Židov

Na Hoi hamoed Sukota imade omladina u svim mjestima da bezuvjetno isprazni škrabice i da nastoji nove smjestiti. Prigodom blagdana >Simhat Tore« preuzima omladina nanovo dužnost, da djeluje na sam* omladince h pravcu, da kod pozivanja k Toru daruju što veće prinose za Narodni Fond.’ Samo na taj način će pojedinci dokazati, da im je zbilja stalo do visoke etičke i socijalne ideje Keren Kajemeta i da će tu ideju, makar i žrtvama materijalne naravi potpomagati. Ne smijemo zaboraviti, da sada u Palestini postoji, kao nikada prije, •gromna potreba za zemljištem, te da je jedini Keren Kajernet, koji nam daje garanciju, da se te potrebe ne će iskoristiti u niske svrhe. Za vrijeme »Simhat Tore« treba da omladinska društva prodavaju modro-bijele zastavice za djecu, a novac se imade također upotrebiti za K. K. L. Te zastavice se imadu izradjivati u što većem broju odmah poslije Roš-hašane, tako da se može već par dana prije i na sam dan Simhat-Tore prodavati djeci i obiteljima. Zastave moraju biti ukusno izrađene i ne smiju biti odviše velike. Neka se uznastoji platno u tu svrhu nabaviti jeftinim putem kod naših trgovaca, a izradbu neka preuzmu djevojke u društvu. Cijena zastavama ne smije bitj odviše velika, nego primjerena; najbolje je, da se po volji piaća, ali ne ispod neke minimalne svote. Gdje se ne dobije jeftino platno, neka se barjaci izrade iz papira. Misrad S. Ž. O. U.

Šport i gimnastika K ROŠ-HAŠANI 5686.

U više navrata bilo je u ovim novinama rasprava o pitanjima sporta i gimnastike u nas u Jugoslaviji. Uz članke teoretske naravi o fizičkoj regeneraciji židovstva bilo je i govora o organizaciji sporta i gimnastike. Pred neko 4 godine raspravljalo se o grupaciji sportskih društava u jednu odjelitu organizaciju, iz fakta, da struktura Omladinskoga Saveza nije podesna za unapredjivanje sporta i gimnastike, pa iz velike potrebe stvaranja novih i jačanja iveć postojećih društava, rodilo se mišljenje ne o nekom posebnom savezu, već o podsavezu, autonomnom u sportskom pogledu. Taj prijedlog, kasnije reformiran u prijedlog o stvaranjuo k ruga Makkabi Weltverbanda, propade nakon besplodne novinske polemike o »još jednom savezu«. 1 životarilo se. Potreba rada za tjelesnu regeneraciju rodila je mnogo novih društava i dovela do stvaranja sekcija za sport u opće omladinskim društvima. Većina se tih novih društava postepeno začlanjivala u Omladinskomu Savezu tražeći ondje oslona i potpore u svom radu. Toga Omi. Savez nije mogao da pruži naprosto iz razloga, jer nije bilo ljudi, koji bi uz prilike, koje uvjetuju dioništvo na vodstvu Saveza uopće, bili sposobni da u sportskom pogledu zadovolje i da kao referenti ispune barem djelomice zadaće svoga referata za sport i gimnastiku. U drugu je ruku rad sa gradjanskim sportskim i gimnastičkim društvima bio otešćan, jer su ta društva bila u Savezu začlanjena samo sa svojim članovima omladincima. Stvarali su se zbog toga tijekom vremena razni prelazni stadiji, fizički pododbor primjerice, da se kasnije opet sve povrati starom: i nije se zaista, gotovo ništa moglo da uradi. Ta spoznaja dovela je opet do tretiranja toga pitanja i konačno do zaključka o skupljanju svih organizacija, koje

