Ženski svet

Бр. 5.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 109.

зима рад наше задруге у минулој години, који је, као што видите, био обилат како на хуманитарном тако и на културном пољу, молимо

да тај наш извештај узмете с одобрењем на знање, и да уједно дате разрешницу како нама, тако и прегледачком одбору.

КА

СЈС2

Слика са села

И ако варош има зими својих дражи и уживања, тим више има село лети својих лепота, које је природа својом вештом руком створила, у складној тишини, дивном зеленилу, свежини ваздуха и умиљном певању славуја, те не знаш, да ли је лепше јутром, када се сунце рађа, или с вечери, кад залази.

Преко дана је истина мало и досадно, кад припече најжешће сунце, тене можеш на улицу ни коракнути. Али то ништа не смета вредноме жетеоцу на тој припеци, као ни младоме бележнику, који седи у својој канцеларији у лепој хладовини, а тако исто и његову пријатељу, спахијском шумару, који што се лепоте тиче, ни најмање не уступа младоме бележнику, за кога се учитељица Зорка веома интересује. 5:

Исто тако и свештеникова ћерка Данка, седи у хладовини свога краснога врта, после свршених кућних брига задубљена у Тургењева, Толстоја, Достојевског и друге књижевнике, а то јој је у часовима одмора — била најмилија забава и уживање. Млади бележник и остала сеоска господа, ни најмање јој не узбуњују њену чисту девојачку душу. Шта више, и према Жарку Ђурићу, меднцинару, беше по све равнодушна. Ту чудновату девојку, није могао нико разумети.

Не беше одвећ весела, но ни веома

мирна, нако, дочим Зорка весело ћереташе, као

понашање јој свагда беше јед-

девојче, које је осуђено цели дан, на понашање противно њеној веселој природи, на понашање прописано. Па као када се птица своје слободе дочепа, тако и Зорка, после школске наставе, одмах би дотрчала својој најискренијој пријатељици Даници. И увек би ју нашла у сеници крај књиге.

Више пута би је замолила, да сеостави књиге, те да мало проћеретају, како је н. пр. бележник Милета отишао у лов са Јовом шумарем, а не уме ни пушку држати.

Или, како је медецинар Жарко пао на испиту, а отац ради тога неће даму направи хаљине, какве је видео у бо гатога економа Душана Крстића, а крај свега тога још мора цела два месеца ферија, да са оцем у дућану мери сои брашно. Или, како је учитељева Мара, свако јутро дочекала бележника на прозору, а он је само хладно поздрави, те одмах погледа на њене прозоре. Све је — вели Зорка — то иза завесе гледала. Па зато је Мара и не воли, и нерадо се дружи с' њоме, јер види, да је бележник више њој наклоњен, него Мари.

Данка је са задовољством слушала и уживала у веселој природи своје пријатељице којој беше до срца поверљива. Она је приметила, да Зорка љуби младога бележника, и да она то и не крије, али Данка то није појмила. Та