Židov

smo pobijedili onaj prigovor, .što smo ga čuli na konferenciji u Parizu, da nijesmo narod, jer nemamo narodnoga i živoga jezika. Jevrejski je jezik i snažan. TJ posljednjih je sedam godina vrlo napredovao. Danas su u Palestini imena svake stanice, svaki oglas i službena vijest uz engleski i arapski još i u jevrejskome. Još je znatnije, da u svakidašnjem životu postaje jevrejski saobraćajnim jezikom. Iza toga crta stanje i položaj Židova u Palestini. On je optimista, pa vjeruje, da će se doskora prilike promijeniti prema našoj želji. Tvorac židovske legije Jabotinskv, citira iz privatnoga pisma Masarvkova nekomu Armencu, u kojemu piše o samostalnosti i samoodredjenju naroda Prema tome izvodi paralelu izmedju armenskih i židovskih borba za slobodu. Opominje, da ne smijemo odustati od realizacije naših osnova, makar koliko bilo zapreka i upadica. Demisija Brandeisa. Louis Brandeis počasni predsjednik cijonističke svjetske organizacije, zamolio je Egzekutivu cijonističke organizacije, da bi kongresu javila njegovu demisiju kao začasnog predsjednika svjetske cijoni•sličke organizacijo. Kupnja zemljišta po Židovskom Narodnom Fondu. Kupnje zemljišta u Emek Israelu pobudjuju svagdje med ju Židovima zadovoljstvo i živ interes za pojedinosti. Kod kupovnoga se ugovora pazilo na želju dosadašnjih zakupnika, Felaha. Pošto je Palestine Land Developement Oomp. preuzela zemljišta izmedju Djindjara i Rubel Nazre* ostaje još Ž. N. F.-u 41.600 dunama. Vrijednost je zemljišta to veća radi zgodnoga položaja te prikladnosti za različno kultivira nje. Zemljište sastoji iz dva djela: istočno Malul i zapadno Nuris, koji leži do Mcrhavje, Balfuri'je i Tel-Adasa. Pošto uz zapadne djelove Malufa ide cesta Hajfa-Nazaret Betšlan, a istočni dio Niirisa presijeca prugu Hajfa-BetšlanDamask. moči će gospodarski produkti jeftino i brzo otići na trg. Malul je od veće česti u ravnici, no i goroviti su predjeli dobri za gospodarstvo, osobito za duhan. Nuris je sav ravan i broji se inedju najplodnije krajeve doline. Uspjeva sladorna repa, trstika i vuna. Tu je izvor Ajin Džalutn (Golijatova vrela), koji je još s dva vreia, što utiču u Jordan od prirode dovoljan da natopi četvrtinu zemlji kroz čitavu godinu i četvrtinu zimske žetve. Ali pi’ije nego će Židovi moći da nasele te krajeve, mora se provesti sanacija i apfacija zemljišta, tako da se regulirali korita rijeka, da se isuše močvare, i sobi to u Nurisu, a gorski se krajevi moraju očistiti od kamenja. Narodni Fond u Tel Aviv'n obvezao -e je da će steći još jedno zemljište, koc se tiče oyoga. te da će sagraditi 250 kuća s 500 stanova.

Iz Palestine

Opravdanje taktike Samuela. S up i* a s k y, bivši elan ruskog cijonistiekog centralnog komitoja, koji sada stanuje u Tel-Avivu. izjavio je uredniku Momenta« na pitanje o stajalištu ži-

