Ženski svet

Бр. 12.

ЛЕНСКИ (БЕТ

Нови Сад, 1. децембра 1913,

ХХМН.

Лист Добротворних Задруга џ Савеза Српкиња.

ВЛАСНИК: ДОБРОТВОРНА ЗАДРУГА СРПКИЊА НОВОСАТКИЊА.

ИЗДАЈЕ И УРЕЂУЈЕ: АРКАДИЈЕ ВАРАЂАНИН.

Излази: Сваког 1. дана у месецу по ст. кал.

Претплата, рукописи и све што се тиче листа, шаље се на уредни- :

штво Нови Сад (Џјузаек).

Цена: на годину 3 круне; за Србију 3, динара. За све остале земље 3:/, франка у злату. Поједини бројеви 30 потура.

Мало историје из турског царства.

Необични догађаји, што се збише ове и прошле године на Балканском Полуострву, пружају повода сваком мислећем човеку, да размишља о тим догађајима и да тражи узрока: са чега је силан и велик турски народ тако брзо пао и пропао. Та околност дала је и нама повода, да се позабавимо мало историјом тог народа, те да нашим читаоцима бар у кратко прикажемо, како је и колико расла слава и величина његова и кад икако опадала, да тим мало и ми размислимо о својој судби и својој будућности и да се о њиховој штети научимо чему.

У средњем веку беху Турци најсилнији народ. Њихова се моћ ширила по западној Азији, североисточној Африци и јужној Европи. Још пре 200 година имала је турска држава под собом у самој Европи више од милијун .квадратних километара. Турци су још пре 100 година заповедали над целим балканским полуострвом, т. ј. над Кримом, Тракијом, Грчком, Србијом, Босном и Херцеговином, даље Буковином, Влашком и Молдавском, Угарском, Ердељем, Хрватском, Славонијом, Далмацијом и Албанијом.

Први пут су стали ногом на европско земљиште 1858. године, а утврдили се ту 1361. г. кад су заузели вароши: Једрене и Филипопољ, те пренели и своју престоницу у Једрене. Са Србима су дошли пр-

ви пут у сукоб на реци Марици 1871. г. под краљем Вукашином, где су Срби са своје непажње страдали и Вукашин главу изгубио, ал Србију нису били заузели. На брзо за тим покоре Бугарску и онда се спремали на Србију, те на Видовдан 1889. године, победе и Србе на Косовом Пољу. После тог су 13892. год. заузели Влашку и Молдавску, (данашњу Румунију.)

Кад су 1458. године освојили Цариград, који је још био у рукама грчког цара, Константина, и пренели тамо из Једрена столицу свога султана, онда су још наглије покоравали једну краљевину за другом на Балкану. Тако је пала Босна и Херцеговина, Албанија и Далмација. Године 1526. пређу Турци Дунави Саву, победе угарску војску код Мохача и присвоје тако себи целу Угарску, Хрватску и Славонију и велик део Крањске и Штајерске. Не потраје дуго па се упуте и на Беч, На Беч су у двапут наилазили. Први пут су само дошли до њега, па се после неколико дана повратили, а други пут 1683. године. Страх од њих удружи хришћанске војске Немаца, Мађара, Чеха, Срба, Хрвата и Пољака и потуку тако жестоко Турке да се никад више нису могли окрепити.

Од то доба поче тавнити звезда турске славе и величине, која им је тако ле-