Zora

Бр. VII.

3 0 Р А

Стр. 237

Ко ту погнут доштакуца, По ужету сад се вије, Многи сада уз брач куца Који прста имб није. Од воштане св'јеће справи Једно срце брижна мати: „То пред Божју Мајку стави ГТа за боле нећеш знати." Син воштано срце узе, Светој Мајци ступи ближе, Из ока му теку сузе А из срца уздах стиже:

„О, ти Мајко Бога правог, Којој свемир химне поје, Ти, Краљице неба плавог, Теби јадам јаде своје!" „Гдје се дижу цркве сјајне И капеле те без броја, Ту у Келну покрај Рајне Са мном живи мајка моја. „Ту и моја бјеше Грета, Па од смрти паде ране... Ево прилог, Мајко света, Извидај ми срцу ране!.."

„Извидај ми тај бол љути, Па у дану и у ноћи, Из дна душе пјеваћу ти: Слава, Мајко, твојој моћи!"

3.

Спавали су ко у гробу Покрај мајке син је био, Кад у малу њину собу Богомајка ступи тио. Над болним се сином јави, Ту се мило, благо смеје, На срце му руку стави, Па у часу нестаде је...

То све у сну видје мајка, И још више видје јасно... Па из тврдог прену санка, А пси кроз ноћ лају гласно. Ту на одру, сиротанка, Мртва нађе сина свога, Свјетла румен раног данка Сја сврх лица његовога...

Мајка шири руке своје, Јад јој тешки срце преби, Па побожно, тихо поје: „Богомајко, слава теби!"

ЈЈлекса Шаншић.

Прача за грош — Чеда ЈГоповић —

(Образац којега се новинарски приповедачи држе као пијан плота, а само зато, што је монета хонорара за овакве ствари цигло грош.) Божић. Мраз. Ладан и јак ветар. Нос и уши отпадају од зиме, а очи се леде у глави.

Добро вече! Добро вече! Како ? Здраво. Како ти ? Богу хвала. Куда ? У каФану. У коју?