Židov

naglašavanje plemenskih razlika u naio- sredi tu samo jtetu židovskoj i cionističkoj stvari i radi toga ćemo poraj oa regenesisanju Židovstva i izgradnji Palestine u smislu ace zajedničke suradnje Sefarada i Aškenaza, koja treba da ,ede do konačnog cilja; stvaranja jedinstvenog naroda u tC .bsraelu. Nastojat ćemo, da se prema svojim silama i mogućnostima, e nam se za to budu pružile, upoznamo sa svim jevrejsldm dnotama, naimence sa židovskom znanošću i literaturom Novskom povijesti. Istodobno radit ćemo oko širenja cijonistićke svijesti iju omladinom naših članova i proučavanja cdjon, pokreta njegove pojave, pa do današnjih vremena, kako bi na taj jn i mi potpomogli ostvarenju tisućgodišnjeg sna jevrejskog oda za vlastitom domajom. Napokon, bavit ćemo se svim problemima, koje interesuju lovstvo Galuta i Ereca. Da reazinuramo. Idemo s nadonalno-svijesnom omladino n. a će biti prožeta jevrejskom sviješću i životom, vodeći pri &e računa i o širenju opće naobrazbe. Iz do sada prikazanog lasno je, da je našem Savezu po bea jaka stanica u Sarajevu, da opet oživi omladinski rad u nom mjestu, kao i u provinciji. Ta stanica može da bude no naša grupa, koja je doduše danas još brojčano prilično ba. ali ima izgleda, da će se u dogledno vrijeme osnovati 70S Lobko ovakovih grppa. Na taj će se način javiti ljudi, koji prožeti voljom za ozbiljan cujorustičko-oraladinskli rad i za i oko jačanja* Saveza. Tim polaganim sistematskim radom ■obit će Savez čvrstu stanicu u ovim krajevima. Sarajevo, mjeseca decembra 1926.

Meir Krautblatt

Posljednje vijesti.

NOVSKI KOLONISTI NA AGRIKUITURNOJ IZLOžBI U ROSARUU (ARGENTINA). Saznajemo iz Argentine, da je u Rosariju, u provinciji tre-Rios hda nedavno velika agrikult. izložba. U toj se prociji nalaze i kolonije Dce. 55 kolonista izložilo je svoje produkte obilo nagrade. Židovski poljodjelci obično sudjeluju na svim izbama te vrsti i opčenito ih se übraja medju bobe izlagače. ICA i židovska kolonizacija u Rusiji. Saznajemo, da je ICA odlučila proširiti svoje polje rada a Sovjetsku Rusiju, i to na području poljodjelske koloniza'■ Prema tome, ICA se sprema, da 1927. godine nastani ko. ■ste na novim zemljištima u okolici Maronpola i Saporojia. sc tamo radi na odmjeravanju zemljišta i vodogradnji. će tako kolonizirali u prvo vrijeme 4 zemljišta od 4000 peršine, gdje će stanovati 250 ratarskih porodica. Tiom godine kani ICA taj broj da povisi na 600, ne raćuna; tome onih 300 porodica, nastanjenih na tom području 1926, line.

pOJ 54

»21 DO V«

9

TKANINA ZA POKUČTVO brokat plUa moqu fa, afriqua strune, d masd federa, gradila za madr ce, rol.le. jute, platna, čavala i < sta i tapet. potreb tlna moja uz najniže cijene L OIDERZO I DRUG L igreb, PetrlnjsVa nlica broj 3. dvodit 2 telefon 21-S3 Na veliko I malo.

Suctor Ručni t lektr. aparat za Čićenje sta ova od prašine prvorazredni f brikat tvornice A Bortig, BerSin-Togel Cijena Din 2000*prodaje g n.ralno zastupstvo TehnlCka poslovnica Sr. Franjo Hat Ii Zagreb Marovska ul'ca br. 13. 11. i. Telefon 26-78

HRV. INDUSTRIJA STAKLA G. Karat i drugovi Telefon 8. ZAGREB Hica br. 5 Palač« 1. hrv. štedionice preponi ča: najfinije porculanske pribore Rosenthal i drugo to pribore od belgijskog kristala. Osim toga drži stalno na aalihi /etiku količinu običnog porculanskog te staklenog sudja za kuću, hotele, kavane, ljekarne itd. Veliki izbor umjetničkih figura (rokoko) te raznih vaza od bijelog i bojenog kristala.

CJ lažite Vašo prišlednje kod ovdašnje Štedionice i z»la< Itoomc« d. d u Prersdortćevoj ul. 4 , jer Vam tamo Vaš novac najsigurnije ulož n i najbolje u<amaćen. Mnogostruko p kriče u založ nim predmetima, svaka spekulacija isključena

Veliki izbor kristala Zagrebačke staklane vlasnik Ljaflevil Isctil Zagreb, Duga ul. 5.

janje! ’l: U m k ip ix Ral na nje I Dolara 18010 mjesečnih obroka Besplatno I bezobvezno predočenje Zagreb Račkoga 7 b Tel.fon 21-51 99,999.99 ! *99

Obnovite pretplatu!

POLI6LOT ZAG K C m KAPTOL 20. - TEL. 10 90 preuzima svaku vrst pisaćih radnja i umnožen ja Prevodi u svim Jezicima. Diskrecija zajamčena.

■ Tehßlikl bu aau „TEBir ZAGREB Telefart 2/-U - Preradosićeva 18. Stoci; MICnEtIN aufoguma VARTA - TUOOR «mmuletori. EISEMANN dijelovi Zavod za v u 1 k a n i z i r a n i e guma Autoprib r i autopotrebšrine. Ptinj nj.' i popravak akumulatora. Benzin i ulje.

-i:. ’ ■ «.'■ 2 54;.: ffi ORGANIZIRAJTE Vais knligonodstoo sa m.m rima stro]cm za injigooadstoa Fakturirajte na beskonačnim formularima. Unat-.č 15 kopija nije potrebno ulagati papir i karbon papir Uštednia CAO oremena koje će onda biti jednostavnije i dati Vam točan dnevni pregled čltasoi iđšsg poslovan/ uf \ frafka Tratile prospekte I I NOTTER I DRUG Elllott Fisher zastupstvo Zagreb Ilica 21 Pošaljite mi franko i bezobvezoo potanje upute i prospekte Ime Adresa m m