Ženski svet

Ствр: 182. ЖЕНСКИ „седница и [|]. тајник, г. Јоца УКивковић, овај извештај:

Славна Скупштино!

Приликом предлагања „Рачуна изравнања“ концем године 1912. ваља нам нагласити, да је велики народни и задругин добротвор своју досадању закладу од 250.000 круна надопунио на 880.188 круна, усљец чега је цела кућа задругина у ТУ. среву, Вацке улице под бр. 68. постала закладом Лазара и Софије Дунђерски. Према овде у прилогу поднешеним закључним рачунима целокупна задругина имовина из носи 412.130 круна и 65 пот., коју су створили 3 закладника, 48 добротвора и 87 оснивача, Беседски фонд за издржава“ ње сиротих питомица и Резервни фонд за веће оправке закладне куће.

Задруга броји надаље 83 почасна члана, 132 редовне чланице и 2 потпомажућа члана.

Рачун расхода и прихода завода износи 19.411 круна и 20 пот.

Издржавање завода омогућили су питомице и чланице задругине а за издржавање бесплатних и полу-питомица лопринео је приход закладе Лазара и (офије. Дунђерски са 4.500. круна и 77 потура и камате од 437 круна и 48 пот.

О броју заводских питомица, полу. питомица и бесплатних питомица прилежи посебан списак. | :

Још нам ваља напоменути, да је од прихода вакладне куће након подмирења реловних издатака и приноса заводу основан „Резервни фонд“ за веће оправке од 3000 круна, и напокон, да је вишак од 692 круне и 65 пот. пренешен на приход послевне године 1918.

Све овде приложеие рачуне прегледао је на молбу Управног Одбора досадањи Одбор у особама: г. г. Стеве Карамате управника Филијале Српске Банке, д-ра Милана Мандића адвоката и Мирка Поповића комерцијалног саветника. Молимо, да се поменутој господи изрече нарочита благодарност на овом месту на уложеном родољубивом труду. Не мање, нека је нарочита хвала и овдашњем адвокату г. д-ру Душану Рајићу, који је задругу и ове го-

СВЕТ Бр. 6. дине са својим правним саветима вољно потпомагао.

У минулој години изгубио је Управни Одбор једну своју врсну чланицу а задруга своју одушевљену оснивачицу и поборкињу Јелену уд. Лапковића, која је ову српску установу од њеног постлвка с највећом љубављу пригрлила и најревносније потпомагала.

У току ове године пак, претрпила је задруга још већи удар. Задругиног првог тајника, пресв. господина Стевана В. Поповића завила је судбина у црно његов дом и целу милу му породицу. Изгубио је своју добру супругу а наша задруга своју дичну потпредседницу Јустину С. В. Поповића, у чијој се кући створила замисао о стварању ове просветне установе српскога женскога подмлатка. Покојница је знала за ту мисао задобити, заталасати и окупити све кругове друштвене, изтрајно је радила заједно са својим добрим супругом на остварању ове замисли, те је Божјом помоћу и помоћу великих задругиних добротвора ту и у живот применула. Задруга јој је то признала, те ју је одликовала тиме, ду ју је одмах у почетку изабрала за своју потпредседницу. (Слава имену њеном! Хвала јој вечита на родољубивом и успешном раду око ове задруге. При погребу је задруга корпоративно присуствовала скупа са заводом својим. И једној и другој покојници положила је на одар венац, а у знак туге и жалости своје развила је на дом задругин црну заставу.

Закључно моли Управни Одбор, да му Сл. Скупштина изволи дати разрешницу за год. 1912., како у погледу административне тако и новчане задругине Управе.

Загреб.

Добротворна Задруга Српкиња Загрепкиња имала је своју ХУП. редовну скупштину 7. (20.) априла о. г. под председништвом своје начелнице, пресветле г-ђе Јелене Стојановићке. Најважнији је предмет и овога пута био извештај управног одбора о своме раду за прошлу 1912. г. који овако гласи: