Židov

NEČASNE METODE

Kod proračunske rasprave na skupštini reprezentacije berlinske žid. općine, dne 18. decembra 1926. iznio je dr. Klee pred javnost nedostojne makinacije asimilanata, naročito pravnog savjetnika Sonnenfelda. S dokumentima ii originalnim pismima u mci prikazao je dr. Klee protužidovsku rabotu člana opč. reprezentacije, spomenutoga g. Sonnenfelda. Tai je gospodin u pismima na pruskoga ministra unutarnjih djela i na jednog višeg činovnika ministarstva prosvjete (istaknutog antisemite!) ocrnjivao cijoniste i zahtjevao, da se rješenje izbornog protesta ne povjeri jednom činovniku Židovu! Dakako, da je ministar s gadjenjem i ogorčenjem odbio Sonnenfelda i u posebnom pismu obavjestio o tome predsjednika žid. opčine. Ovo je pismo pročitao dr. Klee na samoj sjednici na sveopće čudjenje reprezentacije, a zatim osudio nastojanje, kojim se blati čast židovstva. Ujedno je istakao da ne shvaća protucijonističko stanovište liberala, kad je tek nedavno pruski ministar Beker izjavio, da on kao Njemac ne može naći nikakve protivštmc izmedju vjernosti prema Njemačkoj i privrženosti prema židovskoj prošlosti te nastojanju oko bolje budućnosti židovstva. Zbog ovih dogadjaja dao je Sonnenfeid ostavku kao član opć. reprezentacije.

EKSPORT NARANČA IZ PALESTINE U ENGLESKU

Jerusolim, 21. decembra (JTA). Od ovogodišnje berbe odaslano je već 250.000 sanduka naranča u Englesku. Potražnja za naračama u Engleskoj još je uvijek velika. Ima nade, da će ove godine palestinski eksport naranča biti vrlo dobar.

PALESTINA OČEKUJE 12.000 TURISTA

Jerusolim, 21. decembra (JTA). Prema vijestima, koje su stigle mjerodavnim institucijama u Palestini, očekuje se, da će Palestinu posjetiti u idućoj turističkoj sezoni oko 12.000 turista, većinom iz Amerike. Turistički biro Cijonističke Organizacije saopćuje, da su pripreme za doček turista dovrSene. U Kantari, Hajfi i Tel-Avivu dočekat će turiste zastupnici biro-a, te će ih upućivati u ponajbolje planove za razgledavanje Zemlje. Jerusolimski glavni biro izradio je više ovakovih izleta, kođ kojih je uzeta u obzir cijela zemlja.

ZAKONSKI POČINAK U SUBOTU U TEL-AVIVU

21. decembar (Ziko). Naredbom, koja je potvrdjena po High Commissionaru, lordu Plumeru odredjuje se. da sve židovske trgovine u Tel—Avivu imadu da budu u subotu zatvorene, osim kafana i restorana, koji smiju da budu u petak na večer i u subotu otvoreni. Ova se naredba ne tiče trgovina, kojima su vlasnici kršćani ili muslimani.

VRHOVNIM KOMESAROM PALESTINE OSTAJE LORD PLUMER

London, 19, decembra. (JTA) U vezi s vijestima nekoliko židovskih listova o navodnoj demisiji feldmarlala lorda Plumera kao vrhovnog komesara Palestine, te o tom, dia će ga zamijeniti fektmaršal lord Allenby, saznala je židovska telegrafska agencija s mjerodavnog mjesta slijedeće: Feldmaršal lord Plumer ne kani prije nego li istekne njegov službeni rok, da napusti svoj položaj. Već toga radi bespredmetno je da se raspravlja o njegovom nasljedstvu. A i sve kad bi se položaj bilo kako promijenio, na svaki način ne bi iz važnih razloga došao lord Allenby u obzir kao Higji Commissioner za Palestinu. Konkluzija, kao da bi lord AUenby primio zajedlno s činom vrhovnog komesara nad Palestinom i mjesto vrhovnog zapovjednika britskih sila na srednjem Istoku, a koje bi se mjesto na novo imalo kreirati, označuje se s oficijelne strane kao bestemeljna, te ne odgovara situaciji ni ma k,oji način. Takovo bi imenovanje bilo nemoguće već iz vojničkih razloga. Jednako su bestemeljne vijesti, koje javljaju, da će vrhovnim komesarom za Palestinu biti imenovan jedan mladi engleski pisac i političar.

Iz Jugoslavije

GENERALNI SEKRETAR CIJONISTiCKE EGZEKUTIVE U LONDONU, G. IZRAEL COHEN U ZAGREBU. Upravo smo primili brzojavnu obavijest, da će generalni sekretar Cijonističke Egzekutive u Londonu, gosp. Izrael Cohen stići u Zagreb dne 28. decembra, te će se istoga dana navečer održati skupština, na kojoj će govoriti g. gen. sekretar. Skupština bit će u dvorani »Makabijas te će se pobliže obavjesti objaviti, u dnevnoj štampi.

