Židov

. i»JlrvHta f, lugpstevena«. it«L Evolucija se još nije .završila, » mi sumnjamo, da bi zbog te nesret sličnosti; moglo uraitar društva doći do ozbiljni h .sukoba, jer se ta gospoda ne umiju da eksponiraju ni za Hrvatstvo ste za Srpstvo ni /at Jugoslavenstvo. Ona vole o tom da pišu, vicu i frazf.raju ... i to samo protiv cfjomsta. ika-i su zaista u ukazali dovoljno često, da im ne treba patriotskih lekcija ni sa pozvat rije strane.

Službena saopćenja POVJERENICIMA KEREN KAJEMET LEJISRAEL!

Za dvije ncd'eljc završit ćemo prvi kvartal našega sabirnoga rada u ovoj godini i više nego ikad bit će naš iskaz mjerilom naše volje i razumijevanja za Narodni Fond, koji ima da nabav ja vem jlšto za židovsku kolonizaciju u Palestini. Pozivljetno Vas stoga, da Hanuka-akclju svim mteuzite om nastavite, da sve škrablce ispraznite 1 da upravi POŠALJETE NOVAC I OBRAČUN DO 31. DECEMBRA o. g.. da iizmogncmo >v'e iznose uvrstiti u statistiku. O naporima posljedn ih dana zavisit će, hoćemo ti namaknut) naš kontingent. UPRAVA KEREN KAJEMET LEJISRAEL.

IZ SJEDNICE RADNOG ODBORA SAVEZA CIJONISTA. U svojoj sjednici ođ 14. XII. o. g. Radni Odbor Saveza Ojmrista je zajedno siv Komisijom KKL raspravljao o planu rada KKL u ovoj godini. Raspravljen je način kako da se namaikne veći kontingent no u prošloj godini i odredjen pređiog budžeta KKL za 5686 god., što je predložen Direktoriju KKL u Jerusolimu. U nastavku sjednice na 17. XII. 1925. raspravljano je pretnaj dopisima naših haluca iz Palestine >• uređivanju farme; Komisiji KKL stavljaju se sa >trane R. O. predlrtzi za izvedbu novih palestinskih filmova. U rješavanju patanja oka Mirovnog Suda .i Sarajevu riješeno je, da neki članovi R. O. iz, Zagreba i Sav. Odbora te Beograda podju u Sarajevo. U vezi s time odlučeno je uripče da ć'anovi ■R. O. polaze" prigodom nastajnih pravnika na agitaciju u provinciju.

IZ PALESTINSKOG UREDA. Ovaj je ured primio obavijest Palestinskog Ureda u Trstu, da parobrod direktne Linije za Palestinu, koji bi imao da ode iz Trsta dne 31. decembra ne će moći zbog reparature toga dana otploviti. Prema tome ne polazi 31. decembra iznimno nijedan parobrod za Palestinu. Redoviti promet nastavlja se dne 7. januara. »Palestinski Ured Saveza Cijonista u Kr-aljevini SHS.

