Židov

Velikanu našemu Herzlu nije bilo dano da doživi ovu tačku svoje velike žive pripovijetke. Ovim dogadjajem počinje novi odsjek, nova zbilja. Prve trupe naših najboljih medju najboljima prokrčuju u Palestini stazu nastajnim generacijama. Ostali smo u pozadini prema njima, ali ne da promatramo, nego da koncentrišemo naše sile i radimo da dokraja provedemo naše zahtjeve potvrdjene Balfourovom deklaracijom. Oduševljenje se polako sleglo, ostala je suha zbilja, trezvena ozbiljnost. Osam godina je prošlo. Osam godina gradimo. Nijesmo umorni, ne smijemo šuštati. Ne smijemo dozvoliti, da se nevrijeme ušulja u našu kuću, mi joj moramo dozidati i krov. I kad bude djelo dovršeno, pa će na nju moći da se stavi zlatnim pismenima napis naše domaje, moći ćemo da sjednemo mirno u naslonjač galuta i da reknemo: »stvorili smo«. Dotle ne mirujemo, a dotle ne miruju ni židovske žene, jer žele da budu dostojne kćeri svojih pramajki. I one moraju da dokažu te su svijesne odgovornosti, koju snosi sadašnja generacija židovskoga naroda. Na kpneu svoga govora poziva govornica žene, da se organizuju, da prihvate barjak naše nacije dajući snagu svoju i polet radu za izgradnju domaje. Samo na taj način udovoljit će zadaćama, koje su postavljene židovskim ženama, samo će ovako steći puno pravo da jasno i s oduševljenjem reknu: »Ja sam Židovka«. Živo odobravanje svih slušatelja popratilo je završne riječi gospođje Vi g. Šteta je, što priredjivačima ove proslave nije uspjelo da skupe i širi krug zagrebačkih gospodja, nego što se je bio sabrao, da čuje uvjerljive riječi ove naše odlične pobornice cijoništičkoga rada medju židovskim ženama. Želimo da gospodja Vi g opet doskora posjeti Zagreb i da svojim djelovanjem pomogne cijonističko aktiviranje zagrebačkih židovskih gospodja.

POGREB JEHUDE JOSEFA BRANDEISA

U ponedjeljak, dne 3. o, mj. sahranjen je u Novome Sadu uz brojno učešće cjelokupnog gradjanstva poznati cionistički radnik, Jehuda Josef Brandeis. Nakon obavljenoga vjerskoga ceremonijala prikazao je u vanredno lijepom govoru nadrabin dr. K i š vrline pokojnika, a naročito njegovu predanost židovskoj tradiciji i obnovnome pokretu. Dr. L u s t i g oprašta se od pokojnika u ime novosadske bogoštovne .općine, čiji je odbornik pokojnik bio. U ime Saveza Cijonista dr. S i n g e r crta rad bivšega člana Sveukupnoga Odbora te zasluge, koje je pokojnik stekao za razvitak cijonističke ideje u Vojvodini. U toplom govoru izrazujc dr. S a 111 er u ime novosadskog nadjonalnog društva pokojniku hvalu za njegov neumorni trud oko širenja cijonističke ideje, Dr, Handleru ime »Ivrije« prikazao je djelovanje pokojnika, kome će svi sačuvati trajnu uspomenu, Tajnik Keren Kajemeta dr. Singer u Beogradu, Novom Sadu i Zemunu. Tajnik Uprave KKL za Jugoslaviju dr. Alfred Singer, nalazi se već odulje vrijeme na putu, da obidje neka veća mjesta u svrhu ojačanja i sistematiziranja rada za KKL i cijonističkoga rada uopće. Ponajprije je dr. Singer posjetio Novi Sad, da za vremena stigne kao zastupnik Saveza Cijonista na pogreb blagopokojnoga J. J. Brandcis-a. Tu je održao nekoliko konferencija sa vidjenijim ličnostima i raznim institucijama. Novi Sad obećaje lijepi rad u ovoj godini, u kojoj imade da za KKL namakne znatno povećani kontigent. Iz Novoga Sada pošao je dr. Singer u Beograd, gdje je prisustvovao sjednici Kuratorija Keren Hajesoda za Kraljevinu SHS, održao konference u stvari akcije za Halučku Farmu, nada za KKL i ostalih grana cijonističkoga rada. Beogradjani su sa pripravnošću preuzeli na se da namaknu propisani im kontingent za KKL pa su štaviše i sami uvećali taj kontigent za 10.000 dinara Iza Beograda posjetio je tajnik KKL Zemun, da podigne rad za Keren i da pomogne reorganizaciju i ojačanje Mjesne Cijonističke Organizacije. Dr. Singer vraća se preko Rume i Mitrovice u Zagreb. Proslava obljetnice Ballonrove deklaracije a Skuplju. U Skopiju je svečano proslavljena obljetnica Balfourove deklaracije. U dupkom punoj sinagozi održao je lijep svečani govor na španjolskom jeziku g. Izak K oe n objasnivši značaj ove deklaracije. Gosp Josef Behar, kap ravnatelj židovske osnovne škole naredio je, te je i školska mladež prisustvovala toj lijepoj slavi, da čuje, zašto se toga dona raduje svaki cijonista i Židov.

