Ženski svet

Бр. 10.

ЖЕНСКИ СВЕТ

бтр 297.

јатељу г. Стојану и његовој породици изјављујемо наше топло саучешће, а покојници довикујемо: лака ти црна земља била честита жено и велика Орпкпњо!

тј Ника Адамовић. Честит супруг, гђе Олге Адамовић јеђ Радић из Вел. Кикинде, Ника Адамовић, велепоседник, преминуо је 2. (16.) јуда о. г. у 63. години живота. Оплакује га супруга са вином Митом, кћери Тинчиком, унуцима и зетовима др. Пајом СЏимићем п Алфре: дом Олани. Покојни Ника беше мирне, повучене нарави; вредан и штедљив у којим евојстви“

ма је удвостручио и утростручио наслеђено имање, те је заузео место међу најимућнијим Србима у Вел. Кикинди. Бог да му душу прости!

Т Димитрије Славјански-Агрењев. Славни руски коровођа, који је и ове године прошао сва већа Српека, Хрватска, Оговепачка и Бугарзка места са својим певачким друштвом, преминуо је у повратку својој домовини у Рушчуку. Мртво тело великог Олавјанског пренето је по наредбп самог цара Николе у Петроград и тамо сахрањено. Вечан му спомен!

и

Се ЕЛЕШНЕ ; )

Ссс—

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Против мољаца. У собама, где мољци појаве, узима се ово средство. Загреје се добро печена цигла, па се онако врела унесе у собу, где има мољаца, и успе се на циглу јако спрће. Од тог 'задаха поцркају мољци. „Н. Новине“.

Масне флеке из аљине могу се лако извући, кад се на оно масно место натре ситне истучене беле креде, па се онда приближи то место ватри. На топлоти се маст отопи а креда упија маст, па тако нестане прњотине.

РАЗНО.

Последице мешовитих бракова. (Ово дана умро је у Загребу мајор Младен Стојпеављевић. И име и презиме му каже, да је био Србин православне вере, али је оженио неку Швабицу, шта ли беше. Венчао се у њеној цркви, кретпо је сина у њеној цркви и дао му право швапеко име „Бат! (то је у Шваба толико, колико у нав Орба Сава, Милош, Младен), али Швабица увек незадовољна, увек нешто гунђа. Најпосле пређе и Младен на њену веру, али и то му не помсже, она га оставп и удаде се за неког другог војника, у вишем чину од јадног Младена.

И кад је он ово дана умро, онда су телеграфирали и бившој жени и сину „Каш“-у, али јадном и презреном Орбину не дође нико од њих ви на погреб.

КЊИЖЕВНОСТ.

Враголанке. Наш сарадник г. Владан М. Луњевица, издао је у другом повећаном издању евоје песме под горњим насловом. Штам-

пане су у Крагујевцу 1908. год. у штампарпји Радивоја Јовановића, а цена им је 40 потура.

Усековање св. Јована Крститеља. Наш сарадник г. Чедомољ М. Шљивић, спевао је н издао Усековање ев. Јована. Штампано је у Шапцу у штампарији Свет. Ј. Грданичког 1908. Цене нема. Књижица је мала, укусно изведепа и може се употребити у школама за декламовање. Тетка-Данина књига, написала Даница Бандинка. Издање књижаре пи штампарије Јована Радака у Вел. Кикинди. Цена 40 потура.

У лепој и укусно епремљеној књижици од 63 стране изнела нам је позната приповедачица и наша врла сарадница, гђа Даница Бандићка, учитељица вел.- кикиндска, својих осам приповетчица, које су махом намењене нашој школској омладини. На тим приповетчрцама огледа се вешта и спремна учптељица, која уме поуку и школеко градиво да обуче у приповетку и да и најнебрижљивије ђаче наведе на мишљење и расуђивање о предметима, којима их школа привлачи на науку и племенити рад и поступак у животу. Тетка Дана би добро учпнила, кад би продужила своје причање у овом облику, а учитељи и учитељице би добро учинили, кад би оваке приче прегоручивали родитељима п деци, да их купују и да се на њима смишљено и поучно забаве.

Извештај о Дому за ученице средњих гокола у Београду, као пи о приватној нижој женској гимназији К. П. Бајићк>, од 1905. до 1908. године. Књига ]. година 1—8. Издање Дома, Београд. Штампа Павла Ранковића. 1908.

Од дужег времена осетила ве у Београду потреба, да се женска деца штр долазе у Београд из унутрашњости Србије, доведу под један кров, да се ту под надзором старијих и одличнијих женеких сачувају у моралу и здрављу и да им