Židov

Moraju se izgraditi i urediti znanstvene institucije za fiziku, kemiju i mikrobiologiju; mora se urediti pedagoški i gospodarstveni odio, kao i praktična pravna i privredna škola, kojima se polaže temeljni kamen za buduće sveučilište. U tu svrhu potrebne su velike svote, te je stoga unutar Keren Hajesoda osnovan posebni sveučilišni fond. Upotreba prvog mili juna dolara. Prema izvještaju, što ga je držao Men. U s i š k i n u Berlinu, iznaša visina upisa u Americi do sada do 6 1 /’ milijuna doima. U gotovom će biti do kongresa uplaćen 1 milijun, od kojega je odregjena 200.000. — za Narodni Fond, ista svota za osnovu elektrifikacije i 600.000, za agrarnu banku. 600.000. je već doznačeno u Palestinu. Rumunjski cijoniste za Keren Hajesod. Dne 18. juna održana je u Galacu osobito dobro posjećena konferencija cijonista stare Rumunjske. Sudjelovalo je od prilike 300 delegata iz sviju dijelova zemlje, medju njima i izaslanici cijonističkih organizacija Besarabije i Bukovine. Predsjednikom konferencije izabran je g. Hinko Schein. Konferenciji je pribivao i jedan delegat centrale Keren Hajesoda. Valja naročito istaći govor nadrabina Bukaresta dr. Njemirovera, koji je zatražio, da Židovi Rumunjske nasmognu skrajnju požrtvovnost i da najvećim naporom svojih sila podju na posao. Iste pozive upravili su na prisutne i ostali govornici. Poslije uredjenja internih stvari zaključila je konferencija jednoglasno velikim oduševljenjem slijedeće: Cijonisti Rumunjske izjavljuju jednoglasno kao najsvetiju dužnost svakoga cijoniste, da sa potpunom odanosti sudjeljuje kod rada za Keren Hajesod. Kongres usvaja princip maaser-samooporezivanja i cijonisti se kao prednja četa židovskog naroda obvezuju, da će najsavjesnije ispuniti maaser. Keren Hajesod u Argentini. Akciju sada organizuje u Argentini'ji dr. Golds t e i n. Ovom zgodom primila je egzekutiva cijonističke organizacije Argentine slijedeći brzojav od Sir Alfreda Monda: Osobito se veselim, da čujem o uspješnom napretku Keren Hajesod akcije i nadam se, da će argentinsko židovstvo akciju provesti najvećom energijom i veseljem, kako je to u prošlosti pokazalo,* Brzojav odgovarajućeg sadržaja odaslao je Lord Rotschild cijon. organizaciji u Buenos Aires.

Iz židovskog svijeta

Profesor dr. Otto Zuckerkandl. Dne 3, jula umro je u Beču naglo uslijed kljenuti srca znameniti urolog protesor dr. Otto Zuckerkandl. Zuckerkandl bio je učenjak svjetskog glasa, koji je svojim teoretskim radnjama i kao praktičan operater mnogo doprinio slavi bečke medicinsko škole. Dugi je niz godina djelovao kao primarius na Rotsehiidovoj bolnici u Beču, te je mnogo dopri nio, da se uza sve materijalno poteškoće uzdrži ta bolnica židovske bogoslovne općine. Sprovod obavljen je prema njegovoj želji u najvećoj jednostavnosti.

Zamjenik poljsko? ministra inostranih djela o židovskom pitanju. Iz Varšave javljaju: Poznati židovsko-američki novinar Hermann Bernstein bio je ovih dana u Varšavi, da se informira o položaju Poljske, te je tom prilikom od zamjenika ministra inostranih djela. Dombskog, dobio pismeni odgovor na pojedina pitanja. Dombsky je na pitanje o židovskome problemu u Poljskoj ovo rekao: »O poljsko židovskim odnošajima, koji su najvažnije pitanje našeg unutarnjeg života, htio bih sa zadovoljstvom primijetiti, da žalosne svojedobne pojave spadaju veo u prošlost i da medjusobni odnošaji bivajti sve bolji. Znate, da je naš temeljni princip potpuna jednakost svih gradjana bez razlike konfesije i porijetla. U nastojanju, da udesi židovsko pitanje, vlada je sazvala mnogobrojne konferencije sa židovskim zastupnicima, da ustanovi zahtjeve obih stranaka. Ove konferencije bile su od koristi i pored različnih naziranja, koja ne postoje samo izmedju Poljaka i Židova, već i unutar samih židovskih grupa. Konferencije su sad prekinute. Uvjeren sara, da ćemo vjerni principima socijalne pravednosti i u svijesti obostranog interesa biti kadri ukloniti sve razloge nezadovoljstva na obim stranama. Uzdajem se u to. da će židovsko pučanstvo imati shvaćanje za velike nacijonalne zadaće Poljske. Jedini dobri rezultat rala. U engleskoj donjoj kući pale su prigodom palestinske debate, kako to pokazuje službeni stenogram, još slijedeći izvodi lieut-commandera K e r n w o rtya. U svome govoru rekao je; »Rezultat rata je u glavnom, u koliko to ja mogu 1 pregledati, velika prazna pukotina. Jedini dobri rezultat je Balfourova deklaracija o Palestini i mene je veselilo, što je ovdje uslijedio samo jedan pokušaj napadaja. Koliko mogu da predvidim, ovo je jedini idejni uspjeh svjetskoga rata. Boljševička Rusija prema cijonizmu. U Rigu je stigla vijest iz Moskve prema kojoj se Sovjetska vlada izdala dozvolu 30 cijonista, da ostave Rlisiju. Uspjelo je donijeti u Rigu novac, koji je u Sovjetskoj Rusiji potajno sakupljen za Keren Hajesod. Iz Rusija. Sovjetska vlada je otkrila u Svenigorotki urotu, koja je imala svrhu, da u jednome danu umori sve Židove grada. Uapšeno je 200 osoba poglavito iz krugova inteligencije, Medju zadnjim mjestima, gdje se izvršio pogrom, nalazi se i gradić Podobrin kraj Krasnopoljska. Prema »Petrogradskoj Pravdi* održana je nedavno u Smolensku rasprava protiv svećenika pravoslavne, katoličke i židovske konfesije radi proturevolucionarnog pokreta. Sud je shvatio djelovanje rabina u društvu za pripomoć siromašnih Židova kao dokaz njihovog proturevolucionarnog rada i osudila je rabine Ginsberga i Friedlanda kao i predsjednika židovske općine na dvogodišnju tamnicu. Židovski komunisti rekvirirali su hram. # * j Iz Ukrajine. Prema vijestima koje su stigle u Moskvu bio je u Radomyslu po-

