Židov

kod organizacije K. H. rada. Postoji nada, da će u dogledno vrijeme i predsjednik cionističke egzekutive Sokolov, pohoditi Rumunjsku u interesu K. H.-a. Italija. Iz* Italije se javlja početak energične kampanje za Keren Hajesođ. Rad u Rimu postigao je već znatni napredak. Predsjednik židovske općine u Rimu Angelo S ereni potpibao je obveznicu, čemu se pripisuje velika važnost. Trst će posjetiti sadašnji nadrabin bečki i predsjednik cijonidličkog Akcijcnog odbora, a ranije nadrabin tršćanski, dr, C h a j e s. Austrija. Pokušaji, da se cjelokupno židovsko stanovništvo bez razlike partija i političkih nazora predobije za K. ili., našli su odjeka kod mnogih bogoslovnih općina. Te ko sada javljaju iz Graca, da je bogoslovna općina darovala jedan iznos K. H.-u i istodobno u jednom proglasu pozvala židovsko stanovništvo, da sudjeluje u radu. Proglas istočnogalicijskog Keren-Hajesođa. Centralni komitet istočnogalicijskog Keren-Hajescda upravio je Židovima u istočnoj Gal čiji proglas, potpisan po dru. Leonu Reichu kao predsjedniku i dru. )oni Ros e n z w e i g u kao generalnom tajniku. U njemu se slično proglasu poljskog Kcren-tiajesoda, potiče istcčnogalicijbko Židovstvo, da sada, nakon velike izborne pobjede, uloži podvostručene sile za Keren-Hajesod.

Iz židovskog svijeta

Amerikansko židovstvo i svjetski kongres. Za 26. novembra bila je u NewJorku -sazvana konferencija newyorškilt Židova u svrhu odluke prema sazivu svjetskog palestinskog kongresa. Zastupnici od 500 nc\vyorških organizacija trebalo je sudjelovati pri ovom dogovoru medju njima Stephan Wise, predsjednik Egzekutivnog Komiteja amerikansko židovskog kongresa, Natan Strauss. Judge Aron Le\vy, Josef Barondes kao i sve druge prominentne vodje amerikanskog kongresnog pokreta. Trebalo bi se stvoriti vijeće, koje bi u kooperaciji sa amerikansko-židovskim pokretom u Americi trebalo voditi propagandu za židovski svjetski kongres. Slične konference i masni mitingi trebale bi da budu i u mnogobrojnim drugim gradovima Amerike, da bi se amerikansko židovstvo uvjerilo o potrebi jednog židovskog palestinskog svjetskog kongresa. Židovi u američkom kongresu. Kod posljednjih izbora za kongres Ujedinjenih država američkih izabrano je 6 Židova: od toga su broja četvorica demokrati, a dvojica republikanci. Židovskim novcem pozlaćeni antisemitizam. U ugarskoj narodnoj skupštini napao je vodja hriščanske opozicije Stjepan Rakovszky najoštrije vladu. Medju inim spočitnuo joj je, da provodi židovskim novcem pozlaćeni antisemitizam. Ustvrdio je, da je posljednja izborna pobjeda vlade uspjela uslijed prinosa židovskih kapitalističkih magnata, koji su zato dobili visoke naslove i odlikovanja. »Patriotizmu« magjarskih Židova, braće u duhu naših, doista nema kraja. Bezgraničan je do gnjušanja... Štrajk njemačkih visokoškolaca u Pragu je dovršen. Kako je poznato oni su su stupili u štrajk zbog toga, što je rektorom izabran Židov (»Nijemac Mojsijeve vjere«) prof. Steinherz. To se i

prije dešavalo, ali su se ranije odrekli izbora Židovi, birani za rektora. Steinherz je prvi, koji je htio da vrši rektorsku čast. Ne iz židovskog ponosa, jer toga u njega ima na vlas toliko, koliko u nas u članova rada«... Češka vlada prijetila se mladim Tentonima gubitkom semestra i oni su popustili. Iz solidarnosti se sad štrajkuje i pjeva »Die Wacht am Rhein« u bečkim visokim školama, traži se numerus clausus za Židove i profesore i dekane i djake. Ali židovski dolari, što se za profesore i djake bečkih visokih škola bez razlike konfesije daju iz Amerike (baš sad 50.000 dolara), ne zaudaraju. Baš su ponosni ovi čistokrvni Germani, duševna braća magjarskih Mongola! O Protokolima Mudraca Cijonskih« izjavio se onomad Sir Thompson, šef policije u Londonu, da je poveo-1916. godine temeljitu istragu tih protokola i ustanovio, da su oni nesumnjivo antisemitski falsifikat. Kako je poznato, s ovim je Protokolima« provadjao američki miljarder Henry Ford, čuveni fabrikant automobila, žestoku antisemitsku propagandu. U njima se tvrdi ni više ni manje no opstojnost jedne internacionalne židovske urotničke družbe, kojoj je cilj da trgne vlast nad cijelim svijetom u svoje ruke. Već je nekoliko puta nedvojbeno ustanovljen falsifikat tih »Protokola«, što dabome ne smeta antisemite, da se njima koriste u svojoj propagandi. Pa da nije istinita riječ, da je antisemitizam socijalizam tulumana! Einstein i leipciški akademičari. Na nedavnom sastanku visokoškolaca u Leinzigu stavljen je u zapisnik ovaj zaključak: »Einsteinova teorija, za koju se sa židovske strane učinila tolika propaganda, došla je u pretres 17. oktobra prije podne te je bila odbita golemom većinom zbog nestašice dokaza.« Pogrom u poznanjskom području. Za vrijeme godišnjeg sajma u Mogilnu, distrikta poznanjskog, napalo je 100 pljačkaša radnje židovskih trgovaca te su oteli robe za 10 milijuna maraka. O učincima ukrajinskih pogroma raspravlja uvodnik židovskog komunističkog lista »Emes« u Moskvi i dolazi do zaključka, iako su aranžeri razdraživali protiv židovskog »buržuja« i »eksploatatora«, da su ipak žrtve pogroma u prvom redu židovski proletarci i židovske sirotinje. Točnim ispitanjem materijala o pogromima jasno se očituje, da od onih. koji su stradali od pogroma. 90% otpada na siromašno židovsko pučanstvo. Imućni Židovi upjeli su da se ili otkupe, ili da bježe u velike gradove. U Bjeloruskoj utamnnjeno je cijelo židovsko pučanstvo. Izlaz židovskih poslanika iz litavskog sejma. U prvoj sjednici novoga litavskoga sejma, dne 17. novembra, pročitao je židovski poslanik Garfinkel ovu izjavu; Tumačenje §-a 76. izbornog zakona je protuzakonito i protivi se načelu proporcijskog izbora, predvidjenog u ustavu. Po tome tumačenju lišene su narodne manjine u opće, a židovsko pučanstvo napose. pravednog i prilikama primjerenog zastupstva u sejmu. Litavsko židovstvo zahtjeva od sejma. da popravi počinjenu

