Ženski svet

Стр. 62.

жила задрузи и својим зрелим саветима много допринела напретку њезину; редовне чланице: Александра Николић, Драга Секешан, Босиљка Чолаковић, Персида Годоровић и Јулијана Фор да. Скупштина је устајањем и ускликом: „Слава“! „Бог да им душу прости“! одала почаст покојницама а имена њихова унеће се у задружну читуљу, да се докле год задруга постоји спомињу о свечаном парастосу.

Перовођа је за тим прочитала опширан извештај о раду управног одбора за 1912. год. Из извештаја се види како лепо ради и напредује ова задруга. У прошлој години примљено је од Панчевачке Кредитне Банке К А90 за издржавање Радничке Школе. За тим К 380 од родољубивих Срба и Српзиња у место венца на одар својим милим покојницима, чија смо имена у јавној захвалности већ изнели у овоме цењеном листу. Како је интелигенција већином прихватила овај користан начин исказивања пијетета према својим покојницима, на жалост, наш средњи сталеж, а видимо и код ратара, тек сад су ушлиу моду венци, што би требале све чланице задруге да настоје саветима свугде и на сваком месту да искорењују. Редовна забава постигла је врло добар материјалан успех. Чиста прихода било је К 77770 п. Изречена је нарочита захвалност г-ђи одборници Даници М. Стефановића, која је много труда положила око извођења првог дела програма; исто тако заслужиле су захвалност и суделовачи: г-ђце Вукосава Филиповићева, Анђелија јовановићева Олга Стефановићева и г. Јеврем Спајић.

На издржавање сироте деце и милостињу утрошено је К 1792. Ово је до данас највећа свота, коју је задруга потрошила на милостињу, то је с тога, што је прошле године приступила подмирењу преке потребе нашег друштва, а то је, старању око издржавања сирочади, напуштене деце и потпомагању сиромашних родитеља благословених, или како се модерно каже, оптерећених са многом децом. Прошле године припомогла је задруга издржавање 25 сироте деце и спречила да не оду у туђе руке; сем тога добијале су месечне потпоре 13 старица и 3 изнемогле сиротице. Да би и ове године могла задруга што боље подмирити потребу издржавања сироте деце, скупштина је дозволила да се може камата из задужбине благопок. Марије К. Јовановића, рођ. јовановић, употребити на ту циљ, што и основно писмо дозвољава. На разне прилоге издато је К 114, највише на будимске школе и споменик Милици Српкињи.

Задруга је имала немила спора са Привредником због тарифе за питомице и најпосле заједничким попуштањем дошло је до споразума. Желети је, да ова ствар не остави рђаво расположење према Привреднику.

Поводом рата наше браће у Србији и Црној Гори са Турском, братска и човечанска

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр. 3

дужност нам је налагала, да прилозима како у новцу тако и у стварима укажемо своју. помоћ. По добивеној дозволи од стране високог министарства унутрашњих“ дела, скупљено је за Српски Црвени Крст у новцук 15.880 '42 и 146 динара, сем К 57437 што је наша задруга потрошила из своје благајне за набавку рубља. Јаван рачун о прилозима како у новцу тако и стварима штампан је и изречена је најтоплија захвалност како прилагачима тако и скупљачима, као и свима онима, који су помогли да се рубље изради.

У току прошле године састале су се све панчевачке женске задруге у конференцију ради саветовања о овдашњем Убогом Дому. Го-

„спођа потпредседница и г-ђа одборница Анка

Константиновићка у име ове задруге пристале су, да наизменце обилазе Убоги Дом и да се од времена на време састају, те да своја опажања и примедбе саопћавају и заједнички чине потребне кораке код мађистрата. Овај корак свију овдашњих женских задруга од преке је потребе, јер само уз сарадњу женских друштава одговараће Убоги Дом потпуно своме циљу.

Друштвена слава и парастос умрлим члановима одржан је најсвечаније и ове године. Колач је поклонила и пререзала г-ђа благајкиња Ана Вучковићка. |

На Бадњи дан обрадована је сиротиња у Убогом Дому. Г-ђе Анка Константиновићка и Олга М. Живановића понудиле су их оним што се обично на тај дан благи у српским кућама спрема. На то је утрошено К 20. Г-ђе одборнице с г-ђом потпредседницом Јелисаветом Е Теодоровића редовно су похађале састанке Привредникових питомаца а првог дана Божића.

· после вечерња подељени су им дарови што су

им чланице задруге послале. Г-ђа председница поклонила је божићну свећу и новац у чесницу, г-ђа: потпредседница чесницу, атг-ђа Анка Константиновићка божићни колач.

Извештај овај узет је на: повољно знање, а за тим је преч. г. управитељ Душан Радуловић прочитао исцрпан извештај о Радничкој Школи за 1912. годину.

Од 54 уписаних ученица свршило је 1. течај 1911 12. године 24 и то у !. години 17) у | Г.

6, у 11. 1. Учитељица је г-ца Јелена Пуркоро-

вић. Испит цртања кројева полагале су у |. год. Мира Ранисављевић, Милка Тодорова и Олга Тарајићева; у ПЕ год. Славка Јосимова. Ова ученица радила је испитни рад под надзором г-ђа одборница. “

Изложба ручних радова ученица отворена је 10. (23.) јуна и трајала је до 15. (28.) јуна прошле године. Завршетак школске године и благодарење обављено је на Видов дан после подне.

Нова школска година 1912-13. отпочела је 1 септ. Уписало се 35 ученица и то: у Т. год. 14, у П. год. 9, у Ш. год. 3, приватних уче-