Židov

postigao, ali ipak bila bi s moje strane neumjesna čednost, dapače neba most, ako bih rekao da ne osjećam dubok« zadovoljstvo, kad svrnem pogled na prošlih 25 godina. Jest: Ja sam i zadovoljan i blagodarim Vama na svemu, na svemu bez ograničenja, što sam u ovih 25 godina doživio i uživao kao predsjednik općine. Osjetio sam, da me prati, da me krijepi i podupire povjerenje, a što je najvažnije, da nailazim na potpuno razumijevanje mojih težnja i mojega nastojanja. Pa kad je ipak gdjekad ’spoljila protivština i u svojim oblicima prevršila mjeru, tako da sam časomice mislio, da sam preslab za ovakovu borbu, kad su živci htjeli da me iznevjere to je gospodo zbilja bilo samo časovito. jer kad sam se primirio, rekao sam si: šta se tužiš, zašto kloneš? Ta to je tvoja krv, to je odraz živoga života,života. kako si ga u općini želiš, života, a ne mlitavosti i nehaja. Naar hojisi vegam zokanti bio sam mlad, kad ste mi povjerili upravu ove općine, a sada sam ostario. Mojoj bi skromnoj želji bolje odgovaralo, da je taj dan prošao tiho i neopažen. pa da sam nešto kašnje mogao stupiti pred Vas ! reći: Tvo ja •mm svoje vrijeme odslužio, pošljite me u zasluženu ili ma i nezasluženu penziju. Ali Vi ste me nadmudrili. U oči tolike časti, tolike ljubavi, koju ste mi danas prikazali, nakon laskavih riječi, kojima ste mi na usta vrlo poštovanoga mojega druga izjasnili svoje povjerenje, u oči učešća cijele općine u ovoj slavi, znali ste, da mi ne će biti moguće da izvršim svoju nakanu, znali ste. da vam ne ću moći da otkažem službu, nasuprot vi ste me s nova nerazriješivim sponama uz službu privezali. Vezokanti, ostario sam godinama, ali jošte toplo u meni bije srce. jošte krepka je u mene volja, da radim u duhu svoga nezaboravnoga oca, pa hvaleći Vam na svoj Vašoj ljubavi, ja Vam u svečanom ovom času zadajem tvrdu vjeru da ću I dalje služiti našoj općini, cijelome židovstvu i svemu .čovječanstvu, dok mi sile dopuste, dok me podupirete i dok u mene vjerujete. 1 nadalje morati ćete uzeti dobru volju za djelo ali i djela, valjanih će djela biti, ako u općini uzdržite slogu i ljubav, ako Vam svima bude pred očima cilj: probitak, napredak i procvat naše općine. A sad dopustite mi jednu usrdnu molbu. Kako sam već prije natuknuo, nije se obzorje nad našom općinom uvijek plavilo, nije uvijek sjalo i caklilo se u zlatnim trakama svijetloga sunca. Bilo je tmurnih dana, gustih oblaka a bogme padao je i krupan led. Što se onda dogodilo, činilo i govorilo, neka pripadne zaboravu, pa ako je koji od Vas pogodjen s moje strane kojom krupnijom, ako sam i ja u obrani ili u navali bio preoštar. ja svakoga, koga se tiče molim, da mi oprosti i neka bude uvjeren, da to nije poteklo iz ličnih osjećaja, već samo iz boibe za stvar- Svakome Vas pružam i ovom zgodom bratsku ruku i molim Vas, da otsele, ako si svako pridržaje svoje zasebno mišljenje i pravo, da ga očituje i zastupa, ni u toj protivštini ne zaboravi na staru

riječ, koja je uvijek i u nevolji i u sred spajala sve Židove: koi Jisroel ahehem. Još jednom svima --Vama iz dubljine mojega srca najljepša hvala! U kući jub'lara sakupio se. veliki broj čestitara, kojima je njegova supruga pravila honeure. pa kad je svečar stigao kući, redala su se čestitanja. Prva čestitala je cjelokupna uprava izraelitskog dobrotvornog gospojinskog društva pod vodstvom mnogogodišnje predsjednice gdje. Fridcrike B a u e r, zatim predsjedništvo židovske ferijalne kolonije. vodjeno predsjednicom gćijoni. Helenom Lederer i predsjedništvo izraelitskog gospojinskog društva u dol. gradu. U ime Chevre kadiše pozdravio je svečara predsjednik g. dr. Josip H o r n. koji je u duljem govoru Makao zaHuge općinskog predsjednika, predao m : dinlo mu, kojom je unenovan doživotnim zača<mim članom toga društva i saopćio, da je društvo u trajnu spomen ovoga jub' leja osnovalo zakladu u iznos«; o d 25.000 k r ina, kojega će kamati sva ke godine pripasti jednome siroir.r. : '-n''me visokoškolcu Židovu. U ime židovskog nacionalnog društva pozdravio je svečara zanosnim govorom kr. financijalni tajnik Bela Frid na n. a u ime židovskog športskog i gomnalač kog društva »iNAakabi« dr. Aladar K t e s n, koji je svečaru uručio diplomu n imenovanju začasnim članom toga društva.

