Zora

186

3 О Р А

Самољубље одликује ее од љубави Бриге су болести, од којих беже и депрема другом иолу: што нема пи трага од кари, које у иомоћ позовете. отпора, безграничном верношћу, страшћу која не стари никад. што нпкад нема супар- Смрт ее очекује с таквом сигурношћу, ника, (шш врло ретко), п, нечим што је као да неће никад доћи. најутешније: нико се није убио из самољубља. Брак је често само подела два срца.

Ништа се лакше с другпм не дели као предрасуда. Новцу не треба никаква препорука. Жртвуј се кроз читав низ година, а само један дан седи да се одмориш, па ће ти људи рећи да си себичњак. Понуђене услуге често пута су молбе. Највише би требало сажаљевати оне, који не могу да помогну. Еако би био срећан да знаш, мимо колио си опасности минуо данас! Рђава савест често пута само је последица доброг памтења. Каин п Авељ —- то је, готово, сва садржина светске историје. Дух је младост старости. Да човек правилно мисли треба му више храбрости но духа. Данас многи онај став из св. Писма тумаче овако: у зноју туђег лица треба да једеш хлеб евој. Кад би морални појмови били банкноте, свештеници би сами себи прпдиковали морал. Шта је највећа раскош? — Имати срце.

Не говор, већ сажаљење требало бп да разликује човека од животиње, 0 људима има само једно правилно мишљење — оно, које се непрестано мења, У омаловажавању других има много самопоштовања. И поноспти људи по некад су скромни; има их и таквих, који се поносе прецима својих коња. Многи постају безбожници, јер многи лупежи то нису. Према незнатним владаоцима природа чини увреду величанства, која до сад није била кажњена. Кад би физичка уживања могла трајати колико и душевна, убрзо би нестало душевних. Ретко да видите још кад год тако озбиљна лица као при читању јеловника. Извесни филозофи имају само дотле духа док их човек разуме. Мизантроп мрзи све људе, сем оних које не познаје; Филантроп не воли само оне, које познаје. Музика не бп могла бити тако божанска уметност, кад бп изражавала и наше мисли.