Zora

КЊИЖЕВНЕ БИЉЕШКЕ

у бараци Матијевој. Нећу ја за његове лепе очп сад растуратп друштво за лов. То неће битп никад! — Алп, ако он дође ? — Па и ако дође свираће вам у Флаутицу, вп ћете га гледати а то је сигурно врло занимљиво за сваког ловца! — Да ли се ти, оче, не вараш, може бити да ће он стићи. — Сигурно ! У осталомјаћу вам оста(СВРШИЋ вити упуство. Онтребадаиде сахатпешке право путем па да дође у бараку. При крају шуме има стаза, која сече пут, но то њега не треба да буни, премда ко не познаје добро земљпште може и залутати. Оставићу му пушку и прпбор у санке и кад дође наћиће све, тада ћемо заузети своја места до девет и ио часова а то је све шго могу за њега учинпти па и то је баш много. Са свим сам сигуран да неће нп доћи. Џбегоп. Е СЕ)

КЊИЖЕВНЕ БИЉЕШКЕ

Прештампан. Познати Матавуљев роман Бакоња фра Брне прештампан је из „ЗићоМбкЊ N0уша" латпнпцом. Радујемо се, што ће н она браћа Србп, који не знаду Ћирилових слова, моћи ужпватк у ово.м красном дјелу. Подмладак, зове се лист за омладпну пз средњих школа, кога је у Биограду почео з'ређпвати одлични књнжевник српски, а наш брат сарадник Момчило Иванић. Потпуно увјерепи о способностк уредника, тврднмо, да ће лист бити врло ваљан, а до српске је пуолике, да га не пусти да прође као „Омладина" плн „Збирка"Прота Јован ВучковиЂ из Новог Сада, написао је и издао књигу под натписом Митрополит Ђорђс Николајепић. „Бранково Коло" вели да је живот и рад овога знаменитога покојника описан овдје псцрино, објективно н достојно оцпјењен. Вјерујући рнјечпма „Бранкова Кола" и ми ову књигу топло препоручЈ'јемо, — а нарочито браћи Босанцима, чији је пок. Николајевић п мнтрополит био, — ма да г. иисац нпје нашао за вриједно да нам исту и пошаље. Изашла је из штампе п књига Стеве Николића-Кућетпне Жипот на другом спијету или Душа послије слгрти чоијечијег тјела. Цијена је књизи 2 дг-гнара. — Ми је нијесмо добили. Калекдари за 1898. Чим је јесен наступила, прихитише издавачи разннх српских календара, да нх што више у народу растуре. Ми смо их до сада добили толико, да им ни имена не знамо, н ма да бн требало, да их свијех изнесемо и рекнемо своје мишљење о њима, мп то ипак нећемо учинпти из тога разлога, што би нам то сувише простора заузело, а и због тога што мислимо, да је свакако боље писати само о ваљанијнм п већим календарима, него о свпма. Између осталих до сад изашлих календара нарочиту пажњу заслужује Орао^) вели') За Босну и Херцеговпну растура га Књижарнпца Пахер « Кисића у Мостару.

ки плустровани српски календар, што га издајс књнжарннца Јована Радака, уређује ваљанн уредник „Бранкова Кола" Паја Марковић-Адамоп. Његове слнке израђене су сасвнм добро, а има их и доста на броју; приповијетке има двије, но допала нам се само она од Драгутина Ј. Илијћа Отац. Поучнн чланци написани сд људи стручњака, достојни су најтоплије препоруке. . . Па и Српски Велнкокикиндски календар и ако је мањи од првпх, ипак нам се допада. Његов је уредник Љубомир Лотнћ, чијих радова највише и налазимо. Цијена му је 25.новч. На крају крајеза да се осврнемо и на Новн Орао, што га издају Браћа Поповићи. Мн смо имали срећу, да н прије говорпмо о овом календару па и сада не можемо ништа друго, него да потврдимо првашње ријечи, искрено савјетујемо српски народ, да се чува оваких календара, којп се штампају пз — шпекулације. Увео ЛИСТак, зваће се збирка пјесама покојног Војислава Дпмитријевића-Царића, што их издају њсгови другови. Цијена ће књпзи бити 80 п. дин. или 40. новч. Неколико Омладинаца у Биограду, покрећу нов лист за омладину, кији ће се звати Полет Омладинаца. Лист ће излазити три пут мјесечно на табаку бијеле, школске хартије, а стајаће до свршетка ове године само 1.50 п. дин. мјесечно 60 п. дин. а поједпни број 25 п. дин. Нама се чпни, да ће овај лист бпти сувишан, кад је Подмладак већ покренут. Приповијетке из народног живота од Карм.ен Силве, превелп су на српскн Коста А. Коновић и М. М. Карамарковић из Биограда, те позивају на нретплату. Цпјена ће књизи бити 25. новч. а бпће украшена и лпком списатељке. Мих. П. АнокиЋ нздао је збирку својих пјеса,ма „ Сплет пупољака". Ми вјерујемо, даје писац до-