Zimaza i alkoholno vrenje

13

вањем моћ превирања спада у једнога и другога на исту вредност. То би значило приписати чиниоцу разоравања зимазе, ендотриптази, чудновате особине делања, што није ничим оправдано Следећи оглед показује како моћ превирања жива кваса спада толуолизовањем управо на ону вредност коју има моћ превирања кваса толуолизована пре превирања: '

ХЕ огл

ед. Т. 10 гр. кваса - 50 к.ц. ЊО -- 5 гр. сахарозе. П. 10 гр. кваса -- 30 к.ц. ЊО.

Темп. 98,50.

Поеле 15', превирање је бујно у 1. Тада се толуолизује 1, и П. :[. додавши му 1,5 к.ц. толуола,. а П. додавши му 20к. ц. воде која дадржи 5 гр. сахарозе и 1,5 к.ц. толуола. После 50 мин. приступи се мерењу моћи превирања од тога тренутка, истеравши претходно. сав који се је дотле нагомилао у течности.

Н В Пн [ П. 6. 40—8 ч. 52 52,5 8:40—10:10 82 81 10:10—11:15 50 | 51

УТ. Инвертин и толуол.

То понашање зимазе, како га Висћпег замишља, било би у толико чудноватије што се један други Ферменат кваса, инвертин, понаша сасвим друкчије. И ако су следећи резултати у главноме већ били познати, износим их са своје важности према резултатима добивеним ва зимазом:

Прво, моћ инверсије (т. ј. моћ хидролизе сахарозе) инвертина иста је у жива и у толуолизована кваса:

ХП. Оглед. 1. 9 гр. хлебарскога кваса -- 50 к. ц. раствора сахарозе на 109. П. 8 гр. истога кваса толуолизована у пресовану стању -- 50 к.ц.. сахарозе 10". Темп. 910. . = 2,85 тр После 80' хидролизовано је сахарозе ; д Ј дролизовано је сахарове у | 1 = 9,75 гр. Држећи рачуна о несталу шећерђу превирањем у [., излази да. је у 1. и П. хидролизована иста количина сахарозе. Друго, моћ инверсије жива кваса, који је у пуном јеку Ферментативног делања, не спада толуолизовањем, као што то бива за алкохолно превирање.