Ženski svet

Бр. 11.

ЖЕНСКИ СВЕТ

Стр: 241.

вице, Вршца, Ријеке-Фиуме, Темишвара, и т. д. били и заступници свих месних српских културних, хуманих и привредних установа и корпорација. После поздравног говора савезног председника, признатог културног раденика и организатора Срба певача дра Јоце Лалошевића, саветовали се стварно, објективно, о нужним припремама. Изабран је ужи, централни приређивачки одбор и више пододбора, који ће све што је потребно у појединостима спровести. Импозантан број на седници присутних госпођа и госпођица, чланова Женске Задруге, Кола, сведочи да су ове врле и родољубиве Српкиње схгатиле значај и важност ове певачке славе, те похитале на збор и договор да својом по-

и Девојачког

знатом агилношћу и вредноћом у своме делокругу пораде, те потпомогну Савез у његовом огромном послу око припрема за ову славу. Сваки прави Србин и Српкиња зна шта. му је српска песма вековима била, и шта му је и да нас нарочито у овим крајевима, те с тога смо уверени да ће сви свесни Срби и Српкиње потпомоћи и морално и материјално Савез Пев. Друштава у приређивању ове велике певачке свечаности, која није локална, него опште српска, којом ће се много допринети напредовању и живој организацији Срба певача, као и општем националном јачању. Сваки Србин и Српкиња од срца се радује !. слави Срба певача, и сматра је као важан догађај у овостраном Српству. Д. Г.

И

СЈАС2

Допие.

Брчко, 27. септембра. Друга је година да Добротворна Задруга Српкиња слави своју крсну славу. И ако је задруга намјеравала, да и прву и овогодишњу крсну славу прослави што свечаније, није своју намјеру могла остварити. Лани ради прославе 10-годишњице »Просвјете« а ове опет године ради неприлика због колере. Па ипак ове године, у колико су прилике допуштале, лијепо прослављена крсна слава.

На Малу Госпојину многе су чланице присуствовале служби и парастосу двјема чланицама. По св. литурђији упутиле су се чланице у дворану задруге гдје се је обавио чин водоосвећења и резања крсног колача. Овдје морамо констатовати жалосни факт, да при свечаности осим чланица видјесмо само два грађанина. И ако не можемо зажалити на материјално потпомагање од њихове стране (задруга поред читаонице и помагања сиротних издржава и забавиште) ипак нам је жао, да овако мало пажње поклањају раду задруге; не видимо, да их наш рад интересира, весели и задовољава или обратно, па да нас тим пострекну на агил“ нији рад. „Што на мене спада даћу“ није довољно. Морална нам потпора, браћо, не достаје.

Немар грађана огледао сејеи на сијелу, које је Задруга приредила тога дана у вече.

Захваљујући омладини дворана, гдје се је одржало сијело, била је испуњена, а и приход, од добровољних прилога задовољио је. Добротворних прилога (који су важили мјесто улаз: нице) пало је К. 18324. Сијело је било као чисто породично, осјећали смо се своји, те се може разумјети, да су се гости почели разилазити тек након седам сати непрестаног ве сеља. Игранка је била проткана шаљивим бр

зојавима и поштом, тако није ни за часак било оне неугодне паузе, која често наступи

на забавама и сијелима.

Чланице одбора су од своје стране поклониле задрузи торте и других разних колача. Ово су учиниле неке чланице изван одборз, на чему им благодаримо као и оним чланицама, које се побринуле за крсни колач и кољиво. Приход од колача је чист а изнио је К 31'74. Када се узто, до да приход од продане шунке, синалка, црне кафе, шаљивих брзојава и карти те добровољних прилога а по одбитку трошка, чист приход изнио је К. 208 67.

Како забавиште преко два мјесеца не рад!