Ženski svet

Бр. 4

25. годишња прослава. Наши старији читаоци ће се сећати лепих и родољубивих чланака, што су излазили у нашем листу пре 10 и 15 година од „Родољуба“. То беше свештеник, Марко Поповић, који је по свршеним богословским студијама прво учитељевао у Стоцу и Фочи, а као свештеник радио у Невесињу и Коњицу, па отуда дошао за свештеника у Мостар. Јуна месеца о. г,. навршује се 25 година, како је овај вредан и марљив јавни раденик отпочео своју родољубиву и просветну наставу и ми га на прагу те 25. годишње учитељске и свештеничке службе поздрављамо са жељом, да му Бог подари крепка здравља и дуга живота, да може и даље служити своме милом народу на корист и напредак.

Унапређен. Др. Паја Радосављевић, наш сарадник, досадањи доцент на универзитету њујоршком, постао је фебруара месеца о: г. професор истог универзитета. Весели нас та појава. Сад имамо на том универзитету два одлична Србина за професоре: М. Пупина и Радосављевића, а тамо нам је и Тесла, који је на електричном пољу стекао светског гласа. Живели!

Верени и венчани. Г-ђица Јулка Гологлавић из Долова, верила се с г. Јованом Аћимовим из Чоке. з а

Г-ђица Ирена Павловићева из Срем. Карловаца, верила се с г. Марком АлагиЋћем, државним чиновником из Сарајева.

споменик, У Петрограду је саграђена нова православна црква у спомен 300 годишњице царског дома. На тој цркви су смештена звона из свију словенских земаља: Србије, Бугарске, Хрватске, Ческе, Пољске и т. д. која су први пут забрујала, кад се отпочела прослава.

брпско Девојачко Коло у Руми приређује забаву други дан Ускрса, у корист своје благајне, са следећим распоредом: Е

1. Писмо. Монолог од Габањија, приказује Ана Ристићева, члан. дев. кола.

2. Рихард Вагнер „Танхајзер“ свира на клавиру г-ђица Нада Харакашевић, на хармониуму Драгутин Етари хоровођа.

3. „Дилетантска представа“, триолог од Молнара, приказују Смиља Јекићева, Љубица Исајловићева и Савета Говорчиновићева, члан. дев. кола. Е

4. Чика Јова Змај „Ђурђев дан“ мелодрама за клавир удесио Драгутин Блажек са женским

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 91.

хором приказује Персида Ристићева члан. срп. дев. кола.

5. „Вера, Љубав, Нада, жива слика. Шаљива пошта са три награде. Игранка.

Парастос. Уторак, 2. априла о. г. даваће млада госпоја Косара Јовић из Пожаревца, своме ранотреминулом супругу Војиславу бившем трговцу пожаревачком погодишњи парастос и позкга сроднике, пријатеље и познанике да учест. ју на овом тужном помену.

ВИРУ ЉАЕ

+ Јустина По: зић рођ. Кука. Многогодишњега надзорника ::келијанума, српскога књижевника и педагс:: Стеву В. Поповића, садашњега посланика на угарском сабору, задесила је дубока жалост: умрла му је верна супруга /устина дана 26. марта (8. априла) т. г. у Будимпешти, с којом је преко четрдесет година у супружној гаједници живио. Покојница била је из угледне српске будимске породипе Кука. Уједно је поверењем друштва „Мајке Ангелине“ изабрана потпредседницом тога друштва. У оно доба српскога омладинскога покрета учествовала је и покојница са својим супругом најживље у том српском млађаном покрету, па су у оно доба сви српски народњаци и омладинци нашли у „чика-Стевиној“ кући најтоплије српско гостопримство. Од више деце остало је супрузима Поповић само једно дете: Лаза, који је данас чиновник у једном од угарских министарстава и који заједно са својим оцем оплааује своју добру матер Јустину. Нека је покој души добре Српкиње Јустине Поповић!

+ Јелена Обркнежевић рођ. Николић. Поштована и уважена старица, супруга покојног Аркадија Обркнежевића, негдашњег великог Капетана диштрикта вел. кикиндског, а пуница пок. дра Милутина „Татића, негдашњег судца новосадског и потоњег судца курије (највишег судишта) у Будимпешти, упокојила се у Будимпешти 3. (16.) марта о. г. у 89. години живота. Оплакују је кћерка Ирина удова Татић са синовима: Петром и Аркадијем и нећаком уд. Катинком пл. Зорић. Старица беше врло племенита и примерна супруга и мати. Вечан јој помен!

+ Марија удова Коларићка рођ. бофићева. Госпођа Олга пл. Станковић, удова пок. Жи-