Ženski svet

Бр. 10.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 285.

то је ове млада Српкиња довршила за 10 месеци и при том са врло добрим успехом. Отуда ве види, да женска половина има исто толико ако не и више дара за науку као и мушки. Нека је Бог поживи родитељу на радост а науци и народу на корист.

Нови српски патријарх. Овогодишњи нар. цркв. сабор у Срем. Карловцима изабрао је после нопотврђеног вршачког епископа, г. Гаврила Змејановића и после својевољно отетупившег епископа бачког, г. Митрофана Шевића, будимеког епископа, г. Лукијана Богдановића за врпеког патријарха, који је свечано уведен у патријаршеско достојанство у четвртак 25. вептембра. (8. октобра) о. г. Нека му је ерећнои благовловено!

Збор наставника срп. виших девојачких школа. После 30 и више година састали се у Новом Саду 6. (19.) септембра о. г. наставници и наставнице овостране три српеке више девојач. школе: новосадске, панчевачке и сомборске, на свом другом састанку, јер први је био пре три године у Сомбору, и саветовали се овде пуна три дана о томе, какво ће мњење дати о новој наставној основи, на предлог кр. уг. министарства богочасти и јавне наставе, коју је за таке школе издало то министарство, а уједно, да све посаветују и о томе, шта ће и како бе да чине, да се у данашњим тешким материјалним прилиКама, поправи и њихово материјално етање, које се затекло још онако, како је пре 88 године одређено од наших автономних власти, па се никад више није доспело на та питања, ма да се зна, да просветни рад школеких трудбеника, стоји у уској вези са њиховим материјалним односима.

Скупштина Матице Српске одржна је у Нов. Саду 80. августа (12. сешт.) о. г. Била је многобројно посећена. Примила је к знању све извештаје књижевног одељења и управног одбора и прихватила је предлоге књижевног одељења, да се у будуће издаје Летопис Матице Српске у 8 свезака (место досадање 4 свеске). Књиге за народ да излазе као и досад. Календар да отпадне, а књиге Матичине такође да се издају, само у мањој мери. И у овој скупштини бирани су питомци на упражњена места.

Скупштина срп. нар. позоришта одржана је такође у Нов. Саду 5. (17.) вепт. 0, г. и била је и она врло лепо посећена, особито члановима са стране. Овом приликом обављена је у смислу штатута трогодишња рестаурација часника и чиновника. За начелника је изабран и даље г, А. Хаџић, за подначеоника: г. Гедеон Дувђерски. за секретара: професор Душан Радић, а сетала су места остала старим чиновницима.

За управитељицу Дома за више образовање девојака у Београду постављена је, гђа Даница Чакловићка, бивша наставница српске више девој. школе у Панчеву. Честитамо!

Српска цвећарска творница. Г-ђа Софија Ђорђевићка основала је у Београду модерно уређену творницу (фабрику) вештачког цвећа. Надамо све, да ће српска публика потпомоћи ово подузеће и да ће ту наћи лепе зараде многе младе Српкиње.

25. годишњица. Г-ђица Софија Петровна Мертваго, начелница института Царице Марије на Цетињу, добила је од саме руске царице Марије захвално писмо, на њеном ревносном и савесном цросветном раду за минулих 25 година учитељске елужбе.

Г. Стево Калуђеровић, управитељ основне и српеке више девојачке школе у Сарајеву и председник учитељеког удружења Босне и Херцеговине, прославио је прошлог месеца, скромно, у кругу евојих пријатеља, своју 25. годишњицу ревносног учитељског рада. ивео!

Леп успех. На будимпештанској трговачкој академији положио је 19. септ. о. г. Иван Антоновић, вин негдашњег пароха вел. сентмиклушког Александра се врло добрим успехом.

100 годишњица. Прошлог месеца навршило се 100 година, како ву Савић (Сомборац) и Доситије Обрадовић основали у Београду Велику Школу, која је пре четири године претворена у први врпски универзитет. Тај чин је свечано али у тишини прославио универзитет, на којој је учествовао и сам краљ Петар.

Радост на цетињском двору: Њено Височанство, Књагиња Наталија обдарила је Црну Гору новорођеним Кнежевићем, коме ће бити име Михаило. Срећно да Бог да!

Забаве. Добротвсрна Задруга Српкиња у Дољ. Тувли, приредила је на Малу Госпојину, као на дан своје крене славе, забаву с игранком, а чист прихед наменула је на издржавање своје раденичке школе. ~

Српеко певачко друштво „Милутиновић у Бов. Крупи, прпредило је забаву с игранком на Малу Госпојину о,г. у славу Стевана Мокрањца, српеког комповитора.

Верени и венчани. Гђица Јулка Бингулчева из Беча, сестра наше сараднице, гђице Цвете Бингулчеве, верила се ве младим Словенцем дром Астом Стухецом. Г. Стухец је велик пријатељ (Срба и ради на томе, да пренесе у српку књигу све оно, што је лепо и добро у Словенаца. Честитамо!

Г. др. Димитрије Стефановић, досадањи професор карловачке богословије, а будући администратор даљске парохије, верио се ва гђицом Зорком Димитријевићевом, ћерком суботичког пароха, Светозара Димитријеваћа. Чееститамо!

Наш сарадник, уредник дечијег листа „Голуба и професор срп. више девојачке школе у Сомбору, г. Коста Отојачић, верио се е гђицом Даницом Којичићевом из Даља. Орећно!

У спомен пок. Руже Змајеве, која је сахрањена на панчевачком гробљу, рада је панче-