nepravdu i saopćuje, da židovska frakcija dotle ne će saradjivati u radu sejma, dokle bude potrajalo ovo nezakonsko* stanje.« Poljska je frakcija istupila s jednakom izjavom, na što su obadvije frakcije ostavile sejm. Poništeni izbori u Volinjskoj i Novogrođeku. Zasebna komisija za istraživanje izbornih rezultata u ovim dvjema vojvodinama poništila je sve izbore. Svih naime 16 mandata u Volinjskoj i većina mandata u Novogrodeku pripalo je bloku narodnih manjina. Krvnički akt poljskih gimnazista. ,Orozovit se akt bestijalnosti desio u Lidi. Jednoga dana krajem oktobra, navalili su djafcci trećeg razreda državne jgimnazijc u Lidi pod neposrednim dojmom lekcije iz povijesti svoga učitelja Winzuša, poznatog ekstremnog antisemite, koja se na kraju izrodila u razdražljiv govor protiv Židova, na jednoga židovskoga saučenika Ašikovskoga, bacili ga na tle i objesili ga 0 konop. Po svršenom poslu oni su pobjegli iz razreda. Na sreću ušao je doskora jedan djak višeg razreda u sobu te je spasio žrtvu. Dugo je trajalo, dok je Ašikovski došao k svijesti. U gradu se kasno doznalo za to zlodjelo, jer Ašikovski nije ništa spominjao o tome, bojeći se,"da će mu. se onemogućiti polazak škole. Borba za pravo zavičajnosti u Beču. Socijalno demokratsko bečko gradsko- zastupništvo u zadnje vrijeme sisiematski odbija sve židovske molbe za prijem u zavičsjnosi grada Beča i ime onemogućuje moliteljima da steknu austrijsko državljanstvo. Židovski parlamentarni klub pripravlja,opsežnu prosvjednu akciju protiv ovoga sistema, koji u pitanju sticanja prava zavičajnosti prosledjuje ista načela kao prijašnji antisemitski režim. Novo židovsko narodno vijeće u Poljskoj. Prema zaključku privremenog židovskog narodnog vijeća u Poljskoj sastali su se na 26, novembra svi novoizabrani židovski zastupnici 1 senatori, kao i kandidati onih lisina, koje su postigle barem 5000 glasova, na sjednicu, na kojoj je zaključeno, da se novo izabrani zastupnici, senatori i kandidati proglase novim narodnim vijećem, koje se i sa zastupnicima drugih židovskih stranaka i grupa mora sporazumjeti o pristupu. Židovski medicinski časopis. LI Varšavi će doskora izaći jedan časopis u jidiš jeziku, koji će Joint subvencijonirat i koji će u popularnoj formi medicinska i higijenska pitanja iznašati i raspravljati.

iz cijonističkog svijeta

Konferencija Akcijonog Komiteta. Egzekutiva Cijonističke Organizacije pozvala je u sporazum« sa presidijem Akcijom Komitej za 25. i 26. dec. u Berlin na jednu sjednicu. Dolazak dra. VVeizmanna u Palestinu. Predsjednik svjetske Cijonističke Organizacije. dr. Weiž m a nn prispio je pri svom posjetu u Palestini već i u Haifu. U dočeku, koji tim je bio priredjen. sudjelovali su i Arapi. Dr. Weizmann je izjavio, da je unatoč sadanje krize, koja se je mogla predvidjeti. sigurno da će Engleska ostati vjerna svome obećanju i da se u britskoj palestinskoj politici ne će ništa mjenjati. Prof. Weizmann otputovao je u .leruzalim. gdje Će kao gost Samuelov konačiti u vladinoj palači.

6

»Ž I D O V«

BROJ 51—52.