Ženski svet

Стр. 214.

соде на врх ножа и млеко не ће ускиснути; шта више, већ мало накисело млеко може се овим толико поправити, да се може окувати Ово је особито важно за млекаре и оне матере, које хране лети малу децу млеком, јер ускисло млеко за час поквари деци стомак, а ствар је врло невина и јефтина и може се добити у свакој апотеци

КЊИЖЕВНОСТ.

„брпкиља“. Под тим насловом издаје Иришка Добротворна Задруга Српкиња монументално књижевно дело а под уредништвом неколико интелигентних Српкиња. Та књига треба да је споменица значајне изложбе рукотворина Српкиња, што се обавила 1910. године у Прагу под именом: „Српска Жена“, а уједно да буде и споменица Милици Стојадиновић-Српкињи, првој српској песникињи, чији је спомен, опет трудом и заузимањем Иришке Добротворне Задруге лане 1912. године подигнут у мана стиру Раваници близу Врдника села, у коме је Милица одрасла и пропевала. Књига ће бити посвећена данас још живој Српкињи г-ђи Савки дра Јована Суботића, првој покретачици више женске просвете у нас Срба, првој скупљачици српских женских рукотворина, одличној беседници и т. д.

У књизи ће бити више од 200 слика већим делом Српкиња, које се данас јаче истакле било на лепој књижевности, било на уметности, било у песништву или музици, а тиме хоће да се изнесе: до коликог се степена уздигле наше Српкиње на културном развоју у појединим гранама културе. Изнеће се од појединих Српкиња и по неки књижевни и песнички радови, а изнеће се у богатој орнаментици и чисти мотиви српски и хрватски ручни женски радови свију крајева, па ће се тако да прикаже у овом епохалном добу српског живота и Српкиња у правој величини свога духовног и привредног живота, каква се затекла на почетку 20 века.

Замисао је заиста лепа и како су је узеле опробане женске снаге у своје руке, да је изведу, надамо се, да ће бити достојан представник данашег културног стања наших Српкиња, Књига се штампа у Сарајеву и кроз месец дана биће готова, те ће и сама публика добити прилике, да јој вредност проучи.

Изишла је 5. свеска „Слогине књижнице“, коју уређује професор Јован Живојновић, Ова свеска носи наслов: „Идеали Српкиње“. Свеска износи два штампана табака са сликом г-ђе Савке дра Ј. Суботића. У њој је песма]. Ж Српској жени у „Посестрими“, — кратак жи-

ЖЕНСКИ СВЕТ | | Бр. 9.

7.

вотопис г-ђе Савке драј Суботића; — Предавање г-ђе Савке дра Ј. Суботића на УП. конгресу светског савеза за право гласа жен скињу у Будимпешти; — Мудре речи (афоризми г-ђе Савке дра Ј. Суботића); — Главна правила за женика и невесту (извод из предавања дра Лазе Марковића, које је држао у Матици Српској приликом скупа о народном просвећивању); — Српска мајка српским кћерима. (Поука интелигентној омладини за практичан живот), од Савке дра ] Суботића.

Ово је све одштампано из 8. и 9. броја листа „Добротвор“-а из 1913 године а продаје се по 30 филира у корист српске више девојачке школе у Новом Саду.

Мјег5 ки! 2УОЕ. Под овим насловом изишла је 5. свеска универзалне библиотеке у Сарајеву, коју издаје Ј. Члаштап. Ова је свеска латиницом штампана и доноси од Фридриха Ниче-а „Вјерски Живот“ у преводу од Радована Јовановића. Цена је свесци 30 филира.

БИБЛИОТЕКА МАТИЦЕ СРПСКЕ

Јављамо члановима Матице Српске и свима пријатељима књиге и просвете да је библиотека Матичина с набавком нових штелажа добила више простора за смештање књига, те је тако и употреба књига у библиотеци окакшана.

Матица има преко 100 часописа и перио дичних издања разне садржине (заступљене су ове струке: књижевност, уметност, филологија, историја, археологија, богословија, педагогија, друштвено просвећивање, право, статистика, економија, природне науке, хигиена ит. д.) Ови часописи стоје у нарочитом одељењу и читачи их могу у Библиошеци слободно узимати на прегледање и читање. У. засебном одељку су смештене реалне енциклопедије, атласи, речници и друге ручне књиге и читачка публика их може у просторијама Библиошеке такођер слободно узимати на употребу.

Библиотека је отворена од 9—12 пре подне и од 3–6 после подне. У то доба је приступ у Библиотеку допуштен сваком без ограничења.

Управа Библиотеке,

ОДГОВОРИ УРЕДНИШТВА.

Г-ђи Олш С. Зеновић, Сан Франциско. Враћен је с поште лист г-ђе Елвире Пупић с назнаком, да је нема под назначеном адресом (1641, Са ога 56.) Молимо да нам пошаљете нову адресу њену.

Г-ђи јели М. Денн, Бизбе- Аризона. Примили смо 24 Ки 51 хелер (потуру) у име претплате за Вас. С овим је лист плаћен за ову 1913. годину и даље још на пет година, т. ј. до краја 1818, године, ако би остала досадања цена и