OSNUTAK ŽID. PJEV. DRUŠTVA U NOVOJ GRADIŠKI

Pred kratka vrijeme dovršena je novogradnja hrama u Novoj Gradiški, pa je omladina- ponukana potrebom jednog pjevačkog sinagogalnog društva osnovala Židovsko Pjevačko Društvo. Svrha je društvu osim pjevanja u hramu i gajenje židovske narodne muzike, pa ima nade da će se uslijed toga pojačati interes za opće, a napose za židovske narodne stvari. Novoosnovano društvo prikupilo- je 30 aktivnih članova, koji redovito dolaze na pokuse, što je osobito Ejep uspjeh s obzirom na to, što u Novoj Gradiški imade samo 30 žid. obitelji. Zbor već marljivo vježba sinagog-alne vježbe, a naskoro će početi da uči i židovsko-narodne. Prvi nastup zbora bit će na Hanuku. ♦ Sa radošću donašamo ovu vijest, pa ponovno naglašujemo važnost i potrebu osnivanja žid. pjev. društava po našim mjestima, velikim i malima, jer je i to jedna mogućnost oživljenja židovskog društvenog rada i života. f Zaručeni. U Novom Sadu, zaručila se -gdjica Ibojka V i g, kći uvažene naše sumišljenice i predsjednice ženske Pro-Palestina sekcije, gospodje Estere Vig sa gospodinom ing, Šandorom W e 11mannom. Srdačno čestitamo!

VIJESTI IZ BRODA

Mjesna Cijonistička Organizacija održala je dne 1. novembra o. g. svoju redovitu glavnu skupštinu, na kojoj je izabran ovaj novi odbor: Predsjednik; g. dir. Rudolf Fuchs; potpredsjednik; g, ing. Adolf L6wy; tajnik; g. dr. Žiga Fr.omer; blagajnik: g. Dragutin Mahler; povjerenik za Keren Kajemet; gdjica Nelly Kohn; Odbornici: gg, Ignjat Sidon, Marko Hirsch, Hugo Mahler, Julio Engl, M. Gottlieb. Tom prilikom oprostio se je od brodjanskdh cijonista dosadašnji predsjednik g. đr. Avram Werber, koji se stalno preselio u Beograd. Mi žalimo njegov gubitak za Brod, u kojem gubimo odličnog suradnika i prijatelja, ali smo uvjereni, da će naš vrijedni sumišljenik u Beogradu nastaviti svoje korisno djelovanje, možda još u većem opsegu, a to će biti za nas zadovoljština. Kod predstojnika naše općine g. dra, Josipa Abramovića, koji je slavio dvostruku slavu, Hosen-Maltir i Barmicva svoga sina, bila je 31. oktobra priredjena večera za čitavu općinu. Tom prilikom, a inicijativom našeg vrlog sumišljcnika i odbornika M. C, 0. g, Ignjata Sid ,o na, udaren je temelj kamen za gradnju Židovskoga doma u Brodu. Sabrano je na licu mjesta Din. 15.000. Predstojnik g, dr. Abramović preuzeo je na sebe, da će djelovati u smjeru, da se ovaj prijedlog privede u djelo. Istaknuo je, da je glavna smjernica ove akcije, da se našoj omladini pruže podesne prostorije, gdje će moći valjano da radi oko svoje duševne i fizičke odgoje. Židovi grada Broda pozdravili su ovu ideju velikim oduševljenjenm i uvjereni smo, da ćemo doskora imati svoj dom. Na svojoj konferenciji u nedjelju dne 1, novembra o, g. zaključili su Židovi grada Broda, da za komunalne izbore u gradu koji će se održati dne 29, novembra postave svoju listinu, a na čelo iste predstojnika općine g. dra. Josipa Abramovića, Kod tih izbora dobit ćamo bezuvjetno 2 mandata. -a.

