Židov

materijal u slučaju rumunjske invazije prenio preko Dunava, gdje je pod vodstvom Horthva stojala madž. narodna vojska. Ova golema množina željezničkog materijala dostajala bi bila za pokriće naših dugova, jer vagoni reprezentuju zlatnu vrijednost. Drugi dio moje interpelacije sadrži pitanje, zašto oni, koji su mogli spasiti željeznički materijal a vremena im je za to dostajalo tc nijesu učinili, još uvijek stotine interniranih Židova u Madžarskoj. Madžarska vlada još uvijek uzdržava jedan logor za internirane. Ondje drži Zidove, koji još nijesu mogli da steknu madžarsko državljanstvo, pa ih poradi toga, bez obzira na to, da sa svojim porodicama već nekoliko desetaka godina u Madžarskoj stanuju i na posve pravedni način svoj svakidanji hljeb siiču, tjera u Galiciju. Kako asimilantski list »Egvenloseg« javlja, nalaze se momentano u logoru u Zalaegerszcgu 215 Zidova, koji moraju da podnose strahovite muke. Tako se ondje nalaze već 3 godine dvije porodice Schwingenkrug i Mavrovics, koje su kao nepoćudne strance prognali u Galiciju. Schvvingenkrug sa petero a Mavrovics sa sedmero djece. U tom taboru zatvorena su i desetorica židovskih vojnika, koji su se tek nedavno vratili iz osamgodišnjega ropstva u Rusiji. Oni su osumnjičeni zbog komunizma. Pitanja bogoslovne općine u Lavovu. Predsjednik gradske općine u Lavovu povisio je vijeće vladinog povjerenika u bogoslovnoj opčini od 13 na 30 članova i k tome još 5 zamjenika, što bi odgovaralo prijašnjem sastavu bogoslovnog vijeća, izmedju novih vijećnika imade i četiri cijon is t a i to Karl Eisćns tei n. urednik Fros ti g, dr. Rin g 1 v dr. Schreiber, kao zamjenik Hirš Nagelb erg, a od dosadašnjih ostaje Sirnon Oransc h Ostatak vijećnika sačinjava, do trojice ortodoksa, konglomerat osoba, koje uopće nemaju židovskog iprograma, niti su ikada blizu stajale ikojem židovsikom pitanju. Cijonistička egzekutiva stvorila je već zaključak, da imenovani cijonistički vijećnici ne prihvate izbor. Obzirom na to vrlo je nevjerojatno, da bi sadašnje bogoštovno vijeće moglo u tom obliku bitisati. Ruski halueim. Po vjerodostojnim vijestima iz Moskve biti će sazvan kongres svih organizacija halueim iz Rusije s dozvolom najviših oblast? sovjetske vlasti za konac jula. S tom dozvolom automatski je sHehaluc* od sovjetskih oblasti legaliziran.

Iz Jugoslavije

Iz sjednice Radnoga Oobora. Na svojoj zadnjoj sjednici raspravljao je Radni Odbor povodom potvrde palestinskog mandata o akciji, koja bi se imala provesti u korist Keren Hajesoda. Radni Odbor zaključio je, da se obrat; na sve mjesne organizacije pozivom, da prirede svečane službe božje i da održe velike

skupštine, na kojima se imade razložit: važnost i znamenovanje istorijskog akta potvrde mandata i smjesta pristupiti provođenju velike akcije za Keren Hajesod. Pobliže instrukcije donosimo na drugom mjestu našega lista. Natvon pretresa tekućih poslova završena je sjednica. Proslava potvrde mandata ii zagrebačkoj sinagogi. U petak dne 28. jula govorio je u zagrebačkoj sinagogi gospodin proi. dr. Oavro Schwartz o Tiša beavu i potvrdi palestinskog mandata. U gotovo polsatnom govoru razložio je istorijsko znamenovanje potvrde palestinskog mandata po Ligi Naroda te naglasio, da je nadošao čas, kada, nakon savladanja svih zapreka i pravnog priznanja nezastarjeloga prava židovstva na Erec Jisrael, valja da pristupimo obnovnom radu. Toplim riječima pozivlje cjelokupno židovstvo bez obzira na partajfcku pripadnost, da doprinaša obilne žrtve za ovo veliko djelo. Židovstvo dužno je duboku zahvalnost svim onim državnicima i narodima, koji su pripomogli, da se ostvari tisuć-godišnji san židovstva. Ujedno izrazuje priznanje Cijonističkoj Organizaciji i njezlnm vodjama, koji su, ne prezajući ni pred 'kojom zaprekom, neumorno i ustrajno radili da postignu konačni uspjeh. Konačno izrazuje nadu, da će židovstvo časno izvršiti svoju zadaću i da će pomiadjena Palestina biti- na korist cjeloga čovječanstva. VELIKI MEETING POVODOM POTVRDE MANDATA U ZAGREBU. Savez Cijonista Jugoslavije priredjujo povodom potvrde mandata Velike Britanije nad Palestinom po Vijeću Saveza Naroda u nedjelju .dne 6. augusta u 10 i pol sati prije podne, u dvorani *Music Halla« veliki meeting, na kojem će govoriti gg. dr. Hugo Kou, dr. Aleksandar Licht i Lav-S t e r n. 111. OMLADINSKI KONGRES (SLET). Izdavanje kongresnih iskazraca zagrebačkoj omladini. Od 6. do 12. augusta izdavati će se zagrebačkoj omladini, organizovanoj u »Savezu jevrejskih omladinskih udruženja« kongresne iskaznice. Pravo na iskaznicu koja ovlašiuje vlasnika na besplatni posjet svih kongresnih priredaba, ako nije izričito drugačije odredjeno imade svaki omladinac, ako je član kojega društva, organizovanog u »Savezu jevr. omi. udruženja«. Na temelju legitimacije svoga društva dići će omladinac kongresnu iskaznicu u kongresnom birou, Palmotićeva 16, za vrijeme uredovnih sati (9—12). Od 13. augusta dalje izdavati će se kongresne iskaznice samo vanjskim učesnicima. Za zagrebačke članove odredjena je pristojba od 25 dinara, dok vanjski članovi plaćaju (obzirom na putni trošak) samo 20 dinara. Osim toga izdavat će se kongresne iskaznice i onim licima, koja sudjeluju aktivno kod koje priredbe.

