Židov

ILia o stvaranju i djelovanju Svjetske Cijonističke OrganizaL o uspjesima cijonizma unatrag trideset godina, o odno[ju cijonista prema našoj državi, prešao je na tumačenje laćenja jiarske akcije po cijonistički pokret i apelira** da L mjesni Židovi bez razlike pristupe Mjesnoj Cijonističkoj [rganizaciji, koja je danas reaktivirana. Iza .ovoga govora saopćuje cand. juriš g. Oto Gro s s Ltinu odbora, sastavljenu na popodnevnom sastanku, pa su prisutni bez prigovora prihvatili. I Novi odbor MCO u Daruvaru je ovaj: Predsjednik Dr. .rnol K a t z; potpredsjednik ing. Gustav Gr.oss, tajnik, pojerenik Keren Kayemetha i Židova gdjica Olga Pfei fer, lagajnik gdjica Erna Gro ss, povjerenik Keren Hajesoda jspodja Štefa Koh n, te odbornici Makso Pfei fer, Oskar och 1 i t z, Hana K r a u s, Ella R,o c h 1 it z, Blanka Š t a rk, eon Gross (Gjulaves) i predstavnik omladine Nevenka ' e i s s.

Iza toga uzima ponovo riječ g. Joze Weber. Govorio je informativno o savremenoj Palestini. . Istaknuo je naročito djela halucim i iznio kratak historijat pojedinih kolonija razloživši usto pojedine koionizacijone sisteme. Zatim je prešao na arapsko pitanje, a iza toga na projekat o izgradnji jug. halučke farme u Erec Jisraelu. Na kraju je apelirao na sve prisutne, da se oduže djelu naših pionira. Iza ovog govora, zaključio je potpredsjednik MCO. ini. Gustav Gross skupštinu zahvaljujući govorniku na njegjovim riječima, a nazočni razidjoše se pod dojmom ovoga uspjelog ijarskog zh(ora. Uvečer sastao se lijepi broj židovskoga gradjanstva i sva omladina na nevezani sastanak u hotelu Slavoniji, a time je ova ijarska priredba u Daruvaru i dovršena. Reorganizpvana će MCO započeti odmah intenzivnim radom i jamačno ga konstantno vršiti.

općine, jer je u izgledu da će j tajništvo bogoštovne općine imati u ovome domu svoje uredske prostorije. I ostala židovska udruženja umolift će se za .pripomoć, pa aiko se ovo sve povoljno riješi, imat ćemo u najskorije vrijeme u Bjelovaru toliko potrebne društvene prostorije. ♦ Na prvi dan Šavitota prodavalo Je 20 djevojčica cvijeće za Židovski Narodni? Fond. Novi predsjednik povjereništva g. prof. Schey ozbiljno je shvatio svoju dužnost, te je vrlo lijepo orgauiEovao ovu akciju. Djevojčice iz nižih razreda gimnazije i neke iz pučke škole s velikim su marom 5 vesejjem prodavale cvijeće, znajući za koju ga svrhu prodaju. Kod cvjetnog dana mnogo su si zasluga stekie gospodje Samuela Ste r na i Slava Semn i t z, koje su same pripremile sve cvijeće, koje su ove marljive djevojčice tolikim marom i oduševljenjem prodavale za Narodni Fond. U. W.)

