Ženski svet

Стр. 116.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Бр»

храњљиву, укуснуи према приликама једне престонице врло јефтину храну о доручку, ручку и вечери. Младе девојчице, чисто но скромно одевене, послужују око столова с највећом љубазношћу и пристојношћу. За јутра од 9—11 часова може се добити доручак: млеко са или без кафе, какао, теј, масло, јаја и друго — све много јефтиније но у икојем ресторану или гостиони. Од 12—4 часа служи се ручак и то: добра, снажна чорба, зеље са „ауфлагом“, једно јело месно или тесто и хлеб уз цену од 55 ера (10 еге = 2 филира). Исто тако и вечера је свагда спремљена добра а саразмерно јефтино. Копенхагенске женскиње основале су ову кујну, да би оне многе фабричке раденице и женскиње, које по канцеларијама раде, па и оне, које се лепим вештинама баве, као и учитељице могле имати, без да су сметане у своме позиву, добру и снажну а уз то саразмерно јефтину храну.

· Посета је увек одлична, н;рочито у месецима јулу и августу, кад у престоницу многи страни долазе, тако, да удружене женске, које је кујну ту основало, свагда закључује годишње рачуне своје са суфицитом.

Врата ове ручаонице нису апсолутно затворена за мушке. Свака женска сме у пратњи свога мужа, брата или сина, иначе никог другог, доћи и са њима у друштву јести.

Ето, како напредне женскиље раде у сваком правцу на добробити својој!

У Куману 1913. Саопћио:

6. А. М., парох.

ЧИТУЉА.

+ Милица удова Барић рођ. Хаџић-бветић. После кратког боловања од 8 дана, уснила је вечни санак 19. априла (2. маја) о. г. у 74. години живота Милица, удова пуковника Барића, једина кћерка пок Јована Хаџића-Оветића, књижевника и оснивача Матице Српске. Покојница је по примеру свога оца пратила живо јаван рад српског народа, много читала и била и она у првим редовима при оснивању Добротворне Задруге Српкиња Новосаткиња. Оплакује је син Милан и кћи Марица удова Димшићка, која је и у књижевности позната. Вечан јој помен!

+ Катарина Г. Поповић. Потпредседница Добротворне Задруге Српкиња у Руми, г-ђа Со-

фија дра Д Диме изгубила је 1. (14) априла о. г. своју милу матер Катарину Г. Поповић, после дужег и тешког боловања у 78. години живота, коју оплакују поред кћери Софије још Анка Вучковић, Емилија Поповић и Славко Поповић деца; зетови: Петар Вучковић и Др. Душан Ј. Дима и остала родбина. Вечан јој помен!

+ удова Милица Илићка рођ. Станковић из Ст. Арада преминула је у својој 87. год. Беше ретка добра Српкиња која је наше јавне ствари и у дубокој старости пратила са интересовањем. Уживала је велико уважење и поштовање од свију, који је имало само познаваху. Беше примерна мати, која је Српству дала 10 синова и једну кћер, од којих су сад живи њих петорица сви угледни и честити трговци у Араду а шести син, као лечник чурушки, кога смо поменули у прошлом броју, упокојио се на месец дана после своје љубљене мајке. 1

+ Смиљана Мирковић рођ. Којић, добра и брижна мати Саве, Андрије и Невенке Мирковића из Вел. Кикинде, упокојила се 21. априла (4. маја) о. г. у својој 51. години живота. Бог да јој душу прости!

+ Др. Васа Јакшић. У четвртак 28. марта (10. априла) о. г. преминуо је др. Васа Јакшић, од запалења плућа, у најбољој мушкој снази у 43. години живота. На последњем народно-

" црквеном сабору заступао је врањевачки срез.

Уређивао је велико-кикиндски лист » Српски Глас“, а у последњој свесци Летописа Матице Српске написао је врло лепу рецензију на знамениту књигу дра Јасија, мађарског писца. У опште заузимао се живо за јавне народне по“ слове; био је и певач и много година председ ник певачког друштва „Гусле«. Кикинда губи у њему напредна и родољубива сина. Вечан му помен!

+ Др. Живко Богдан, адвокат вел. кикиндски, у последње доба земаљски посланик турско“ бечејског среза, зет бивше доживотне председ“ нице најстарије овостране Добротворне Задруге Српкиња пок. г ђе Нине Петровић рођ. Кенђелац, а отац бивше учитељице на срп. вишој девојачкој школи у Новом Саду, Јулчике Богдан, сад удата Петровић, преминуо је 7. (20.) априла о. г. у Будимпешти у својој 60. години живота, а 9. (22.) априла о. г. пренешен и уз велико саучешће сахрањен у породичну гробницу у Вел. Кикинди. Покојни Живко био је