Židov

proslave 40 semestara osnutka Bar-Qioro, sa slijedećim sadržajem; Jevrejskoj omladini Jugoslavije. Dr. Aleksandar Licht; Par-Giori! 4O semestara Bar-Giore. Dr. A. Benau i ing. O. Grof: Mrtvim drugovima. A. Papo: Hebraizacija Hochsinger: Kvucot. J. Weszel: Jevreji i umjetnost. Oj Sch\varz: Nešto o našem karakteru. J. Maestro: Moše ben Maimuni. D. Frischmann: Sabirač drva. Mašijah. ;i. Ooldstein: Sjećanje: H. Zaloscer: Iz zemlje naše budućnosti. - lz pokreta. List je lijepo redigovan. u ukusnoj je opremi., te obasiže 82 stranice Cijena mu je 10 Din., a naručuje se kod; Saveza jcvr. omlad. udruženja. Zagreb, Hica 31. 111. kat. Iskaz šekalim i prinosa za Savez Cijomsfa Jugoslavije. Banjaluka K 5780.-, 50 šek. 2000-, 3780. za prinos. Mostar K 440 —, 5 sek. 200. , 240. za prinos. , Vukovar K 1100.-, 19 sek. 760.-, 340.za prinos. Križevci K 3200. —, 30 šek. 1200. —, 2000 .za prinos. Otok K 480 -, 3 šek. 120.-, 360.- za prinos. Čakovec K 80 -, 1 sek. 40.-, 40.- za prinos. Priština K 4400. , 44 šek. 1760. , 2640 za prinos. Novisad K 6060 —, bez specifikacije. Đakovo K 1840.-, 23 šek. 920 -, 920 za prinos. Požega K 10.000. , bez specifikacije. Kostajnica K 1000 -, 5 šek. 200.-, 800 Z.a prinos. Zagreb 13.460. bez specifikacije. Mitrovica (Somer) K 60. za halucfond.

Sport i gimnastika

SLETSKE VJEŽBE ZA NATJECANJA ZA GOD. 1922. U ZAGREBU. Uputa. Red natjecanja. Natjecanja pojedinaca i odjela višeg razdjela: 1. na preči, 2. na ručama, 3. na konju u sir sa hvatalkama, 4. u sletskim prostim vježbama. Natjecanja ove skupine imadu se smatrati jednom cjelinom, tako da se svaki, koji se prijavi za natjecanje u ovoj skupini, mora natjecati u svim njenim gore navedenim točkama. Vježbe za pojedince. Svaki vježbač, koji želi da se natječe kao pojedinac mora da vježba i proste vježbe, i uz ocjenu. Natjecatelj pojedinac imade pravo da se natječe i u odjelima. Natjecatelji u odjelima moraju se držali propisane vježbe kao i sletske proste vježbe, koje će se točno ocjenjivati po izvedbama. Odjel ne smije biti manji od (7) sedam a ne veći od (9) devet vježbača. Cijeli odjel je dužan natjecati se na svim naznačenim spravama i u prostim vježbama sletskim, koje su priredjene po sletskom tehničkom odboru u Zagrebu. Poželjno je. dđ svako društvo postavi jedan ženski odjel, koji će se natjecali o izvedbu sletskih prostili vježbi, koje su već razaslane društvima. Od prostih vježbi će se vježbati samo jedna i to ona, koja će žrijebom biti izvučena. Ocijene jesu; na spravama i u prostim vježbama najviši stepen deset bodova. Natjecatelji i natjecateljice imadu biti propisno obučeni, jer inače gube na bodovima. Mora da vlada najstroža disciplina. Vježbe za natjecanje pojedinaca. Vježbe na preči. Iz naškoga zamah u zanjihu stražnji polpor pruženim rukama premah u vis veleuzmah u potpor s pruženim rukama spad sklopka podmetnim zamahom u prednji cijeli okret na lijevo u dohvat desnom, nadhvat lijevom upor usklopcc premah do sloja na zemlji.

Vežbe na ručama Iz potpora na zalakiicama u sredini ruča zamahom skopka zanjihom u stoj s pruženim rukama izdržat tri dobe polagano spust vagom u prednožni izražaj spad u okomiti podpor na zalakticama polagano kolotur natrag u vagu bočku oporom o desni lakat prelaz u vagu poprečku kolo zanožno desnom preko desne britke naznačeni prednožni izražaj sunoške premah odbočni na lijevo premah odbočno desno zamahom u stoj pruženih ruku prelaz u stoj bočki (samo naznačiti stoj) bilo na lijevoj ili desnoj britki (po volji) zanoška (strana po volji). Vježbe na konju u šir sa hvala I' kama. Iz raznožnog naskoka preko hvalalke u prednji izdržaj dohvat na hvataljke pruženih ruku premah odbočni na desno kolo unožno desnom tri kola odbočna na lijevo premah odnožni lijevo u sedlo izmedju hvataljke škare na desno i zanoška na lijevo. Vježbe za natjecanje u odijelima. Vežbe na preči. Iz naškoga zamah upor usklopcc kovrtljaj u prednjem potporu natrag spusl natrag u prednožni izdržaj uzvlak u polpor prednji visoki podmetni zaskog s pruženim rukama. Vježbe na ručama. Iz potpora na zalakticama u sredini ruča zanjihom u potpor pruženih ruku prednožni izdržaj zamah stoj ramenski kolotur napred u sjed raznožni odraz kolo prednoženo lijevom preko desne pritke kolo zanožno desnom preko desne pritke zanoška. Vježbe na konju u šir s hvataljk a m a. Naskok u potpor prednjih pruženih ruku zamah desnom kolo unožno desnom premah odnožni lijevom premah odnožni desnom u stražnji potpor prednožni izdržaj provlak do stoja na zemlji i prednoška na desno lijevi bok uz konja.

6

»ŽIDOV«

BROJ 28

Bnlipf Zooodzakogflnle IlUlK)1 1 rezborstno cs BEZfILEL FURJT NOVISfID - Kralja ftleksandra 47 Proizvadja: tiskane (relieftiskom) posjetnice, glave listovnog papira, vinjeta, pečatnih maraka itd. u svim bojama i kvalitetama i u umjetničkoj izradbi. Nadalje: pečate, štampilije. štance, čelične rezove, šablone, klišeje, rezbarije svih vrsti

Srpsko-Jevreiska Crkvena Opština Eskenaskog Obreda u Beogradu potrebuje HT šamesa koji ujedno ima i spremu hlača (koljlća) Kandidati moraju vladati srpskohrvatskim jezikom. Ponude sa dokumentima treba slati na adresu Dra. Fridriha Popsa, advokata, Beograd, Knez Mihajlov venac 13.

/ ZA KCMIČKE. I RUDARSKE PROIZVODE STROSMAYEROVA DL 6 Z4QREB STROSMAVEROVA DL 6 KRALJA PETRA UL. 62 BEOQRfIb KRALJA PETRA DL 62 Brzojavi« MetaloKemiKa Telefon interurb. 16 —11 KOVINSKE i željezne polufabrikate KOVINE i sve kovinske legure KEMIKALIJE, osobito pr* modra galica

VELETRGOVINA L. SCHLEI Zagreb 2 Preradovič Preradović 2 VELIKI IZBOR VEZIVA, ČIPAKA, VRPCA I DRUGE POMODNE ROBE

Papir Pis. pribor ~PAPIEROS“ Nunčić, Furst i drugovi ZAGREB ti & ■.cfr MV #3 «■» Glavno zastupstvo i skladište za SHS TVORNICA PAPIRA Ortmann i VVattens Specijalni proizvodi: Svileni papiri! Kreprole!