IZ JUGOSLAVIJE

DJEČJE OPORAVILIŠTE U CRIKVENICI. tad Izraelitskc Ferijalne Kolonije u Zagreba i pitanje saradnje . u provinciji. Izraelitskoj Ferijalnoj Koloniji u Zagrebu uspjelo je agilošću njenoga vodstva, da u Crikvenici nedaleko hotela Miamare, usred bujna zelenila i nekoliko desetaka metara od norske obale kupi pred neko tri i po godine, vanr.edno udomu vilu i da je adaptira za dom, u kojem se u ljetno loba oporavljaju slaba židovska djeca. Uz dom, koji je s ligijenskoga gledišta uredjen vanredno, imade lijepo zračno gralište u vrtu, a u tom je vrtu sada već posvema uredjena tućica s dvije sobe, posebnom kuhinjom i nusprostorijama, u coju se smještavaju djeca, što bi za vrijeme svoga oporavka ibolila na pr. na angini ili kojoj drugoj lagljoj i prelaznoj »olesti. Uz igralište ima nadsvodjeni prostor, da se djeca uznogmi igrati napolju i za kišnog vremena. Sve u svemu ovo e dječje oporavilište Izraelitske, Ferijalne Kolonije takovo, da ivi. koji imadu zasluge za njegov osnutak i njegovo uredjenje, nogu s ponosom govoriti o tom djelu ustrajnoga rada. Prvi turnus djece odlazi u dom drugom polovicom juna, a drugi mjesec dana kasnije. Vodstvo Ferijalne Kolonije rukovodjeno širokogrudnim obzirima prema židovskom djetetu, nastojalo je Vvagda da u domu nadju oporavka i djeca iz pokrajine. Medjutim Izraelitska Ferijalna Kolonija ne može da na svoj trošak provede ovu stvar u dovoljno velikoj mjeri. Sredstva za podržavanje doma i besplatnu .opskrbu djece pritječu društvu samo iz Zagreba i iz društvenih podružnica, pa se vodstvo društva već nekoliko puta obratilo pozvanim židovskim institucijama u pr.ovinciji, da one porade sa, svoje sirane, te bi djeci iz provincije, koja trebaju oporavka, bilo omogućeno, da mjesec dana proborave u domu u Crikvenici. Izraelitska Ferijalna Kolonija ne traži nikakove doprinose za podržavanje doma, nego samo minimalnu svotu za opskrbu pojedinoga djeteta. Ali se te institucije slabo odazivlju svojoj dužnpsti. Ferijalna je Kolonija pokazala mnogo dobre volje, dala je štaviše i inicijativu, ali je, brineči se za svako židovsko dijete, naišla na nedoličan nehaj gotov,o u >vim mjestima u pokrajini. Zaista je šteta, da ovako savršeno uredjeni dom biva iksorišten samo dva mjeseca u godini, dok hi se, kad bi bilo više sredstava, a prije svega više mara i savjesti u pokrajini, mogao dom iskorištavati u najmanju ruku sve od 15. maja do polovine septembra. Nemar pozvanih institucija i društava u pokrajini grijeh je prema židovskom djetetu, koje treba oporavka, a čiji roditelji nemaju sredstava da mu to .omoguće. Još nije prekasno, da se u pojedinim zamteresovanim mjestima u provinciji provede akcija, kako hi se sabrao novac, da se nekoliko desetaka djece ovoga ljeta °dašalje na .oporavak u Crikvenicu. A do godine treba da se stvar započne već u rano proljeće, kako bi nešto djece iz Zagreba i iz provincije na temelju materijalne saradnje Ferijalne Kolonije u Zagrebu s pojedinim institucijama u pokraNd m,oglo poći u Crikvenicu već polovicom maja.

ZAGREB. Konflnnacija djevojaka. Na drugi dan Savuota obavljena je u zagrebačkoj sinagozi u Strosmajerovoj ulici ktmfirmacija djevojaka. Nakon lo ie kantor, g. VVeissmann, uz pratovju kora otpjevao f Ma tovu«, održao je svečani govor rabin, gosp. dr. Oavro S c h w a r z. Uvodno je branio konf rmaoiiu protiv prigovcra, što se iznose protiv nje, a zatim je razložio važnost cv e svečanosti i upravio srdačne riječi na mlade Židovke, *°i e su pristupile konfirmaciji. Kor je zatim zapjevao »Seu šearim«. Svečanost završena je time, što su djevojke došle pr «d Aron hakodeš i položile u nj cvijeće. Općinstva bilo je manje nego prošle godine, ali je vlai suvišan žagor i nemir. Ne sili se nikoga da dodje u sinagogu; aH onaj, tko dodle, neka se dostojno vlada, a nar°čto mora prestati žagor, kad rab ni govore. Krivicu nosi i Predsjedništvo odnosno odbor za bogoštovlje, koji bi se m °rao. pobrinuti, da' kod svečanosti u hramu bude redatelja, će općinstvo uputiti na red. (Oanak o >lkonfrrmaoiji« donosimo na drugom mjestu.)