EGZEKUTIVA CIJONISTIČKE ORGANIZACIJE NAŠOJ ZEMALJSKOJ ORGANIZICIJI. Radni Odbor Saveza Cijonista primio pred neki dan pismo Cijon. Egzekutive u Londonu, Lz kojega donosimo ovaj odsječak: »O zaključcima Vašega Saveznoga Vijeća obavijestili smo članove, te pojedina odjeljeuja Egzekutive. Molimo Vas. da primite sa strane Egzekutive izraz zahvalnosti za povjerenje, koje joj je Vaše Vijeće iskazalo. Egzekutiva primila je sa osobitim zadovoljstvom na znanje, da su njena nastojanja na organizatornom, političkom i financijalnom polju naišla na priznanje Vašega Vijeća. Egzekutiva znade, da njen rad. koji hoće da nastavi u istome smjeru, samo tada može da bude okrunjen uspjehom, ako će naići na razumijevanje i povjerenje cijonističke cjeline i na njenu potporu. Pozdravljamo Vaše zaključke u pogledu prosvjetne djelatnosti Vašega Saveza i radujemo se, da možemo ustanoviti, da Vaše osnove glede propagande medju omladinom i medju cijonističkim ženama odgovaraju našim namjerama. Osobito hoćemo da istaknemo, da smo Vaš zaključak glede pojačanja Vaše djelatnosti za šekelsku akciju uzeli na znanje sa osobitim zadovoljstvom, te se nadamo, da će Vaši članovi učiniti, te će taj zaključak ove godine i provesti«.

MNIJENJE JEDNOGA NEŽIDOVA O PREDAVANJIMA GOSP. PROFESORA PAZIA. Pod naslovom »Svjetski položaj židovstva« čitamo u »Virovitičani!« (broj od 19. decembra 1926.) članak iz pera žurnaliste g. Metzinga (nežidova): >Prošle nedjelje posjetilo je Viroviticu znameniti propagator i radnik za izgradnju nacionalne židovske domaje g. prof. Pazi sa svojom tajnicom gospojicom Platzner. U Zagrebu im se pridružio gosp. Josip Weber. Gospodin prof. Pazi, koji je u toj misiji proputovao mnogo svijeta i koji svojim neumornim i nesebičnim radom upravo zadivljuje, održao je predavanje u hramu o svjetskom političkom položaju Židova. On je iznio upravo porazne činjenice o postupku pojedinih zemalja prema svojim Židovima. Podcrtao je svu važnost rada na izgradnji Palestine, one zemlje, koja će Židovima nakon prisilnoga lutanja od dvije hiljade godina postati ponovno stvarnom domovinom. Osvrnuo se nadalje na položaj Židova u našoj zemlji, pa je gosp. profesor morao konstatovati, da su gradjani ove divne zemlje pred zakonom svi jednaki, bez razlike plemena, narodnosti i vjera. Velika i divovska borba sinova ove zemlje prema silnicima, dala je našem narodu razumijevanje za slične podvige drugih naroda. Mi možemo shvatiti težnju i vapaj židovskoga naroda za svojom oslobodjenom domovinom. Zato pratimo s interesom razvoj te 20-stoljetne borbe i veselimo se svakom uspjehu. Gosp. Pazia, koji je odličan govornik i koji unosi nevjerojatno mnogo poleta i duha u svoj govor, nije moguće u ovako kratkoj notici slijediti. Govor ovakovoga djelovanja može izreći samo čovjek, kojega nosi ne samo ogromna ljubav za svoj narod, nego i velika vjera i samopouzdanje u konačno postignuće velikih njegovih ciljeva«. M e t z i n g.

ŠEKELSKA AKCIJA. Do sada je šekeiska akcija provedena u slijedećim mjestima, te je ti njima raspač'an broj šekatim kako slijedi; Djakcvo 27 Vinkovci 70 Vukovar 80 Kostajnica 13 Zagreb 336 Ukupno 526 Iz tega prikaza slijedi, da jugoslavenski cijo ništi nisu uočili golemu važnost šekelske akcije u ovoj godini. Kako je poznato, šekeiska akcija morala se provesti u šekelskora tjednu 2.—9. XI. o. g. Našim s umišljen ičim a na razmišljanje!