se bave sportom i gimnastikom u jugoslavenski okrug svjetskoga saveza židovskih gimnastičkih i sportskih društava »M akkab i«. Za nas takovo riješenje znači izlaz iz te neprirodne situacije, gdje smo imali jake i zdrave sportske centre, kojima je trebalo čvrste organizacije: da im udari biljeg obnovnoga židovskog pokreta, da im sistematizira rad i da ga unaprijedi, a te organizacije nije bilo i nije bilo ljudi, koji bi bili dorasli svojoj zadaći kako u cionističkom, tako i u sportskom pogledu. Okrug Makkabi Weltverbanda moći će to da bude. Naša će biti zadaća, da ga stvorimo jakim i zdravim: da mu u vodstvu budu ljudi potpuno ispravni s cionističkoga gledišta i sposobni sportski radnici. Trebat će prikupiti sva postojeća sportska i gimnastička društva, dati im i širiti u njima ideje obnove i pružati im mogućnost tehničkoga rada i napretka, ponajvećma odgojem vrsnih učiteljskih sila. Trebat će posvetiti mnogo pažnje i stvaranju novih društava, gdje su ona potrebna i gdje ih nema. Taj okrug trebat će i kolaboracije sa Omladinskim Savezom, ne samo zbog zajedničkih priredaba, već i za drugi dio svoje zadaće, judaizacije i hebraizacije. ♦ Pripreme za osnutak toga okruga u punom su toku i naskoro će se - u vezi s Vijećem Saveza Cijonista Jugoslavije održati i konstituirajuća skupština njegova. Vodi ih zagrebački Makkabi, ovlašten na to sa dvije strane, iz Osijeka i Wiena. No oživotvorenje ovisit će samo o volji sportskih društava i sekcija. Danas su sport i gimnastika u Jugoslaviji na raskrsnici. v Ovo je ujedno i glavna zadaća zagrebačkoga Makabija u novoj godini 5686. To on duguje jugoslavenskomu židovstvu kao najjače sportsko i gimnastičke društvo, koje je uvijek moralo, a i svraćalo pozornost na propagandu svojih ideja. Ali u internom pogledu namiču se društvu jednako zamašne, a i sitne zadaće, kojima vjerojatnost provedivosti u velike varira, no kojima je stupanj potrebe ipak gotovo jednak. Tu je u prvom redu riješenje pitanja gombaone, za koje se vezuju mnoga druga pitanja kao porast kvantiteta i kvaliteta članova. Po svim znacima sudeći ne će se izvesti projekat gradnje doma po židovskoj općini i Makabi će morati drugim načinom gledati tu potrebu realizovati. Jasno je: pitanje je goruće i traži riješenje i velikih žrtava. S pitanjem prostorija u uskoj vezi je i osnutak kulturne sekcije, koja bi davala članovima, a osobito djeci i onima, kojima je nemoguće raditi u omladinskim društvima, židovskih vrednota. Za sada morat će se rad u tom smjeru ograničiti samo na ono, što je moguće pružiti na vježbovnom satu: gajenje jevrejske glazbe i »nagovori«. U sportskom radu nastavit će se istim smjerom. Gimnastičku sekciju zapada najveća zadaća. Ne samo, što je njoj povjeren odgoj pomlatka i naraštaja, već je to sekcija, kojoj je glavni djelokrug u

zimi, gdje ona prima gotovo sve ostale sekcije za kondicijom* vježbanje u svoju sredinu. Prednjački je zbor odredio program rada za ovu godinu, pa se razabire, da će se nastaviti gajenjem moderne gimnastike. Sistematski rad ne će biti isprekidan, već naprotiv krunisan priredbama, od kojih su u izgledu: nastup prigodom Saveznog Vijeća S. C. J., Hanuka akademija, proljetna javna vježba i priredba prigodom even. otvorenja dvorane. Ove će godine ta sekcija obraćati veću pažnju pohodima u mjesta izvan Zagreba kao što je počela prošle godine (sudjelujući na priredbama u Bjelovaru i Karlovcu). Nastavit će se i ove godine sa izobrazbom prednja k’a, pa će se gledati aranžirati tečaj i za kurziste izvan Zagreba, kako bi i vanjska društva došla do sposobnih ljudi. Od ostalih sekcija kojima predstoje veće zadaće spomenut ćemo nogometnu, kojoj naskoro poslije blagdana počinje jesenska prvenstvena sezona. Sekcija se trgnula iz mrtvila, pomladila je svoje redove i spremna je, pa se možemo nadati drugačijem izlazu u prvenstvu no prošle godine. Preko zime valjat će joj isto tako kao i lako.atletskoj posvetiti mnogo pažnje kondicijonom trainingu svojih članova, koji imaju mogućnost rada u gimnastičkoj, t e ško-atl etsko j, mačevalačkoj i novo osnovanoj boks sekciji, kojoj su članovi zasada samo akademičari iz Judeje i Ž. A. P. D-a njih 20 na broju, koji su započeli trainiranjem toga za tjelesni razvitak podesnoga sporta. * To bi, u kratkim crtama bile prikazane zadaće Makabija u novoj godini 5686. Nastojali smo ih u kratko izložiti označiti im značenje i ustanoviti im potrebu i mogućnost izvedbe. Ima medju njima velikih i teških pitanja, no vjerujemo u njihovo oživotvorenje, jer se mnogo toga može uz čvrstu volju i energiju, a prije svega uz izdašnu potporu i članstva i gradjanstva, koje je vazda znalo cijeniti rad Makabija, zdrave i jake židovske institucije.

Samuel Deutsch.

12

»ŽIDOV«

BROJ 4»—41.

Izašao je Pregled Kolonizacije Palestine ođ CVI ROTHMULLERA Svatko tko hoće upoznati uzroke, značaj, svrhu, razvitak i probleme židovske kolonizacije u Palestini, treba da nabavi ovu knjigu koja obasiže 160 strana džepnog formata. Cijena broširano 15 Din. Novac se šalje unaprijed. Naručuje se kod: Saveza Židov. Omlad. Udruženja Zagreb, Ilica 31./111.

Darujte za halučhu farmu