Zvezda

СТР. 104

3 В Е 3 Д А

БРОЈ 13

бертус Теме, један од најплоднијих крпмнналистичких писацл, угледан правник и политичар немачки, чија еу дела од чести и на српски нреведена. По свршеним правним нау кама Теме је био судија у незнатној варошиди Рагниту, у Источној Пруској, за тим државни тужилац у Стендаду; од 1839 до 1848 у Берлину председник криминалног суда а за тим проФесор нрава у Цириху. Његов отац био је судија, и брижљиво је васиитавао свога сина, коме је кум, прота у манастиру Клархолцу дао имена сва три светитеља заштитника поменутог манастира. Као посданик на Националном Већу он се борио за слободу у редовнма ондашње опозиције, а заједно с познатим Лотаром Бухером припадао је оној групи, која је бида против иорезе. У тој борби буде оптужен због велеиздаје и нривремено послат на робију. Кад је, одмах за тим, 1849 г. изабрат у једном срезу за поеланика, морадоше га нустити из затвора. После више месеци био је и судом ослобођен, и пошто није хтео молити краља за државну службу, он нанусти своју домовину. И ако је поново изабран за иосланика, он се није хтео впше бавити политиком, и пресели се Швајцарску. Његови романи су поглавито криминалисгички, пуни интереса и ванредно занимљиви. Публпка их је читала с нћјвећим интересовањем, унраво страсно, те су му они пронели име и сачували га за још дуго времена. Теме је писао лапидарним стилом, избегавајући сваки реторски накит. Нанослетку му је то иостало манир. Један од његових романа, на пример, почињао је овако: Била је ноћ. Мрак као тесто. Звоно ноче избајати. Дванаест сати.

Све је спавало. Само је чесма жуборила. Или је то била киша. Не, чеема. Прође један Фијакер. Бр. 583. Затворен Фијакер. У том се чу пуцањ. И т. д. и т. д. и т. д. Збирку Темеових криминалних прича превео је на српски пок. Аксентије Мнјатовић, под насловом: Темеовакриминална библиотека. —

БЕЛЕШКЕ ИЗ КЊИЖЕВНОСТИ I УМЕТНОСТИ

Ових дана давала је у Лесинговом позоришту у Берлину трагедија Ма:;са Халба, „Освајач," која је слаб успех пожњела. Исти Макс Халбе написао је више комада, од којкх су му најзнаменитији и радо гледани: „Мдадост" и „Мати Земља." * Пре неки дан приказана је у берлинском дворском позоришту знамонитога драматичара Л. Фулде трагедија, „Херострат." Успех је био слаб.

Лагани, чврсти удари. к01и ,_ г . , Улица је била усамљена. сс нс ——— —— ■ ОГЛАСИ У „ЗВЕЗДИ" ] „Звезда" ће од 1. новембра почетм да доноси и огласе. Читаоци њеии неће отуда имати никаква ужтрба, јер 1»е се огдаси штамнати на нарочитим коридама. мојих Обраћа се пажња намим трговдима и свима, којима огдаси Гнус^ају, да ће „Ввезда" у том погледу завести једну новину, која ће кан. инити, да ће се огдаси не само чувати, него да се морају и реда за » но ЧИТ аТИ. Од ове ће новине имати у исто време и читаоци добити, јер Јакоу се материјал за читање и знатно нроширити и бити још занимљивији. Дене огдасима биће умерене. Цена дисту остаје иста, СЈ — — Траже се продавци за „Звезд у". ЈЈ : >'■ — "«».—1 ..".."I 1 —■■ : ^ САДРЖАЈ: „Папагај" (пеома) — „Циганче" „Где ое лепше мисли роје?" (пеона). — „Где покоранџе зру" (наотаван) — „По телефону" зв? - л ,Даижевноо1" — „Белешке из каижевности ж унетнооти".

Власник Ст. М. Веселииовиђ. Штамп. Св. Николића об. венац бр. 2.—Београд. Уредник Ј. М. Веселиновиђ.