Makabi. Plivačka sekcija. Upozoravaju se svi, koji žele pristupiti u plivačku sekciju žid gomb. i šport, društva »Makabi« i služiti se društvenom kabinom na kupalištu, da se mogu začlaniti u sekciju svakoga dana, osim petka, subote i nedjelje od 7—B sati na večer. Upisi se vrše simo do 14. ju na. Pristojba za uporabu kabine kr.oz čitavu sezonu iznosi za odrasle Din. 50.—, za djake, podmladak i djecu Din. 25,—. Oni, koji još nijesu društveni članovi imadu kod upisa platiti društvenu članarinu od početka godine. Bez posebne iskaznice plivačke sekcije ne će se nitk,o puštati u kabinu. Zahvala. Ugodna nam je dužnost, da i ovim putem izreknemo gospodjici Zori Sin g e r našu duboku zahvalnost za veliki broj vrijednih djela i knjiga, što ih je darovala našoj društvenoj biblioteci. Židovsko Akademsko Potpornoj Društvo. Vjenčanje. U četvrtak dne 27. ,o. mj. obavljeno je u Zagrebu vjenčanje našega sumišljenika i seniora »Judeje« g dr. Šaše Franka s gospodjicom Stankom Hertmann iz Zagreba. Srdačno čestitamo! **

BEOGRAD. Dolazak delegata Glavnoga Ureda Keren Hajesoda gg. Riharda Steinera i prof. Šalem Pazi Goldmanna. ■U Beograd su stigli delegati Glavnoga Ureda Keren Hajesoda gg. Rihard Steiner i prof, Šalem Pazi Goldman n u svrhu provedbe intenzivne kampanje za Keren Hajesod. U petak dne 23. o. mj. uveče govorit će u sinagozi gg, delegati i. g Vrhovni Rabin o zadacima Keren Hajesoda i izgradnji Erec Jisraela, Gg. delegati provest će uz saradnju Kuratorija Keren Hajesoda kampanju u Beogradu. Organizovana je posjeta u Suboticu. U svrhu pr.ovedenja akcije Keren Hajesoda posjetit će gg. delegati Keren Hajesoda u pratnji nekojih članova Kuratorija Novi Sad, pa Veliku Kikindu i još neka mjesta. G. prof. Pazi Goldmann posjetit će mnoga mjesta u Bosni i Južnoj Srbiji, g. Steiner zadržat će se dulje u Vojvodini, a onda će obojica gospode jamačno joS moći da posjete razna mjesta u Hrvatskoj i Slavoniji.

BJELOVAR. (Od našega redovitog dopisnika.) Intenzivno provodjenje šekelske akcije. Glavna skupština rorganizovane M. C. O. Ostvarenje židovskog društvenog doma. Cvjetni dan. Šekelska , akcija provodi se u Bjelovaru vrlo lijepo, a provadja ju posebna komisija sastavljena od najagilnijih cijonžsta. SVi priposlani šekeLi gotovo su raspačani, a i savezni doprinos lijepo se übire. Vodstvo M. C. O. zatražilo , je od centrale iz Zagreba i stanoviti broj novih šekalim, tako da će kontingent za Bjelovar brltl i nadmašen. Za 3. juna bit će sazvana glavna skupština reorganizirane M. C. 0., koju sazilvlje privremeni na ijarskom mitingu izabrani odbor, a ina Ikoju će biti pozvani svi plaćaooi šekela i saveznog doprinosa. Nadama se, daj će na ovoj glavnoj skupštini biti izabran stari odbor, samo što će se popuniti npkitm nov : m osobama.

Na posljednjoj sjednici! odbora M. C. O. zaključeno je, da si M. C. O. pribavi društvene prostorije, u kiojhna će biti i mjesta svtfpi židovskim udruženjima, koje će u vom redu služit l kao čitaonica, odnosno kao prostorije za gajenje ž : dovske društvenosti. Velika biblioteka, koja stoji organizaciji na raspoloženje, biti će onamo preseljena, te će znatno koristiti namjenienoj svrsi. Vodstvo organizacije osiiguralo je već podesne prostorije, te sad ovtisi o glavnoj skupštini, da prihvati ovu dobru zamisao vodstva. Kako je uzdržavanje ovog doma skopčano s prilično velikftn ttroškov(|ma, to s© nadamo da će ovajj pothvat svojim mjesečnim doprinosom subvencionirati uprava hogjoštovne