K DISKUSIJI O POSEBNOJ SEFARDSKOJ OPĆINI U ZAGREBU. Oosp. dr. Juda Levy objelodanio Je u »Jcvrejskom Životu« od. 11 . decembra članak, u kojem kritikuje pisanje a. Ar.‘-a, način, kojim da se tretiraju zagrebački Sefardi obzirom na pitanje osnutku posebne sefardske opčine i tužli se, da smo njegov članak »Caveant Cousules« u broju 52. »Zidova« od 4. decembra o. god. odštampali u okrnjenom obliku. Kritikujuči g. Anti gosp. dr. Levy citira iz članka g. Ari-a neka mjesta (»Caveant Consules« »Židov., od 27. novembra), kao da se odnose na Sefarde, a ta se mjesta uistinu jasno i nedvoumno ne odnose na Sefarde, nego ua onaj dio zagrebačkih ortodoksa. aŠkenaza, koji su na nelegalan način došli do autonomne neke opč ne. A budući da se g. dr. l.evy tuži, da smo mu njegov članak objelodanili u okrnjenom obliku, dunašamo, da bi se stvar mogla ispravno ocijeniti, ovdje ono mjesto u sredini rukopisa, koje smo u tom njegovom članku u »Židovu« od 4. XII. izostavili, zajedno sa pred'đućim i narednim odlomkom i rečenicu, koja se nalazi u rukopisu na koncu članka, a koju ini takodjer nijcsuto objelodanili (izostavljeno mjesto štampano je debljim slovima); »Ovakovo pisanje i tvrdjenje je bezrazložno i neosnovano te ne samo da ne pridonosi Sto popozitivna, nego škodi i stvara zlu krv. Ova je rabota dosegla svoj vrhunac pisanjem g. Ari-a (Lav Stem?) u posljednjem bro'u »Židova« u članku pod gornjim naslovom. Taj članak vrvi tolikim netačnostima. da se čovjek u čudu mora da pita, da H je g. Ari-u s alo do istine, i*i mu je do toga. da u mutnom lovi. Oosp. Ari stavlja tvrdnju, ,da je zagrebačka opština očitovala svoju pripravnost i dala dokaza, da hoće ' da može u krilu jedne jedinstvene opštine udovoljiti u punoj mjeri, makar i uz znatne žrtve svim opravdanim interesima sv;lkc grupe’.« Na kraju članka izostavili smo ovu rečenicu: »Protiv kojekakovih Ari-a, kojima nije do isthie, valja mjerodavnima uzviknuli .Caveant Consules’.« U »Židovu« od 4. decembra je gore citirano mjesto iz sredine rukopisa objelodanjeno bez deblje odštampanog odlomka i gasi ovako; »Ovakovo pisanje, i tvrdjenje je bezrazložno i neosnovano, te ne samo da ne pridonosi što pozitivna, nego škodi ‘ stvara zlu krv. Oosp. Ari stavlja u svom članku u posljednjem broju »Židova« tvrdnju, ,da je zagrebačka opština očitovala svoju pripravnost i dala dokaza, da hoće i da može u krilu jedne jedinstvene op-

Sline udovoljiti u punoj mjeri, makar'? nz znatne žrtve, sviin opravdanim interesima svake grupe’.« ♦ Sad će svatko moc da vidi. da iraš»n postupkom nijesmo poremetili stvaran smisao ćlanka, nijesmo poremetili red misli pisca, nego smo izostavili dva mjesta u članku, koja se po našem sliva tanju protive spra v ivom lomi. U r cd n i š t v o »Zid o v a«. ♦ Primili smo ispravak g. Ari-a na članak g. dra. J. S. Levyja u »Židovu« od 4. o, raj., ali nam je stigao prekasno za ovaj broj, pa ćemo ga donijeti u narednom broju. Ured. »Žutova«.