Službena saopćenja UPOZORENJE

U posljednje vrijeme dešava se često, da u razna mjesta dolaze pojedinci ili grupe, što se nazivaju halucima ili uopće emigrantima za Palestinu, pa sabiru za se sredstva za put. Budući da svi redovni emigranti za Palestinu moraju da imadu uredjeni pasoš i legitimaciju Palestinskih

Ureda, upozoravamo sve židovsko gradjanstvo, da svakoga pojedinca koji se izdaje za haluca ili uopće emigranta za Palestinu uputi na Palestinski Ured Saveza Cijonista u Zagrebu, koji će riješiti svaki pojedini slučaj. Ako nema naročitu legitimaciju od ovoga ureda, da putuje Jugoslavijom za Palestinu ili iz Palestine natrag, imade mu, se uskratiti svaka potpora. Upozoravamo opetovano, da se svakoga, koji se izdaje za haluca uputi izravno ovome uredu i da se ne nasjeda ljudima, koji izrabljuju to ime.

IZ PALESTINSKOGA UREDA

U nadopunjenju naše obavijesti u prošlom broju »Židova« o tome, da je Jugoslaviji dodijeljeno 5 useljeničkih radničkih certifikata za vrijeme od 1. oktobra 1925. do 1. marta 1926. saopćujemo, da se ti certifikati odnose na kategoriju radnika bez struke. Dopuna izvještaja o Saveznom Vijeću. U izvještaju o Saveznom Vijeću, objelodanjenom u br. 45. —47. »Židova« treba na strani 7. uz izvješće nadzornoga odbora, koje je u plenumu pročitao gospodin David S p i t z e r, dodati, da je član toga odbora, gosp. Avram Koen (Beograd), nakon toga izvješća stavio primjedbu, da on ne može u toj stvari da dade svoj sud. jer nije imao prilike da kontrolira podatke o radu Kuratorijuma Keren Hajesoda, a iz razloga što naročito izabrana komisija za Keren Hajesod ima da izvrši tu dužnost i da podnese izvještaj Vijeću. Nadalje valja nadopuniti izvještaj o na tom Vijeću izabranom Saveznom Odboru time, što je za člana Saveznoga Odbora izabran i gospodin M. M aš i j a h (SkopIje), čije je ime pomutnjom izostalo u cjelokupnom izvještaju.

Konstituiranje Kuratortjuma Keren Hajesoda za Kraljevinu SHS. Na sjednici od 7. o. tnj. konstituirao se novi Kuratorii Keren Hajesoda za Kraljevinu SHS kako slijedi: predsjednik dr. David Alkalaj, potpredsjednik dr. Fridrih Po p s, glavni blagajnik i upravitelj Lazar Avramovid, sekretar Avram Koen, članovi dr. David A1 ba I a i dr. Solomon Alkalaj. IZ SJEDNICE RADNOG ODBORA. U svojoj sjednici od 11. nov. 1925, Radni je Odbor raspravljao o modalitetima preaosa Uprave Keren Hajesoda za Jugoslaviju u Beograd. U tom smislu je i saopštenje novoizabrane Uprave o njenom konstituisanju. Dopisi dra. Singera sa njegova agitacijona puta u Zemunu, Beogradu i Novome Sadu uzimlju se na znanje. Raspravljano je zatim o kuratoriju K. K. kao i o intenzivnijoj akciji na Hatuuku, u kojoj treba da se namakne sav zaostali dio đosadanjeg kontingenta. U stvari akcije za univerzitetsku biblioteku u Jerusolimu zaključeno je da se R. O. obrati Jugoslavenskoj Akademiji u Zagrebu, Kr, Srpskoj Akademiji nauka u Beogradu i Orijentalnom Muzeju u Sarajevu, sve u stvari njihovih edicija, koje bi bile za biblioteku od interesa. Glede jubileja Histadrut Hakklit, koji pada početkom decembra, zaključeno je pozvati mjesne organizacije, da taj jubilej proslave, a i u >Židovuc posvetit će se tom jubileju jedan dio.

Ispravak. U proglasu vodstva Saveza Cijonista u prošlome broju potkrala nam se na kraju sedmoga odsječka nemila pogrješka time, što je u posljednjoj rečenici toga odsječka ispala riječca »ne«. Ta rečenica ispravno glasi ovako; »Tu će tre-

6

■»ŽIDOV«

BROJ 49.

Emilija Hirschl. U Zagrebu je preminula gosp. Emilija Hirschl majka našega sumišljenika i bivšega predsjednika zagrebačkog Makabija, dr. Hinka Hirschla. Našemu sumišljeniku neka je ovime izrečeno naše saučešće, a pokojnici neka je laka zemlja. Zihrona livraha!