Prodaja karata gradjanstvu za sve kongresne priredbe. Od 6. augusta dalje prodavali će se gradjanstvu ulaznice za sve javne kongresne priredbe dnevno od 9 do 12 i od 15 do t 9 u kongresnom birou, Ralmotićeva 16 prizemno (u lokalu židovske djačke menze). Amo spadaju: športske, i gimnastičke priredbe dne 14. i 15. augusta poslije podne, koncerat 14. augusta na večer u 20 sati, prikazivanje palestinskog filma 15. augusta na večer. Polazak svečanog otvorenja, konferencije i izložbe jest besplatan. Prijave za sudjelovanje na izletu u Samobor 16. augusta primaju se najkasnije do 15. augusta o podne u kongresnom birou. Mjesto priredbe (dvorana, igralište itd.) i sat biti će označen na ulaznicama. Točan program priredaba biti će saopćen u idućem broju »Židova«. UMJETNIČKA IZLOŽBA. Izložba umjetnog obrta, slikarstva i plastike, koju priredjuje židovska omladina, biti će od 13. —l9. augusta otvorena u p'ostorijama izraelitske bogoštovne općine, Palmotićeva ulica broj 16.

Sport i gimnastika

MILA BRAĆO! Prigodom 111. omlad. sleta, koji će se održati u augustu u Zagrebu, raspravit će opunomoćeni zastupnici jevrejskih gombalačkih i športskih društava pitanje organizacije gradjanskih, po oblastima priznatih društava, u jugosl. okrug svjetskog saveza »Makabi«. Nužno je, da pojedina društva već prije kod kuće zauzmu stajalište o potrebi, formi organizacije i praktičnim mogućnostima, te da bezuvjetno pošalju svoje, dalekosežnim punomoćima providjene delegate. U prilogu šaljemo Vam izvadak najvažnijih principijelnih ustanova paragrafa svjetskoga saveza, kojih će se smjernica morati držati i naš okrug, bilo da će bit po uzorima ostalih zemalja, neovisan ili će eventualno prema prilikama biti sastavni dio Omladinskog Saveza. Bezuvjetno imati će se sva društva podvrći volji većine, koju god formu konferencija odluči. Pitanje je ovo svestrano bilo osvjetljeno u nizu polemičkih članaka izašlih u »Židovu«, a sad će društva, odnosno njihovi zastupnici imati da kažu konačnu riječ. DNEVNI RED; 1. Stvaranje jugosl. okruga »Makabi«, 2. Priključak istoimenom svjetskom savezu »Makabi«. 3. Smjernice za faktični rad. 4. Sredstva za praktični rad. 5. Eventualija. Ustanove pravila svjetskog saveza »Makabi« primljenih na kongresu u Karlovim Varima g. 1921. § 1. Ime organizacije je »Svjetski savez Makabi«. Savez je nepolitički. 2. Svjetski savez »Makaßi« sva jevr. društva koja se bave tjelovježbom ili športom, te su po prihvatu slijedećih ustanova u savez zemalja (slijede §§., koji su većinom tehničke organizatome naravi.

6

»ŽIDOV.

BROJ 34,

Štedne uloge ukamaćuje sa i vraća iste bez otkaza O O mm libslićEia? 0. BEDBBBB jj TiPUiis ZS O o