(lovstva prema Samuelu ovo: Cijeli Jišub uvjeren je, dn je Samuel vjeran Židov i dobar cijonista i da brani interese židovstva u zemlji. Ujedno su ali svi uvjereni, da Samuelove metode, njegova susretljivost prema Arapima, povećava samo njihovu ambiciju. To je dosad dovelo do krvavih rezultata, a moglo bi imati iste posljedice i u budućnosti. Pored svih intervencija i pokušaja, da ga se uvjeri o neispravnosti njegove taktike ostaje pri svome mnijenju, da je samo njegova taktika ispravna i da bi položaj za Židove bio mnogo gorji, da se služi mjerama, koje mu se preporučuju. Dogadjaji u Jafi duboko se kosrtuše Samuela; uvjeravaju nas, da od velike žalosti uslijed tih dogadjaja ti’i dana nije jeo. Naglašuje, da uslijed prilika u Egiptu i Mesopotamiji Engleska ne može da se služi strogim mjerama protiv Arapa i uvjeren je, da će mu poći za rukom uspostaviti slogu u zemlji. Samuel je u svojoj politici gotovo sasvim samostalan i neovisan od Londona i misli, da bi obzirom na mali broj četa ugrozio položaj Židova, ako bi upotrebio oštrije mjere. Odlučne mjere palestinske vlade. I' želji da provede Balfourovu deklaraciju, koja je obećala židovskom narodu Palestinu kao židovsku narodnu domaju, odlučila se palestinska vlada na nove oštrije mjere. Pokušaj arapskih elemenata da spriječe iskrcanje židovskih emigranata u Jafi, onemogućila je vlada, te je židovskim emigrantima poslala u pomoć vojništvo. Tom prilikom palo je nekoliko Arapa, a više njih je ranjeno. Arapskim novimima, koje su u svojim člancima raspirivali mržnju protiv Židova, uskraćen je poštanski debut, a u koliko su izlazile u Palestini, obustavIjene su. Koncesije u Palestini. Na 9. sjednici Advisorv t ’ouncila (palestinsko državno vijeće) raspravljalo se o koncesijama. Vrhovni komesar dao je tom zgodom slijedeće izjave: 1. Palestinska vlada je spremna, da dade u svrhu unapredjivanja gospodarskog razvitka zemlje, stanovite koncesije gospodarskim poduzećima opće korisnog karaktera. 2. Vlada baš sada ispituje molbu jednog društva, da mu se podijeli kom cesija za opskrbu grada Jafe i okolice električnom strujom iskorištavanjem sila rijeke Audša (Ruthenbergov projekt). 3. Koncesije podijeljivati će se do daljnjega uz slijedeće uvjete: a) koncesija na prirodno blago zemlje ili koje drugo poduzeće, koje je od važnosti za općenitost, dati će se bilo pojedincima bilo društvima, samo pod uvjetom, ako se koncesijonari izjave spremnim, da će dividende, koje mogu iščekivati, (graničiti na stanovitu visinu, dok će se dobitak, koji prekoračuje ovu visinu upotrijebiti u opće korisne svrhe na način, koji će se naknadno ustanoviti, b) ne će se podijeljivati koncesije za eksploataciju ruda ili izvora nafte, jed nako nije dozvoljeno tražiti rude ili izvore nafte, e) u smislu ugovora od Sevresa ne smije se podijeljivati koncesije, koje bi bile u protivrječju s koncesijama, koje su dane prije 20. oktobra 1914. od turske vlade kojem članu antante ili njoj pripadajućem društvu.

Nova imlustrijalna poduzeća u Palestini. Pod uplivom baruna James de Rothschild počeo je njegov otac barun Ednmnd da se opet zainteresuje za industriju u Palestini. Osnovano je akcijonarsko društvo s kapitalom od 5,000.000 franaka za osnutak mlinova, koji će mljeti brašno ne samo za potrebu zemlje već i za izvoz. Društvo kupilo je od Alliance u blizini željezničke stanice u Hajfi podesno mjesto, te će sa gradnjom mlinova započeti narednih nedjelja. Barun Edmond de Rothschild ima velik interes za industriju, pa je u tu svrhu poslao u Palestina poznatoga kemičara Ha j fec a, da prouči prilike. Haljfec je na temelju svojih studija došao do uvjerenja, la se ta grana ; ndu strije može vrlo lijepo razviti, i zaključio je, da osnuje u Suniju, u blizini Zihron Jakoba, a možda i u Petah Tikvi tvornicu za parfum. Ove tvornice gradit će dioničarsko društvo, koje će i stalno odredjenu cijenu kupiti od so ljaka cvijetove biljka, koje će kolonisti gajiti ivema dobivenim uputama. 1 razne poljoprivredne osnove ostvarit ć se potporom baruna Rothschilda. Hipotekama banka /a Palestinu. Amerikanaka komisija, koja se vratila iz Palestine, odredila je, da se veći dio amerikanskih novaca, koji s*u sabrani za Keren Hajesod, upotrijebe za zajam hipoteka moj banci. Ukonačivanje novih palestinskih imigranata u kolonijama. London. Prema bulletinu Vaad Haeirima posjetio je predsjednik Zionist Commission židovske kolonije, da poduzme mjere kako bi se ondje smjestili novi židovski useljenici. U tu svrhu bit će postavljeni u kolonijama tabori i šatori, da novouseljeni halucim ne moraju kao do sada tražiti prvo konaćište u Jafi, Tel-Avivu ili Hajfi, šo prouzrokuje svakojake poteškoće i komplikacije. U buduće slat će se halucim direktno sa luke u kolonije. Predradnje su već lijepo napredovale. Poslovno stanje u Palestini. Poslovno stanje Palestine nije se u zadnja dva mjeseca poboljšalo, jer su nemiri u Jafi nepovoljno uplivisali na cijeli položaj. Narudžaba uslijed io je vrlo malo. Računa se time, da će u dogledno vrijeme nastati poboljšanje gospodarskog položaja velikim obnovnim radovima židovskih organizacija, koji će doskora započeti. Jevrejsko kazalište. Na pozornici se jevrejskoga kazališta u Jafi prikazivao Strindbergov »Otac . Židovski sr umjetnici samostalno Izradili dekoracije upravo za ovo prikazivanje. Glavnu je ulogu igrala gospođja Cobn-Bcmstein, koja je prije glumila u moskovskom carskom Eremitage-kazalištu. Komad je uopće vrlo lijepo uspio.

Iz Jugoslavije

IZVADVK IZ IZBORNOG REDA K XII. KONGRESU ZA JUGOSLAVIJU, § 1. Svaki šekelplatioc ima s navršenom 18. godinom aktivno, a s navršenom 24. pasivno izborno pravo za Kongres. § 3. Izbori imaju se obaviti od 6. do 8. augusta 1921.

6

»ŽIDOV« (HAJIIUDI)

BKOJ 24.