Zvezda

С тр . 32

3 В Е 3 Д А

Број 4

учинили. Краљ дозна за ту књигу и једнога дана из просте радозналости потражи је. Кад је отвори он се пренерази, јер тамо међу глупацима нађе и своје име. Одмах дозове будалу па му осорљиво викне: — Је ли море! Шта сам ја учинио те си и мене међу ове твоје бутале стрпао?" — Ваше величанство, ви сте оном човеку издали десет хиљада талир а , да вам тамо, у Африци, купи неке коње; међутим, ваше величанство тога човека.и не познаје. — А шта ћеш ти радити ако се он врати и доведе коње ? — Ништа! Ја ћу онда избрисити ваше име, па записати његово. Краљ се насмеја и награди га. Дакле будале нема више, то јест нема више тако паметних будала. Њих је потиснула штампа с тога места а она ,је узела на се улогу њихову. Како сад почињу и штамиу сузбијати ваљда ће двадесети век измислити што год друго. Живи били па видели! Трошни оетаци Будини, нађени у гробу, који је, као што смо јавили, случајно откривен близу села Припра Гуа, на граници Неапоља, биће ускоро свечано пренети у град Бангкок, престоницу Краља Сијамског. Као што јављају, краљ сијамски већ је иослао нарочиту депутацију, да иренесу са границе Непоља, за присталице будизма драгоцене остатке великог Сакијамуна. Околина индиског села Пипра — Гуа припада једном енглеском насељенику, на чијој су земљи радници, копајући дубоки канал, случајио наишли на неки тврд предмет, којије био камена плоча над гробом, у коме је смештеи саркофиг, у чијој се унутрашњости нашло костију, пепела, дрвено и стаклено посуђе, разне мале стварчипе и украси. На једноме суду, који има облик вазе, сачувао се напис, који гласи, да у саркофагу иочива прах »блаженог Буде (мудраца) Сакијамуни« и да је та гробница била подигнута великому борцу нравствене добродетељи његовом браћом и женама синова његових ? По облику и карактеру писмених знакова, професор Бирер тврди, да је напис из најстаријих времена и даје непобитни доказ, да у саркофагу очувани остатци заиста припадају оснивачу будизма. Може се мислити, колико су ови пронађени остаци, произвели интересовање у будиском свету. Енглеска — индиска влада решила је, да остатке праха Сијамуни треба поверити чувању сајамског Краља, као монарху јединствене азијатске државе. која исповеда будистичку веру у потпуној првобитној њеној чистоти, али са погодбом. да краљ нађене ствари у гробници распореди међу будистима Бирме и Цејлона. Што се тиче ваза, судова и једног дела украса, који су нађени у гробници, која је имала облик подрума, то .је сопственик земље, на којој су копачи открили драгоцену за будисте гробницу, учинио распоред тако, да један део припадне музеју индијских старина Лукнова и Калкуте, остале пак ствари да се пошљу енглееком музеју на чување.

БЕЛЕШКЕ ИЗ КЊИЖЕВНОСТИ И У1ЕТН0СТИ , Г/опл.вњс шрофесора Богословије". Канонска и сувремена расправа од Петра С. ПротиЛа, професора. Београд, 1898. 89 22 стр. — језгровито и разложно написана брошира поводом нових законских измена о Богословији. Констатује намерно унижавање поменутога завода и навалу на права професора у њему.

ОДГОВОРИ АДМИНИСТРАЦИЈЕ

Чг

Рад. ЕашиЛу — Алексинац. Тражене бројеве све имамо сем 8 бр. Јавите да ли да вам исте пошаљемо. Читаоцима Звезда ступа, у име Бога, у трећу годину. Читаоци су имали прилике да се увере о њеној ваљаној садржини. Јер, нема спора, да она попуњава једну осетну празнину у нашој књижевности, доносећи лепе и одабране ствари из наше и страних литература. Звезда ће се и од данас држати истога правца, само ће нроширити свој програм уносећи нову рубрику народне умотворине. Што је најглавнше, Звезда је најјефгинији лист који само за динар месечно даје неколико ориђиналних и дванаест преведених причица, један роман и пуно бележака из књижевности и друштва. Сем тога и критички је део у Звезди редовно заступљен. Зато и рачунамо на потиору читалаца. Прва три броја штампамо у 8000 примерака и шаљемо сваком за кога мислимо да ће лист држати. Ко не хтедне држати наш лист молимо га да нам бројеве врати, јер ћемо оног, који нам их не врати сматрати за свога претплатника. Скупљачима из унутрашњости дајемо 20% рабата, и молимо их да нам одмах прикупљену претплату поштом шаљу. Сваки, који буде хтео држати наш лист, моли се да претплату на пошти или уредништву положи, јер ћемо само оног што се претплати сматрати за свога претплатника. Уредништво и Администрација „Збезде".

Садржај: „РиИ" (песма) — „Прва љубав" (свршетак) — „Песник" (песма) — „Где иоморанџе зру" (наставак) „Занимљиве ситнице" — „Белешке из књижевности и уметности" — „Одговори администрације" — „Читаоцима."

■ „Д" асирка"

Власниди : Ст. М. Веселиновић и Павловић и Стојановић Штамп. Павловић и Стојан&вић дубров. ул. бр. 9. — Уредн. Ј. М. Веселиновић