novni pogrom na Židove. Kako javljaju iz Poljske, zarobili Su boljševici zloglasnog vodjn ukrajinskih četa atamana Struka, priredjivača mnogobrojnih židovskih pogroma i osudili ga na smrt, te je vješan u Berdičevu. Na mnogobrojne vijesti »Ruske emigracijone korespondencije*, koja u zadnje vrijeme javlja o uspješnim ustancima i operacijama u Ukrajini i bijeloj Rusiji, javlja jedan iz spomenutih krajeva prispjeli Židov u »Volku«, koje izlazi u Rigi, da su ove »uspješne operacije« u glavnom židovski pogromi. Vodja razbojničkih četa Golak priredio je u više mjesta guvernementa Cernigov i Homel strašne židovske masakre. Više gradića je sasvim opljačkano. Boljševici najavili su energičnu borbu protiv ovih pogroma, no nisu unatoč svih molba dozvolili, da se organizuje samostalna židovska samoobrana. Iz Litavske. Prema »Jewish Times« bavi se sada Litavska vlada sa izradbom zakona, koji će židovskom jeziku osigurati potpunu ravnopravnost i prema kojemu će za Židove zauzeti isti položaj u zemlji, kao litavski jezik.

Iz cijonističkog svijeta

Vatikan i cijonizain. Prije kratkog vremena izjavio se papa protiv cijonizma, pa je ta vijest izazvala iznena (ljenja, jer je Vatikan bio prije u nekoliko navrata izjavio svoju simpatiju za cionistički pokret. Dopisnik »Wiener Morgenzeitunga« govorio je s jednim visokim crkvenim dostojanstvenikom, koji mu je prikazao raspoloženje u Vatikanu. U Vatikanu postoji opozicija protiv cijonizrna. Nakon Balfourove deklaracije nije ona odmah došla do uvaženja, jer se mislilo, da engleska vlada ne shvaća stvar tako ozbiljnom; a ni židovski narod ne će nasmoći snagu, da provede obnovno djelo. Najveću opasnost vidi katolička crkva u neodržanju proročanstva o konačnom razorenju Jeruzalima i rasulu židovskog naroda. Pored ovog dogmatskog stajališta ima i drugih momenata, koji su prouzrokovali neraspoloženje Vatikana. Vatikan vrlo je dobro upućen, i ako jednostrano, o židovskoj kolonizaciji i židovskom radu u Palestini. Prigovara se, da mladi useljenici šire protuvjerski pokret; za pogreške englesko uprave čini se odgovornim cijonizam. koji se združio s Engleskom, antikatoličkom velikom silom par excellence. Bojazan antikatoličke politike i time gubitak upliva Vatikana u velike upliviše na današnje raspoloženje Vatikana. Labour Party za cijonizam. Engleski Poale Cijon najavio je na godišnjoj konferenciji engleske Labour Party rezoluciju, koju je srdačno pozdravio g. S h e r t o k i L e ara s, pa je ista jednoglasno prihvaćena. S h e r t o k završio je svoj govor apelom na internacijonalno radništvo, u kojem prikazuje besprimjerne žrtve na životu i dobni, koje je židovski narod morao doprinijeti za vrijeme svjetskoga rata. 10.000 übijenih Židova u Ukrajini, Poljskoj i Ugarskoj su naši svjedoci. Gospodarska propast je neopisiva, a gotovo sve zemlje zatvorile su svoja 'vr. nf ~ za use-

BROJ 22.—23. ,

»ŽIDOV« (HAJHUDI)

5