Židov

Vjesnik S. Ž. O. U.

Uredjuje Vodstvo S. Ž. O. U.

Saziv Izvanrednog Saveznog Vijeća Sazivljemo Izvanredno Savezno Vijeće SŽOU za dan 26. XII. 27. XII. 1926, Radini Odbor stoji u pregovorima s rodom i Vinkovcima, pa će zato moći objaviti mjeto, na kojem će se održati Savezno Vijeće tek u naednom broju Saveznog Vjesnika. Dnevni red Savezom Vijeća je slijedeći: NEDJELJA 26, XII. 1926. prije podne. Od' 9 i pol sati. 1. Otvorenje S. V, 2, Izbor biroa. , Izvještaj bivšeg Prov. Vodstva (Cvi Rothmiiller). 4. rvještaj o radu Radnoga Odbora (Joško Rosenberg). Izvještaj blagajne (Ernest Goildberger). 6. Izvještaj jrij odstupajućem Radnom Odboru. prije podne. Od 15 sati. 7. Konstrukcija Saveza (Dr. Cvi Rothliiller). 8, Generalna debata o referatima, 9. Apsolu>rij odstupaJjućem Radnomu Odboru. PONEDJELJAK 27, XII, 1926, prije podne. Od 9 sati. 10, Izbor novog Radnog Odbora. 11. rogram rada. za Radni Odbor Predsjednik: Tajnik: loše Schwei g e r s, r. Joško Rosenberg s. r. .♦ Omladino! Kako se iz samog dnevnog reda za Sav. Vijeće razabire, io će Savezno Vijeće bili od presudne važnosti za smjer i »Ijnji rad Saveza. Radni Odbor, ne htijući sam rješavati proeme, koji su nastali još od prije SV u Sarajevu i iza njega, koji diraju u bit sastava i smjera Saveza, sazvao je izvanred) Sav. Vijeće, u nadi, da će omladina shvatiti punu važnost loga. Zato RO očekuje, da će svako savezno udruženje da ašalje na Savezno Vijeće potpuni broj svojih delegata (do 30 anova 1 delegat, do 50 članova 2 delegata, e za svakih daljih 50 članova po jedan delegat) Radni Odbor traži i očekuje i omladine, da na ovom Saveznom Vijeću izrekne odJučriječ. Za Radni Odbor: Predsjednik: Tajnik: ole Schweiger s. r. Joško Rosenberg s. r.

IZ UREDNIŠTVA 1 UPRAVE »HANOARA«. Javljamo vam i ovim putem, da je dne 25. XI. izašao već drugi (II.) broj »Hanoara«. Mi smo se u samom listu, a osim toga i cirkularima i pismima obratili na sve vas, a naročito na poverenike i istaknute pojedince, da bi bezuvetno učinili sve ono, što od vas tražimo. Rekli smo, da se naš list osnovao jedino na veri, da će nas sveukupna omladina moralno i materijalno podupirati, a to naglašujemo danas i ovde. List će jedino tako moći izlaziti, a imade smisla da izlazi ako sve naše pozive, opomene i molbe najozbiljnije shvatite. U protivnom slučaju preti i »Hanoaru« ista sudbina, koja je već i druge naše listove stigla. Zapamtite i to, da je,»Hanoar« naš poslednji pokušaj u tom pravcu. Ako se ovaj izjalovi, onda smo za uvek ili barem za vrlo dugo izgubili svaku nadu i svaku mogućnost našeg vlastitog glasila. A to bi značilo nesumnjivu katastrofu za pokret. Razmislite dakle o svemu tomu, najozbiljnije, pa onda postupajte prema svojoj najboljoj savesti. Mi ne sumnjamo u to, da ćete svi uvideti opravdanost našeg najozbiljnijeg apela na vas u ovom najozbiljnijem času za Tlanoar«. Pomognite nam, ta time sebi pomažete!! U to ime stavljamo vam zasada na srce i na znanje sledeće: 1. Šaljite nam bez oklevanja što više pretplata, što više darova za tiskovni fond i što više oglasa za list, jer su to naši jedini prihodi! U tu svrhu smo priložili svakomu broju naš ček sem onih brojeva, koje šaljemo preko naših poverenika. Za te brojeve poslasmo ček povereniku. Osim toga poslasmo svim povcrcnicima posebne potvrde za übiranje novca (tiskovni fond, pretplate i si.) i za oglase. Poverenici će time svaku za »Hanoar« primljenu svotu potvrditi. 2. Nije dosta, da se svako od vas pretplati. Osim toga mora svako provoditi intenzivnu agitaciju i propagandu za pretplatu. A za odbornike svili

udruženja je pretplata lista obvezatna (zaključak R. 0. S. Ž. U.). 3. Nastojte, da svakom prilikom forsirate darove za tiskovni fond! 4. Sakupljajte oglase! Urgirajte kod svake židovske tvrtke i poduzeća, koji oglašuju. Gene oglasa smo poverenicima, a i u listu saopštili. 5. Saradjujte svi! Jer kolikogod je i to važno ipak nije dosta, da se kako-tako materijalno obezbedimo. List sve dotle ne može biti dobar i celishodan, dok ne će i najširi krugovi omladine naći iskreni i česti kontakt s nama. Saradjujte dakle sa što više priloga. Sudelujte u našoj anketi i natečajima! 6. Šaljite nam adrese svih ljudi, koji dolaze u obzir za pretplatnike ili saradnikel 7. Mi smo pripravni, da na svako pitanje, koje nam stavljate ili svaku informaciju, koju od nas tražite, rado i tačno odgovorimo, u koliko nam je to iole moguće. 8. Molimo vas, da nas poduprete savetima, izveštajima i kritikama, prema kojima ćemo se uvek rado ravnati. 9. Upozorujemo vas, da savesno čitate naše vesti u saveznom vesniku, jer ne možemo za svaku sitnicu izdati cirkular, nego ćemo sve to objavljivati u Vesniku! 10. NAŠ BROJ U ČEKOVNOM ZAVODU JE 35.984. ŠALJITE NOVAC NA TAJ BROJ! Pozivljemo Vas, da nam idete na ruku i izvršite sve ono, što od vas tražimo. A pouzdano se nadamo, da će tomu tako biti. ~ - r' Uredništvo i uprava »Hanoara«, ' Zagreb, Ilica 31, 111. kat.

BROJ 49—50.

»ŽIDOV«

13

PRESELENJA PO GRADU, KAO I IZVAN GRADA te željeznicom sa Mobelvagonom, dovoz različite robe na i sa kolodvora, obavlja savjesno i uz najjeftinije cijene otpremništvo Ellaš i Lah, vlasnici velikih zračnih skladišta i industrijskih kolosjeka, Zagreb, Nikolićeva ul ca br. 10, telefon 13-36.

90 A||A pari kožnih cipela) MifiUUU uz oborene cijene« Ženske: Muške: prije Din 229’ sada Din 199'Dječije: od kože 22-24 69’od Inka 22-24 79*Opskrbife se dok zaliha traje! Razgledajte naše Izloge!