Ženski svet

ЊОМ а

па РЕСаУ "КЕ

Бр. 8

ЖЕНСКИ СВЕТ

(Свр=и 645

На реду беше избор председница, часништва и одбора, но скупштина једногласно закључује: да из великог поштовања спрам преминуле нам добре и мудре председнице госпође Емилије Јоцићке, која је непрекидно од 27. априла 1886. до 13. октобра 1912. председницом овој Задрузи била, нити њено место попуњује, нити се упушта у какве изборе, него моли како госпођу Еуфимију Влаховићку, потпредседницу, тако и остале часнике и одборкиње да издрже у својим дужностима и даље, док се не наврши година од смрти председнице.

Још имамо споменути, да је наша Задруга примила поклон 80 круна од овдашње Кредитне Банке и 50 круна од Бачко-потиске штедионице, на којима лепим поклонима је писменим путем изречена најтоплија благодарност.

Приспеле молбе за милостињу упућују се одбору на решавање.

Захваљујући госпођи Еуфимији Влаховћки потпредседници на великом труду уложеном у рад задружни после смрти председнице, који рад беше један од најродољубивијих, скупштина се разилази с усклицима: Живела нам госпођа председница! :

земун.

На Сретеније 2. (15. фебруара о. гг. у три сата после подне, одржала је »Добротворна Задруга Српкења Земункиња« своју шеснаесту главну акупштину.. Кад се је једна трећина чланица искупила, задружна председница гђа Софија пл. Спирта кратким говором поздравила је чланице и отворила скупштину. Од стра-

не редарственог повереништва присуствовао је-

чиновник г. Павле Жутић.

После помена мртвих наиме: задружног многозаслужног тајника г. Вељка П. Петровића, и потпомажућих чланова г. Озрена Карамата и Драгутина С. Лазића и редовне чланице Николићке Л. Софије, скупштина је устајањем одала почаст покојницима са изразом: Слава им! и Бог да им душу прости!

Задружни _тајник г. Коста Петровачки чита извештај управног одбора, о раду и успеху за прошлу 1912. год. из којега се види, да је одржано девет редовних седница, те да је многа сиротинска суза утрвена, јер је на милостиње издато: 2205 кр. На добротворне сврхе: 1130 кр. и Ра одело сиромашној школској деци 309 кр.

За тим су прочитана имена приложника за српски и црногорски »Црвени Крст« што су чланице између себе по дозволи више власти покупиле. и то: 2226 кр. Осим тога је наша задруга дала: 1000 кр.

Управни одбор је и прошле године приредио свечаност за задружно »Крсно Име« Малу Госпојину, те је при резању славског колача кумо-

вала гђа Марија уд. С. Јовановић, и поклонила задружној благајни 20 кр. У току 1912. г. одбор је приредио две забаве, те. од једне добивено је чистих: 1003 кр. 28 пот. Од друге »Кермеса« у јуну: 86175 п.

Из прочитаног извештаја прегледачког одбора о стању задружвог имања и благајне, ви ди се да су били огромни издатци прошле године, па ипак је имгње повећано са 507 кр. 33 пот. јер је концем 1911. год. било: 24510 кр. 52 пот. а концем 1912. год. износи: 95017 кр. 85 пот. Скупштина је са пажњом саслушала извештај, и како управном тако и прегледачком одбору изречена је захвалност на ревносном и савесном раду, агђи Љубици П, Милаковићки као благајкињи, на труду око вођења књига и рачуна.

За тим се приступило избору часништва, које је акламацијом поново изабрано и то: За председницу гђа Софија пл. Спирта, за потпредседницу: гђа Јелена пл. Бенко, за благајкињу: гђа Љубица П. Милаковић, а за тајника: г. Коста Петровачки, срп. нар. учитељ.

У управни одбор тајним гласањем изабгане су ове госпође: Авакумовићка др. Г. Вера, Азуцки К. Драгиња, Димовићка Д. Мара, Купусаревићка Тереза, гђица Ковачевићева Мара, Лаушевићка Ем. Христина, Николићка др. В. Јелена, Недељковићка др. С. Мара, Радмановићка Даринка, Славковићка Ђ. Софија, Тошићка -М. Анка и Шујица Јелисавета. У прегледачки одбор, гђа: Тривунчићка Ј. Лепосава, Јелена Сечански и г. Сава Пушић, као известилац. Да овере скупштински записник, гђе: Марковићка Д. Милена, Пантелићка П. Емилија и Микићка Јованка.

Пошто се још прорачун за 1918. г. одобрио те тиме дневни ред исцрпио, гђа председница се захвалила чланицама на одзиву, и скупштина се разишла.

Ћ,М. 1.

чланица упр. одбора.

Панчево.

Главна скупштина Добротворне Задруге Српкиња Панчевачких одржана је у недељу 10. (23.) фебруара ове године у просторијама Радничке Школе под председништвом г-ђе Анке К. Милутиновића, председнице. Како се' брзо искупио довољан број чланица, отворила је председница скупштину кратким поздравом а за тим је перовођа г-ђа Анђелија С. Кешанског, прочитала имена оних г-ђа, које су се у току прошле године пријавиле за чланице задруге.

Скупштина је све пријављене госпође примила за чланице уз усклике „живеле“. Прошле године умрле су ове чланице: чланица добротворка Јелена Радосављевић, која је пуних 7 год. као одборница вољно и ревносно послу-