конгрес намењен. Нарочито истичу говор, г-ђе Матурове, пун поезије и топлих осећаја, којим је поздрави. ла госте и у којем је истакла важност