AUTONOMIJA ORTODOKSA. Primamo od g. Lavoslava Rothsteina, predsjednika Udruženja Starovjeraea u Zagrebu: U Vašem cij. listu od 17. kisleva donašate neko opravdanje g. Alesandra Herškovića, »»predsjedali- 1 ka« zagreb. ortodoksne bog, općine. Dopustile, da istini za volju konstatujem slijedeće: Nije istina, da sam dao sva punomoćja gospodi Heršovićcve grupe u stvari autonomije, jer na to nisam ni ovlašten bio, jednako ne stoji, da sam i prije bio oduševljen za autonomiju. Stvar je slijedeća. Kad je prije nekoliko mjeseci bilo govora o autonomiji, to su gospoda kod sabiranja potpisa pozvali i mene, da se zauzmem za stvar. No kako mi zagrebački ortodoksi-starovjcrci imademo potpunu autonomiju u svim vjerskim stvarima zagarantovamu zakonom i našim statutima, to nisam pristao na prijedlog dotične gospode. Bio sam doduše izjavio, da bih pristao uz autonomnu općinu, ali samo u tom slučaju ako svi članovi prislanu. Gospoda su sabrala nekoliko potpisa. za autonomiju, a budući da sam morao otputovali, to sam pred odlazak izjavio, da se statuti kao i čitavo pitanje autonomije mora predložiti glavnoj skupštini, a po njezinom prihvatu ist,om višem forumu. Gosp. Hirsch bojeć se ali glavne skupštine, složio je sam statute, kakovih nema u čitavoj našoj državi, potpisao ih kao »perovodja«, a gosp. Heršković kao »predsjednik« i na taj način zaveli u bludnju ministarstvo vjera u Beogradu. Radeći i nadalje kao i dosada bez znanja i odobrenja ogromne većine općinara, naziva se g. Herikovič pače i u. javnosti njezinim predsjednikom, protiv čega su već nužni koraci poduzeti. G. Heršković može se nazivati samo predsjednikom svoje familije, a nikako općine. Dopustite, da još slijedeće konstatujem. Nije istina, da sve to gospođa čine lih zbog ljubavi k Tori, a ako i to stoji, onda su malo u nju upućeni. Na stvari je naime, da ta gospoda t. j. osam šogora kojima je g. Heršković kao samozvani predsjednik na čelu, nisu nikako mogli doći u upravnom odboru Udruženja do većine, pa su sada pokrenuli ilegalnu akciju ne birajući sredstva, po kojima niti članovi utemeljitelji ove općine ne bi mogli birani u odbor nego bi veliki dio dosadašnjih članova starovjeraca bio izbačen iz autonomne općine. Ovako pod maskom svete Tore, žele ta gospoda postati funkcijonari opčine, što im je i jedina svrha. Kako ja nisam nikada odobravao mi mogao odobrili isključenje bilo kojeg člana ortodoksa, jer sam posve drugih načela, to sam i obrazložio moje stanovište na glavnoj skupštini općine održanoj dne 29. pr. mj., kojih sam se načela i držao za moje 32-godišnje suradnje u ovoj općini. Morao bih Vam gosp. uredniče oduzeti suviše prostora ( ada se upustim u pojedine navode i fakta ove gospode, stoga završujem prepuštajkići vremenu i pravdi konačno rješenje. Zahvaljujuć Vam na uvrštenju bilježim veleštovanjem. Lavoslav Rothstein,

BROJ W

•7 I U O V.

7

Izraelitska konfesionalna škola i zagrebačka židovska omladina ipriirod’iii.i'ii U NEDELJU 20. DECEMBRA U NARODNOM KAZALIŠTU U TUSKANOU veliku Prognvu je veoma- obilan. Izvode se uz »ustali progeaun' tmi igrokaza: M. M aeI- er 1 i 'ii' ck: M odra ptica; R 1 1 er iju <•; .hvkovljev siim: i B. Su I van: Si Lom bolositSk. Gbudni /.a; igrokaz »Jiiikovijev saar« konpotnLraci A. M. Ro'thmuller, Ple» uvjožbrUa O. Braii ive i*. Sudjeluje ORKESTAR NARODNOG KAZALIŠTA U ZAGREBU Početak točno n ii sata podlije padine Karte se dobiju ni ncdelju na blagajni kazališta u TiDškaaicu od 2 sata ,p. podan*.

Perzijski sagovi U VELIKOM IZBORU STIGLI GLAD I DRUG PRIJE FILIP HAAS i Sinovi ZAGREB JELAČIĆBV TRO 28. I. KAT Telefon 28—78.

-i rOTO-dTELIERiWE!HRIUII DRQQ - ZfIOREB ILICA 34 TELEFON 7-59

Veliki sajam u krznu Radi poodmakle sezone i velikoga skladišta prodaju se sve vrsti krzna *za f brub i krznene kabanice uz vanredno snižene cijene na veliko i malo Bela Fettmann, Zagreb, Kraji ka 4.