Ženski svet

Обазрем се, и гле, предамном стоји стар, сед човек, који је сву своју младост ировео за карташким столом, аја проживила 10 година у осветљеним и дивно намештеним собама, у самоћи. Зар је то живот, зар то срећа? И онда је дошао живот онакав, какав је једноставан, хладан, неотесан. Тек ми се навршило 30 година, а њему 60. Млада, још и онда лепа хтела сам да уживам. И тада сам упознала једног младог човека са плавом униформом и смеђим очима, Шта се онда са мном збило не знам. И против моје воље ми се прикрада слика тог младог човека и ноћу, у сну сам гледала његове смеђе очи. Једно вече заједно смо седели у „салону“. Говорио ми је тнхо да нико не , чује ни оне ствари што су око нас, да не чују шта је хтео рећц. Говорио ми је слатко, заносно и уверавао о својој љубави. Веровала сам му, али не за дуго. Јер се опет умешао живот једноставан, хладан, сур в, неотесан. Једна млада дев јка, лепа као што сам ја некад била, пуна живота, очарала га је и не знајући отела из мога загрљаја. А д а.

Две ноћи сам непрестано плакала. Ila је и то прошло. Ево ме и сад нред огледалом после 45 година живота. Она лепа црна коса почела је седети, ни очи ми нису онако сјајне као некада а испод њих се пружају плави колутови, као у оних што много сањају. Собу ми и данас испуњава мирис увелих ружа и камелија, али ме тај мирис сад већ не заноси, не опија, све сам ја то некад друкче замишљала.“ Више нема. Знаш ли мајко, зашто сам ти све то написала? Тај лист хартије можда не интересује ни мене ни тебе, живот једне особе коју не познајемо. Али сам ето учинила. Хтедох да те подсетим на наше заједничке дане кад сам те оно запигала, шга је срећа? А ти си ми онда рекла: п Дијете забадава ћу ти рећи кад ме и тако не ћеш разумети. У веселом погледу вас свију, V осмјеху моје дјеце, на уснама мога мезимчета, мога Мило]ка је сва мо]а срећа“. И чини ми се, да те још и сад тако гледам а очи су ти опет тако благе и cjajHe као зраци оне „тетине звезде више „ТроглаваЦ па допусти да их и сад слатко пољуби твоја: , Слободијанка.

ГЛАСНИК.

Нова заклада Привредника. Госпођица Катица Ивошевића из Винковаца оставила је своју уштеду од 4АOOO круна друштву Привреднику у Загребу под условом, да она доживотно у жива приход тог фонда, а после њене смрти да ужива брат јој Богомил Ивошевић, котарски предстојник у Вуковару а по његовој смрти припашће фонд па и његов приход друштву Привреднику за подизање срп. подмлатка на привредном пољу, који ће се настањивати и своје радње отворити у српским крајевима и женити са православним Српкињама. Нове Добротворне Задруге Српкиња. Добили с.мо извештај, да су у оснутку нове Добротворне Задруге у Удбини (Лика) Ријеки (Фијуми) и Зворнику (Босна). Осим тога почело се озбиљно радити да се потврде и правила пре неколико година још основане задруге у Жабљу , те ћемо скорим имати 4 нове задруге Не знамо, само што се на том пољу не крећу наше Српкиње у Тителу, Паланци, Мокрину, Ковину, Црепаји, Долову и толиким друг-им местима по Бачкој и Банату, кад се, ето и мала Удбина у

Ли ци спрема да принесе коју пару за опште добро народно Зар је у тих Српкиња изумро сваки осећај родољубља, кад се не крећу, а толики народни посао чека на њих? Порадите. драге сестре, да и Ви своје таланте умножите, јер ће вас народни суд осудити и презрети, кад га закопана држите Иове земљорадничке задруге основане су и од суда потврђене у Гор. Храстовцу (загребачка жупанија) и Утињи (модрушко-речка жупанија). Основане су и од суда потврђене у Тураји (бачка) и у Свиници (загребачка жупанија) Одликовање. Наш сарадник г. др Паја Р. Радосављевић, доцент универзитета у Њујорку, позван је од америчке владе, да иде на 6 месечну научну експедицију или у Конго (у Африку) или у Аустралију или међу ескимска племена у Азију, да испитује и проучава децу и омладину од 1— 24 године. За сада се још није одлучио на коју ће страну, али свакако можемо ми Срби бити задовољни, што имамо тако одличних научних синова, да их и стране државе и народи цене и штују.

66

ЖЕНСКИ СВЕТ Бр 3.