Ženski svet

Рад добротворних задруга Српкиња.

Стапа р.

3емун.

Добротворна Задруга Српкиња Стапаркиња одржала је своју главну скупштину 31. децембра По довољно искупљеном броју задружних чланица, председница је кратким говором поздравила чланице добродошлицом и отворила скупштину. Задружни перовођа извештава: да је задруга у минулој години имала 9 редовних и 1 ванредну - седницу, у којима је решавано о разним предметима и да је према стању младе нам задруге, доста милостиње и припомоћи учињено сиротињи. Задруга је на свечан начин- прославила своје крсно име св. Василија, којом је приликом, славски колач резала председница В Св. Милића и као кума даровала 20 К задружној благајни. У току прошле године биле су прире-ђене 3 забаве и два села. Затим је задруга ступила у допис са савезом Српкиња у Загребу. Стање задружне благајне је: примљено укупно К 103090, чисто уложено на књижицу 600 К а К 430 90 издато на добротворне цели и остале задружне трошкове Затим је часништво поднело оставку и поново акламациом су изабране и то: за председницу гђа В Св. Милића, за подпредседницу гђа В Буњевчева, за благајкињу гђа В. Југовић а на место перовође Р. Мрђенове изабрата је гђа М. Тшрилова. У одбор су изабране тајним гласањем гђе: А. Поштић, Д. Максимовић, Т. Плужарева, М. Волић, М. Мокић и М. Селакова и две заменице: гђе Д. Поповић и3. Бачлић За прегледачице: гђе Ј Павловић, Ема Вујина и Т. Мартоношка. За оверење скупштинског записника изабране су госпође М. Мокић, М Влашкалић и С. Волић, чиме се скупштина заврши уз дирљив говор гђе председнице и са живеле све се задругарке разиђу. • Р" М.

Добротворна Задруга Српкиња Земункиња заодела је и ове као и сваке зиме топлим зимским оделом 37 сиромашних ученика овдашње српске вероисповедне основне школе. На ту сврху је утрошено до К 300' —. За тим је снабдела 55 сиромашних породица српских дрвима за огрев, те је и на то утрошено К 428' —. За набаву дечијег одела бринуле су се од одбора одређене ове госпође: подпредседница гђа Јелена пл. Бенко благајкиња гђа Јелка пл. Спишићка и одборкиње: гђа Мара др. С. Недељковићка и гђа Анка М. Тошићка За делење дрва сиротињи беху одређене одборкиње: гђа Лепосава Зозук, преудата Пилић и гђа Анка М. Тошићка. Деци је наручено одело да имају ново за св Причешће, те им је у очи тога дана и подељено, у присуству задружне председнице, управног одбора и дечијих учитељица. Том приликом је учинила племенито дело одборкиња гђа Вера др. Г. Авакумовићка, јер је о свом трошку оденула још десет сиромашних ученица, те је на то даровала К 100' . Живела! Деца су сва у новом оделу отишла радосна, својим кућама, а сиротиња са дрвима за огрев још радоснија, јер је зими топла соба нају годнија Горепоменута сиротиња захвална је како управном одбору, са врлоуваженом председницом гђом Софијом пл. Спирта, тако и свима члановима и чланицама Добротворне Задруге Српкиња Земункиња.

А. М. Т. чланица упр. одб

ЛИСТАК.

Звона у очи Нове Године.

Већ је на измаку стара година. Глава јој је посута пепелом и огрнула се плаштом од

облака. Свршавала се љутита, незадовољна са самом собом и светом. Сетила се у последњем тренутку, да њеном опраштању оскудева бла-

Бр. 1. ЖЕНСКИ СВЕТ

11