Zvezda

Стр. 250

3 В Е 3 Д А

Број 31

„— Каква је то шетња! Ради шетње ићи то је господски, а не хришћански (зк) посао; раден човек посао тражи, а не од посла бежи" (курсив је наш). Сад се ми налазимо у чуду! Кад г. Љуба не уме да преведе какву франнуску реч нпр. витрин (1а укппе) нама је то мало смешно, али се не чудимо, ма да ли је могуће да наш чувени филолог не зна ни најобичније речи из руског језика? Па баш ако г. Љуба и није знао да „крестјански" не значи „хришћански" него „сељачки", како Његова Интелегенција није бар уочила да ово овако, како је написано, нема смисла, јер не преставља никакву антитезу, а очигледно је да је писац хтео створити једну антитезу? А шта би се тек могло рећи о самом наказнсм реду речи у тој фамозној реченици! Сам избор предмета нећемо додиривати, ма да је и то куриозно за укус једног одличног Ужичанина. Управни Одбор „Задруге" после оваквих „упуста" требао би добро да се размисли „су чим ће изаћ' пред Милоша". За овакве „радове" ми не радо дајемо паре и одлике.

СИТНИЦЕ Шта ее еве губи у Лондону. - Пре краткога времена изашао је извештај шта се све нашло за годину дана у лондонској прашини. По томе извештају нашли су они што чисте улице 101.905 марака у злату, сребру и бакру 2688 марака у чековима, 39.900 марака у банкама око 100.000 м. у железничким акцијама, 68 женских сатова, 6 мушких сатова, 212 прстенова, 134 броша, 618 гривни, 6 вилица, 18.000 фототографија и 98 двогледа. Осим тих ствари варошка је управа дала скупити за неких 12.800 м. старе хартије, за 950 м. старе коже, за 1845 м. излупаног стакла и за 3340 м. разних дроњака; то је све продао и добијен горњи новац. Разне тајне (из једног саслушања): Судија : Кад сте рођени ? Сведок : То је моја приватна тајна. Судија : Које сте вере? Сведок : То је црквена тајна. Судија : Јесте ли са оптуженим у сродничким везама? Сведок : То је породична тајна. Судија : Шта сте по занимању? Сведок : То је службена тајна. Судија : Јесте ли по своме положају били у каквим односима са оптуженим? Сведок : То је канцеларијска тајна. Судија : Је ли ова афера ио званичности од каквог значаја? Сведок : То је државна тајна. Судија : Да ли вам је новинар Глиша говорио што год потање о овој афери ? Сведок : То је редакцијска тајпа.

Судија: Сведок: Судија: Сведок: Судија: Сведок: Судија: вео на лицу Сведок: Судија : гобно лице ? Сведок: Судија : спођицом? Сведок Судија : ствари ? Сведок Суди ја : Сведок: Судија: Сведок Судија:

?

Знате ли што год о поменутим рукописима? То је тајна писама. Јесте ли у каквим односима са госпођом X.? То је љубавна тајна. Дакле, ипак, признајете да сте у односима? То је јавна тајна. За што је госпођица том приликом имала I То је тајна старе госпођице. Је ли истина да се иза тога вела крије руТо је тајна њезине тоалете. За гнто сте у односима са том старом гоТо је трговачка тајна. Да ли вам се оптужени поверавао о овој То је пријатељска тајна. Али говоре, да вам се доиста исповедио ? То је тајна исповести. Осуђујем вас на месец дана затвора? За што, ако смем иитати? Е, знате, то је опет моја шајна!

БЕЛЕШКЕ ИЗ КНЖЕВНОСТИ И УМЕТНОСТИ Штампана је приповетка Стеве Сремца „Божићна печеница«. Ово је једна од најлепших и најхумористичнијих приповедака Сремчевих. Овој књизи не треба препоруке: она се сама препоручује. Читаоци њени имаће се за божићне празнике сити насмејати »Божићњој печеници«. Књига је велика 4 и по табака мале осмине. Издање је врло чисто, фино и укусно. Ми ћемо о овој Сремчевој причи доцније огпнирније донети. * Владика нишки Никанор написао је и издао Посланицу свештенству и пастви своје епископије. Посланица је у многоме поучна и патриотски дух веје кроз њу. Ми је препоручујемо.

НАПСМЕНА АДМИНИСТРАЦИЈЕ

Важно за трговце. За нову годину штампаћемо »Звезду« у 8000 примерака. Ко од г. г. трговаца пошаље оглас, који ћемо рачунати по обичној цени, молимо га у исто време да нам пошаље и списак својих муштерија, овде и унутрашности, како би му могли лист бесплатно послати.

Садржај: „ Човечји живот" (пес.ма) — „Замена" — ,. * (песма) — „Где иоморанџе зру" (наставак) — „Једна ноћ" — „Из старих кшпа" — „Књижевност" — „Занимљиве ситнице" — ,-Белешке из књиж. и умегности" — „Напомена администрације".

Власници: Ст. М. Веселниовић и Павловић п Стојановић Штамп. Павловнћ и Стојаповић дубров. ул. бр. 9. — Уредн. Ј. М. Веселиновић.