Ženski svet

Бр. >.

у кавез, треба га кречном водом добро испрати. А да смо још сигурнији, да се живина не напуни вашију, треба ју посути прашком од угља. У кавезу, ако је већи, треба чешће посути под песком. Живина се пре угоји на мрачнијем месту, зато не треба да је кавез изложен сунцу. Храна треба да је сварљива, дакле што мање да је зрнаста храна. Најбоља и најсварљивија је храна: брашно од хељде. После хељде долази кукурузно брашно помешано са јечменим јечмено и зобно брашно помешано с млеком и мало машћу показало се као врло добра храна. Сваки дан треба давати живини исечено зелени и свако јутро и у подне чисте воде за пиће. Суд за воду треба да је чист. И храна треба да се даје у суду, па чим потроше храну, треба суд извадити и опрати. па

КЊИЖЕВНОСТ.

Краљевић Марко у балканском рату, напи. сао др. Каменко Суботић. Књига прва. Цена 50 потура. Издање књижаре Св. Ф. Огњановића у Новом Саду.

У овој се књижици описује почетак ратаи оно велико одушевљење, које је завладало српским народом у Србији том приликом. Затим се описују велика јунаштва српска до Куманова и код Куманова а и велича се дух јуначке војске и присподобљава се духу Краљевића Марка. У књизи су и три слике Краљевића Марка. Све је удешено тако, да раздрага српску душу и уздигне понос његов. Препору-

чујемо пњигу, особиго омладини српској. Е:

Изишла је из штампе брошира од два штампана табака под насловом:

Просветне прилике Срба у Угарској, приказао: Андрија М. Матић, професор. Цена: 20 потура.

Књижица ова износи и рачунским цифрама доказује, како се слабо бринули старији архијереји па и автономне наше власти, да се створе јачи извори за народну просвету. Особито наглашује, како су наши манастири већим де-

лом трошили све приходе и то баш по налогу |

својих претпостављених архијереја, тек да не би што претекло и за просветне цели. Кад чо-

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 119.

век, који добро мисли своме народу, све то прочита, побуни се у њему сва унутрашњост против таког поступка бивших архијереја и калуђера, који тако немилице арчише и просипаше народно благо што је намењено тако по. требној народној просвети. Данашњи архијереји, манастири и руковатељи народних добара, треба да поправе грехе својих старих, ако не желе, да и на њих падне И народна.

Изишао је 7. број „Бранкова Кола“ са овом садржином: С. Ј.: Лисичије начело. Ј. М.: Тихо Ситница тече... (Песма). Ђорђе: Ђурђеви Ступови. (Песма). М. Р.: У пролеће. (Песма). Р. Николић: Ткање. (Песма). Вл. Кос. Пролетња песма. Иринеј Хоповски: Прича једнога просјака. Силвио Пелико: Моје сужањство. Селма Лагерлеф: Геста Берлинг. (Роман). Др. Радован Казимировић: Русија: Културна писма. Тодор Стефановић Виловски: Сингидунум. Др. фил. и педаг. Паја Р. Радосављевић: Психологија народа. Н. Вукић: Писма српских књижевника српској општини у Трсту. Ковчежић: Оцене и прикази. — Нове књиге. — Нове музикалије. МУЗИКАЛИЈЕ.

Нове српске композиције за глосовир са потписаним текстом. !. Песме српских комита. Ове дивне народне песме су израз величанствене културе, јунаштва и страдања српски комита. Песме су ове: 1. Не јел те жалба за твоја мајка. 2. Воду вади, спремај дома. 3. Излезни бабо мори. 4. Што је врева. .. 5.КрајВардара. Цена 1 Круна. 2. Сељанчице. Песме на речи М. М. Петровића. Сељанчице су компоноване у духу српских народних песама као „Магла пала“, „По грацини“ „Јесен стиже“ и удешене у лаком музичком слогу. Понеке од ових песама већ су и сада популарне и радо се певају. У овој збирци штампане су ове песме: 1. Мој дилбере. 2. Коња јаше млад Ђидија. 3. Моје лане... 4. Дуни ветре. 5. Кад изаткам сто аршина. 6. Хај. 7. Ала волем мила душо. 8. Ситна киша ситно пада. Цена 3 круне. Могу се наручити и код композитора Исидора Бајића у Новом Саду (Ојмаск).

ОДГОВОРИ. Шандору у 0. — Слабо је, не може се приМИТИ. Д. бт. у К. — Нису прилике за таке песме. К. Т.1. у Б. — Почетнички је рад, не може се штампати.