Zastupstvo dcinjogrsdsKs bogošmvne općine predvodio je predstojnik g Bela Ii errrn a n u pratnji velikog broja zastupnika. U ime časničkog zbora pozdravili su svečara gg. zapovjednik divizijske oblasti pukovnik Živan M i t rov i ć i zapovjednik okruga pukovnik Ljuba K o s t ić- Osobita toplim i laskavim riječima oslovio je svečara veliki župan g. dr. Jovan Božić, koji je došao u pratnji kr. podžupana Franje Srčana. U ime općine slob. i kr. grada Osijeka govorio je (u zastupanju odsutnoga načelnika") podnačelnik g. dr. Ivan Neubauer, a u ime magistrata gradski senator g. dr. Ante Hrabai, koji je svečaru predao I adresu magistratskih činovnika. Osobito je opažen govor evangeličkog župnika g. Josipa Wa 11 era. koji je svečara u ime evangeličke župne općine i evangeličkog društva pozdravio isto tako i pozdrav zastupstva srpske dobrotvorne ženske udruge, vodjenoga suprugom sudb. predsjednika • gdjom Dimi tri je vic. I osječka židovska omladina izaslala je dva svoja zredstavnika, da pozdravi svečara, a iza toga slijedila ju još čestitanja katoličkog gospoji nsk o g društva pod vodstvom barunice Terezije A d a m o v i ć, a napokon bezbroj privatnih ličnosti, prijatelja i štovatelja jubilara. Svečaru stigao je ogroman broj brzojavnih i pismenih česti taka iz grada i iz cijele Jugoslavije, od mal ne svih židovskih općina i organizacija, a mnogih i i/ vana, a medju njima ističemo brzojavne čestitke cijonističke Egzekutive u Londonu, direktorija Židovskog Narodnog fonda u Haagu i Berlinskog centralnog ureda cijonističke organizacijeRadni Odbor odaslao je svečaru ovo pismo:

Vrlo cijenjeni i dragi gospodine .predsjedniče! K Vašoj slavi dvadese'petgodišnjic* Vašeg predsjednikovanja u osječkoj židovskoj bogoslovnoj općini Radni Odbor Saveza cijonista Jugoslavije šalje -svoje tople čestitke. Čuvstva, koja prema Vama osjećamo, nošena su toplotom ideala, kojima služite s punom odanosti, a koji stvaraju nerazriješive veze izmedju službenika njihovih. Vi ste od zvaničnih lica židovstva u Jugoslaviji med ju prvima, a u Hrvatskog u ono doba od njih jedini prigrlili misao i sadržinu cijonizma, koji je u Vama zadobio unapredjivaoca. Vi ste se s ponosom i radosno uvijek iz nova stavljali na čelo naše organizacije, kad Vas je opća i jednodušna želju tražila, da nam budete vodjom organizacije. Mi ne možemo drugo, već da i ovom prilikom dademo tribut svog dubokog štovanja i tople srdačnosti, koju gajimo prema svome predsjedniku. Previše smo toplo vezani u sumišljeničkoj ljubavi s Vama, a da bi medju nama trebalo previše riječi. Cijonizam je u stvari pokret mladostt i pomladjivanja židovstva i mi smo sretni. što nije bilo nijednog časa u Vašem cijonističkdm radu, u Vašoj potpunoj predanosti našoj stvari, kad bi nas bila podilazila dvojba o Vašem mladačkom crjonističkom zanosuNas raduje, da i delegati naše organizacije na Saveznim Vijećima, a i naši omladinci tako neposredno osjećaju Vaše mlađaštvo, koje osvaja srca. 1 mi ne možemo, da želimo ništa drugo, već to, da Vama i nama sudbina uščuva svoj punokrvni mladački cijonlstički zanos, koji saradnju s Vama i pod Vašim vodstvom u našoj organizaciji čini srećom za Vaše saradnike. Primite, dragi naš predsjedniče, tople cijonističke pozdrave i srdačni hedad k Vašem jubileju. Članovi .Radnoga Odbora. * Za Jaar Jugoslavija, osnovanog povodom jubileja, darovano, je do sada u Osijeku već oko 600 drveta (K 30.000).

Keren Hajesod

Sokolov u Washingtonu Poslije svoga razgovora sa Hardingom, o čijem toku smo već izvjestili, održao je Nahum Sokolov političke konferencije sa uplivnim članovima amerikanskog senata. Sokolov je medjutim nastavio svoju turneju za Keren Hajesod po Udruženim Državama Kako se saznaje, povratit će se ovih dana u važnoj diplomatskoj misiji u Washington. Smarja Leviu u Južnoj Africi. Dr. Smarja Devin od Direktorija za Keren Hajesod stigao je u Kapstadt, da podupire rad u Južnoj Africi. Vodje Kapstadtskih Židova su uvjereni, da će dr. Levin, koji je jedan od najvećih židovskih govornika, svoju kampanju uspješno provesti. Za židovsko sveučilište u Jeruzalimu. Dobar je primjer za popularnost židovske visoke škole dar jednog sudbenog vijećnika u Mecklenburgu (Njemačka),

4

.ŽIDO V<

BROJ 7.