BEOGRAD. Skupština Povereništva Keren Kajemeta u Beogradu. (Od našega red. dopisnika.) U nedelju 20. o. m. održalo je Povereništvo J< vrcjskog Nacionalnog Fonda svoju skupštinu, n kojoj je podnet izveštaj o dvogodišnjem radu ov naše valjane ustanove. Predsednik Povereništv otvorio je skupštinu u 10 i pol čas pre podne u sa hotela »Srpski Kralj«. U svome pozdravnom govt ru, g. Dr. Alkalaj izneo je sav značaj ove cionističk ustanove čijem je osnivanju imao i sam čast da pr sustvuje. ra I. Svetskom Cionist. Kongresu. Gov( rio je o jubilarnoj godini i najzad upravio topa apel na celokupno beogradsko jevrejstvo da portu žu Keren Kajemet. Posle pozdravnog govora, sekretar Avrai Koen pročitao je izveštaj o radu. Povereništva. Pn deo izveštaja obuhvata rad i značaj Keren Kaj« meta u opšte. U njemu su vrlo lepo izloženi svi di sadašnji napori Jevr. Nacionalnog Fonda u Palestii i iscrpni podaci o uspesima i rezultatima. Drugi de se odnosi na rad ovdašnjeg Povereništva. Poven ništvo je osnovano pre 6 godina i od tada je na čel njegovom predsednik g. Dr. David Alkalaj, a sekr« tar g. Avram M. Koen, koji lično ima neocenjivi zasluga za tu ustanovu i svojom primernom enerc jom veoma mnogo doprineo njenim uspesima. P( slednje dve godine znače dve godine stalnog rad Za to vreme održano je 40 sednica i 5 konferenci] U 1925. god. doprinos beogradskih Jevreja za K( ren Kajemet iznosio je 133.511 Din, a u 1926. —i 11 meseci 129.961. Povereništvo je pored sakui ljanja u raznim prigodnim prilikama: berit mila, b micva, veridbama, svadbama, avelim i t. d., izv dila i svoje specijalne akcije: Tišri-akcija; Hanuk: akcija; akcije prilikom 15. ševata, Pesaha, Šavuot Herzlova-akcija; u kojima se uvek ogledao i prop: gandistički momenat. U 1925. god. se naročito sp< minju Purim-veče, zabava koju svake godine prlr« đuje Povereništvo sa ogromnim uspehom, jer se n njima manifestuje najeklatantnije nacionalno jedii stvo beogradskog jevrejstva. Zatim vrlo je živo bil učešće Povereništva prilikom dočeka g. Ušiškin Održana je i jedna veoma uspela konferencija n kojoj su beograđani, koji su se vratili iz Palestin izneli svoje utiske. Krajem 1925. god. počeo je ra sredstvom diploma koje se šalju u mesto cveća prigodnim prilikama. Ovaj način sabiranja koji j tako reći, beogradski specialitet, pokazuje lep uspehe. Ova godina pokazuje ne manju aktivnos Povereništvo izdaje i svoje biltene u skromnom ob mu. sa informativnom i propagandnom svrhom. P sada je izdana 15 br. Izvještaj sa žaljenjem konsu tuje, da nije ostvarena ideja Povereništva za osn vanjem jednog lista u Beogradu. Osiguranja korits Keren Kajemeta kod »Feniksa napredni Rad sa kašicama isto tako. Rastureno je do sac 213 kašica. Veoma je pohvalno, da je beogradsk Povereništvo u stalnoj vezi sa unutrašnjošću Srbij Ono je osnovalo povreništva u Nišu, Pirotu, Li skovcu, Kragujevcu, Smederevu. Povereništvo uspelo da od mnogih ovdašnjih jevrejskih ustano' prima stalno godišnje priloge za K. K. Na kraju P< minje predstojeći rad u jubilarnoj godini. Ovaj izveštaj kao i blagajnički primljeni su i odobravanjem, pa je povedena diskusija. G. Vrhoi ni Rabin koga imamo zadovoljstvo da vidimo r dovno na svima cionističkim skupovima, izraz je svoje zadovoljstvo za uspešan rad Povereništv; Govori oduševljeno o proročanskoj viziji Herzlovi u :■ Altneuland«-u i iznosi udeo Herzlov u ostvari dela Schapire, ističući pri tom i onu idejnu stran

4

»ŽIDOV«

BROJ 53,

Vodeći modni salon za gosp. preporuča V. VIDIC ZA6REB Duga ulica 8 Najfinije engleska k*nre i svi renomiran atelier za odijela i rubi po mjeri.

XJ lažite Vaše prištedtre kod ovdašnje štedionice i zaU* gaonice d d u Preradovićovo] ul. 4., jer Vam tamo Vaš n ivac najsigurnije uložen I najbolje ukamačen. Mnogostruko p kriče u založenim predmetima, svaka špekulacija isključena

= « -g = Što Je 33 IP9S REX B« aoarat sa 5 cijevi, sa kojim se m že za vrijeme dev-nj * Zagrebačke stanice slupati sve evropske stanice osobito čisto te glasno i na glasnozboru (Lautspreher). Upitati se kod Ivan Paspa i sinovi Prva hrv. tvornica za elektroindustriju Bogoviieva 9 ZAGREB Bogovićeva 9 Detektori, slušalice, anodne baterije i sav drugi materijal uz najnižu cijenu.

Sanatorij Srebrnjak Zngrt Otvoren je nov sanatorij za unutarn'e bolesti na Srebreni broj 62. Od tramvajske postaje Medjašna ulica 10 minhoda. Leži na brežuljku u idealnom položaju. Okružen vio gradima i gajevima. Prekrasan izgled na Savsku dolinu i 2 grebačke gore. Za sve unutarn'e bolesti osim ir.fekciomh i d ! ševnih. Liječenje dijetetsko, fizikalno i medikamentozno preo najmodernijim terapeutskim metodama. Šef-liječnik <! FRANJO KAVČIĆ Cijene mnjcrene. Telefon 23-28.