Ženski svet

Бр 7. и 8. о томе што потање сазна, нек се изволи обратити питањем на гђу предсједницу.

Поред закључка једне од прошлих скупштина и поред најбоље воље овог одбора, нијесу се могли наћи бољи локалитети за нашу радевичку школу, јер одбор није наишао на такове, који би могли одговарати и потребама школе и материјалном стању Задруге.

Одбор је у једној од посљедњих сједница донио закључак, да се задрже све три садање стручне учитељице, и да се у плати изједначе, тако, да свака има мјесечно К 120'-- јер без довољног броја учитељица школа се не може назвати школом, нити се може очекивати, да

ће школа својим радом поред моралне, допри-

нијети и материјалне користи.

У свакој пригоди одбор је пред очима имао материјално и морално унапређење Задруге, те је штедио на чему год се могло и сабирао о-

"дакле год је могао, а с највећом енергијом бра-

нио је углед њезин.

Као што свагдје, тако и међу нашим установама мора да влада права скога,ау општим народним предузећима јединствен рад, те је овај одбор, држећи се вјерно тог начела, у свакој пригоди свима нашим установама био на помоћи чак и преко граница, које су му биле одређене.

Плата његовим услугама био је одзив на ших установа у потребама кад их је Задруга имала, и њиховом помоћу у много случајева олакшан је рад одбора.

Наша црквено школска општина била је предусретљива, те је нашој Зацрузи за радничку школу бесплатно уступила просторијг старе женске школе, а дозволила је да се у једном разреду нове пучке школе за наше ученице држе предавања сваког четвртка. На молбу одбора, општина је увијек радо уступила своје локалитете за одржање сијела, сједница, и скупштина наше установе, те овај одбор сматра угодном дужношћу да и овим путем изрече своју благодарност нашој црквено школској општини, — Одавно се осјећа потреба, да се иза српску нејачад оснује дечје забавиште, које ће бити један савремени спој између дома и школе, а мајкама олакшати тешку васпитну дужност. Одбор се јеи том мишљењу заносио али, детаљним проучавањем тога питања, мо-

рао је на жалост, да га одгоди за боља времена, јер Задруга не располаже ни довољним

_ ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр. 169.

материјалним средствима, ни угодним локалитетима, да би самостално могла остварити своју намисао. Она и ово питање ставља на срце нашој општини, која за то има и бољих средстава, а и у свом учитељском збору јаке моралне потпоре, да ово питање боље проучи, те у најскоријем времену оснује дјечје забавиште. Како и рад добротворних Задруга спада у просвјетни рад, ми тврдо стојимо на становишту, да су све наше автономне власти и друштво Просвјета управ дужне да нас поред моралне помогну и материјалном помоћи.

Ово је у кратко преглед овогодишњег рада садањег одбора, те молимо славну скупштину да овај извештај прими на знање и нама даде разрјешницу.

Извјештај блалајкиње : Славна скупштино!

Подносећи славној скупштини извјештај о материјалном стању наше Задруге, осјећам потребу, да одмах у почетку напоменем, да и ове године завршујемо са суфицитом.

Како сте видили из извештаја г. тајника, број чланова је прирастао и ако их је много иступило из чланства наше установе, а ја ћу то поткријепити цифрама

Било је у прошлој години добротвора 16 од којих није број прирастао. Утемељача 139 а уписало се 10, те их данас имамо 149. Помагача 68, уписало их се 23 а током године иступило 17 те их данас имамо 74. Прилагача 21, уписало их се 7, иступило 5, данас имамо 23. Задруга има на улогу и готовине К 2932'11, у акцијама, намештају и другим приборима К 2828'91: Свега: К 5761'02.

Извјештај управе женске раденичке школе. Славна скупштино! Једна од највећих дужности свакоме Одбору Добротворне Задруге јестестарање о Радничкој школи. Радничке школе Добротворне Задруге у читавој нашој домовини тако су сада уско спојене са самом Задругом, да наша шира јавност Радничку школу зове Задругом, а сав рад задруге види у успјеху школе.

Заиста, ако узмемо у обзир све циљеве ове Задруге можемо тачно установити, да су Радничке школе најзгодније средство, да се постигне једно од најистакнутијих циљева — морално и материјално потпомагање ближњих, — У тој се школи дјевојчицама не дјели ми-