Židov

Ševuata naš predsjednik i općinstvo inž. Grofa veonia srdačnoBilo je đošlo i mnogo sumišljenica i simiišljenika iz Sl. Broda, na čelu sa vri,;ednim predsjednikom tamošnje bogoštovne općifoe Dr. Spieglerom. Više nego jedan sat govorio je inž. Grof. Naglašujući uvodno važnost upravo ovogodišnjeg šekel-dana ocrtao je u kratkim ali potpunim potezima općanito stanje židovstva, njegove boli i jađe, allr i svjetle mu momente, prikazao je nadalje položaj u našoj najbližoj okolici', galutskn rastrovanost u savezu s nemilim dogadjajima i pojavama zadnjeg vremena, te je napokon izveo zaključak da je samo ćvrsta organizaicija svih svjosnih Zidova jedino* sređstvo da prodrma našim težnjamla i tražbinama koli unutar židovstva toli izvan njega. Konac govora bio je topli apel, da svaki Židov, koji je postigao propiisanu starost uplati šekel. Ta se uplata ne smije smatrati poklonora, milodarom ili šta više {žrtvfomb nego jodino osobniirn (prinosom, svakog u cijonšstičlki program upueenog Židova, princs kojega svaki daje iz najJubljeg •osvjedočenja i osjećaja dužnosti. Isticanjetm vooma zanimljivih momenata. te kvoz intimitet i neposrednost.govora, bi!o jc predavanje od početkai do kraja vanredno interesantno, te je osobirto djelovalo ua slušatelje, koji su ga najvećom pozornošću pratilL Uz lijepi mora'lni uspjeh irnademo da pribilježimo r materijalini uspjeli, kcji nas ovaj ]mta zadovoljava. Naš predsjeduik Dr. inž. Werber*zahvaIjvši se govorniku nadovezao je nekoliko rijeei o svorn teškom pozivu kao kornesaru nacijjoualnoga fonda i sabiralču šekela osobito u ovoj godini, gdje se je naročito u Bos. Brodu ranogo skupljalo za općenite i dobrotvorne svrhe. Ali upućuje na riječi siuniš]jonika Grofa, koje nalažu dužnost davanja u naše čisto židoske svrhe. Kako se nije moglo drugaičije ni ooe. kivati sabirna je akcija bila uspješna i ovu godinu šekela nazivljemo doibrom- Time završujemo naš kratki izvještaj, izvršujući želji, da bi naš sumišljenik inž. Grof unatoč prc-mjene bpravišta, nasta/vi'o svojim radom i djelujuć ovdje u malom krugu poradio za našu veliku stvar. Pišući upravo zadnje redke ovog iiavještaja dolazi nam vijest, da je i naš vrijedni i radini sumišljenik Dr. Tolentino ovamo premješten. I ujega srdačno pozdravljamo kao saraidnika. Žid. gombalaško društvo »Makabi«, Zagreb. Vježba se redovito na slijedeće dane u dmštvenoj gombacni, Gundulićeva ul. 26. (Evaoig- školal: Muškj odio ponedjeljkom i petkom od B—lo sati na veeer; ženski, ponedjeljkom i ćetvrtkorn cd pol 6 do pol 8 pop.; podmladak, sri.iedom i subotom od pcl 6 do pol 8; prednjački tećaj srijedom od pol 9 do 10 sati na veeer. Društvo broji već 170 redovitib (izvršujućih) eLanova, 25 podupirača, 16 utemeljdtelja. Društvo iimiade rosebnu tu r i st i č k u i šport'skn sekoiju, pa se prircđuju izleti. u prirodu. Novi se članovi mogu upisati u đruštveuoj gombaoni za'vrijeme gombalaških sati. Prijaiviti se valja društvenom blagajniku.

Izbori n bogoštovnoj općini u Požegi. Pomutojom izostalo je u zaclujem broju, da je pri izboru ■za Narodmu općinu u Požegi izabran odbcrniikom potpredsjednik nijes. cijon. crganizacije, Jakob Rot. Tajn*štvo »Judeie« nalazi se sada u prostorijamai »Saveza crjonista J ugosdavije* Zagreb, Ilica 31, 111. kat. Molimo, da se svi dtopisi šalju na novu adresu. Uredovni satovi za 'stranke nedeljom 10—11 sati, utorkom 2— 3 sata i petaik 2— 3 sata. . »Judeja«. Tiskovnom fondu darovali su: g. Mišo Brossilauer, Vinkovei K 20.—, g. Slavko Hirselil, Križevac K 8.60. NA ZNANJE! I*rOstorije »Savcza cijonista Jugoslavlje«, uredništva i uprave »Židova« te uprave židovskog narodnog fonda nalaze se počam od 1. lipnja o. g. u IleH khr. 31., 111. kat. Umoljavamo sve sinnišljenike, da u buduće upravljaju sve dopise i pošii,jke na prije označenu adrcsu. Savez cijonista Jugoslavijc.

Oglasujte u ~Židovu!“ Cijene oglašivanja u ~Židovu“ jesu slijedeće: 12 uvrštenja na stranice K 4320. 12 uvrštenja na ] i 2 stranice K2160. 12uvrštenja na U stranice K 1200. 12 uvrštenja na '| s stranice K. 600. 12 uvrštenja na U« stranice K 360. —

1 zdavatelj i ođg’ovorni urednik S. Spitzer.

STRANA 8.

»2IPOV« (HAJHUDI)

Tisai tiskare »Merknr« d. d. llica 33.

BROJ 19.

FRIEDA WEISS-BIER MIŠQ BRESSLAUER zarnčeni Vukovar Vinkovci. 117

PAULA BRODER MAVRO SCHLESINGER vjenčani Adrijaševci Vinkovci. • 118

BLANKA BIENENFELD FELDC BERGER zaručeni Požega Osijek. 119

ERNA KOHN NIKO SAMOJ LOVIĆ vereni u mjesecu junu 1919. Beograd Nova Oradiška. 120

SIDA FELDBAUER IGNAC PFEIFFER zarnčeni u mjesecn lipnjn Zagreb Daruvar. .121

REGINA FELDBAUER ALBERT SCHWARZENBERG zaručeni n mjesecu lipnjn Zagreb. 122

ELLA GROF ABRAHAM BERACH kr. srpski potpukovnik zaručeni Jajce u junu 1919. Travnik 3 13

IN6 HiLfl IRD3 AH TEHNIČKA POSLOVNICA ZA KEMIJSKU INDUSTRJU CBJEVA DLICA27 ZAGRUB GAJEVA DLICA 27 Osnove, uređjaje, pogon, strukovna mnijenja. Mnogogodišnje iskuslvo u tu- i inozemstvo. Poglavito: sumpoma kiselina, umjetno gnojivo (superfosfat) destilacija katrana. „ Nabava svih kemijskih proizvoda - - iz inozemstva.

Hatikua - dopisnice izdalo „Žid. akademsko narod. društvo JUDEJA“ JEVREJSKI TEKST I NOTE. Raspačavanje preuzelo: Povjereništvo židovskog narod. fonda, gdje se spomenute dopisnice dobivaju uz cijenu od 2 K po komadu. Adresa za narudžbe: Povjereništvo lidovstoo oorodoog foodo ZAOREB, llica 31. 111. kat.

p ®i| \SL f •jfci se 3Đ ■ j fe'iii i 2 ss <CS Igf * i ll #1 P3 s f » zojavi: Papmei‘km i . Telefbn 17-95.