STARA KANJIŽA. U subotu, dne 22. V. održana je cijonistička većer, koja je uspjela iznad svakog očekivanja Prisustvovalo je oko 150 ljudi, većinom Židova,Vali su i vlasti bile zastupane, a i sam gradonačelnik bio je prisutan. Govorili su gg, Ernest Schaffer (St. Kanjiža), dr, Otto Mandl (Novi-Sad) i Elemer Sugar (Subotica) i gospoda iz prisutnoga općinstva, a orkestar subotičkoga »Hakoaha« dao je nekoliko dobrih muzičkih točaka. Bilo je gostiju iz Sente i Subotice. Poslije rasporeda bio je ples i publika je do rane zore ostala na okupu u vrlo dobrom raspoloženju. Čini se, da će se u Staroj-Kanjiži skoro moči osnovati dobra MCO, a to ćemo što prije doista učiniti. Š

VARAŽDIN, j, (Pismo »Židov u«), Sinago g a 1 n i koncert, što ga nedavno prirediš© ovdašnja jevrejska dobrotvorna društva ide u najbolje muiakalne priredbe našega glazbenoga života. Od domaćih pjevača i pjevačica sudjelovahu gospodje Elsa Daj i ć, Lucija Bu c hwa 1 d, pa gospoda Liebermann i nadkantor Vi 1ković, dok su iz Zagreba došli gospodja Draga Stern i gosp, prof. Dugan, Sve su tačke nešto preomašnpga programa izvedene stilskim shvatanjem i zamjerpom preciznošću. Prekrasan glas i duboka muzikalnost gospodje Sternove, rijetka orguljaška vještina prof. Dugana pa izvrsna sprema domaćega učitelja guslanja, gosp. Kaufera sve je to doprinijelo lijepom uspjehu. Osobito je zanimanje pobudio mješoviti zbor pod ravnanijem poznatog majstora-dirigenta, odvjetnika dra. Ernesta Krajan s kog a, Pjevali su najbloji pjevači i pjevačice sviju varaždinskih pjevačkih društava tolikim zanosom i takovim efektom, da su mnogobrojni slušatelji sviju vjera i staleža ostali zapanjeni ljepotom naše sinagogalne muzike. Tako bi se moralo pjevati i na obične dane, pa se ne bi dešavalo, da i onako malobrojni posjetioci hrama često bježe pred izvedbom kojekakovih zborova. Priredba stajala je pod vodstvom jevrej. dobrotvornog društva, dotično njene agilne predsjednice, gospodje Zore BI au, koja je svojim organizatomim talent,om i dobrim ukusom najviše uradila, da je koncert ne samo umjetnički uspio, nego i donio veliku materijalnu dobit osiromašenim našim dobrotvornim društvima.

BROJ 22,

5

ZAGREBAČKA DIONIČKA PIVOVARA 1 TVORNICA ■ Zagrebu, telefon broj 91. Preporučuje § izvrsno pomoćno sredstvo za proizvod peciva. U kvaliteti i izdlašnosti DALEKO NADMAŠUJE ove oatale slične proizvode. Naputci i pokusne pošiljke stoje na raspolaganju.

PRESELENJA PO GRADU, KAO I IZVAN GRADA te željeznicom sa Mobelvagonom, dovoz različite robe na i sa kolodvora, obavlja savjesno i uz najjeftinije cijene otpremništvo Ellaš i Lab, vlasnici veliMi zračnih skladišta i industrijskih kolosjeka, Zagreb, Nikolićeva ul : ca br. 10, telefon 13-36.

SPECTRUM d. d. Ing, Kopija, Dubskj I Krstić Tvornice ogledala i brusione stakla ZAGREB BEOGRAD OSIJEK LJUBLJANA Kukovićeva ul. 23. Banatska ul. 2. Desatičina ul. 39. Medvedova u,. > s Zrcalno staklo - Portalno staklo - Mašinsko staklo 5-6 mm- Ogledala u svim veličinama i oblicima - Srušene ploče - Uvinute ploče - Ustakljivanje u mjedi -Fina ogledala.