Zvezda

Број "26

Стр. 207

Хтео сам да му одговорим: Већ сам се про мислио! па да га кроз прозор бацим на улицу. Али сам се уздржао, јер сам навикиуо, да ништа не чиним без вашега саизвољења Учтиво вам љубим руку. Отон. Господипу грофу Отону фон Херинксхаф, у Штразбургу. Љубазни сине, ја пуно ценим твоју раздраженост и твоје уздржавање. Мираз, који даје Мајерле, чини 150 000 талира и пет милијуна после његове смрти. Ти си слободан у свом поступању, племенито дете моје, али ми немамо ништа осим дугова. Јунаштво се не показује само на бојном пољу и ученост Хенрих IV. рекао је: Рат уаи! Меп ипе теазе!*) У осталом кад девојка и мираз буду твоји, ништа ти неће сметати, да се опет вратиш спа ситељу Христу. Иначе нећу да се мешам у твоју савест. 150.000 талира одмах. пет милијуна динара после смрти Мајерла, који има астму! Твоја мати Фрида Узвшненој и високородној грофици Фрпди фон Херинксхаф, замак Херинксхаф у Поморанској. Мати, већ је свршено. Али миса Француекога краља Хенрика IV. није била с таквим боловима скопчана, као ово обраштење. И сувише поштовања имам према вама и сестрама, него ли да бих се усудио да вам описујем појединости тога крвавог јеврејскога крштења; крштење варварско, праћено глупим обредом. Мол, неки месар који је извршивао ту Формалност, рекао ми је, да морам дома остати осам дана. Чим се то сврши, идем да је просим. 0 дедови моји! Ваш еин Отом. Адресовано истој. Поражен, растројен враћам се из Лобсана. Кад ме сгарац одведе пред њу, знате ли шта ми је одговорила, кад сам јој понудио круну гроФице фон ХеринксхаФ ? „Ја никад нећу поћи за отпад ника од вере!" Хтео сам да извучем сабљу и да све у кући пскасапим; али како сам био само у грађанском оделу, промислио сам, да би тај шкан дал укаљао моју част у јавности, да бих уништио своју будућност и себе изложио подсгеху у војсци. Сопствена њихова корист говори им, да о тој ствари ћуте. А ја идем сад да иштем тромесечно одсуство, те да наместим Мајерла и да променим пук. 0 благородна мајко моја, шта учинисте са својим сином! Огон.

*) Иариз вреди свакако колико једна миса (литурђија).

Из руке гроФа Отона фон ХеринксхаФ доби Мајерле громопуцателну ћушку. Лепу Сару, своју нећаку, он искључи из наследства. Што се ње тиче, на неколико недеља после ових догађаја добио сам саопштење овога садржаја: „Господин Браун, заповедник шкадронски у пенсији, оФицир почасног леђијума, има част ја вити вам за женидбу свога сина, господина Едварда Брауна, капетана артиљерије, госпођицом Саром Кановом". И данас још се смеју у Лобзани равиновој смицалици.

ИЗ СРБИЈАНКЕ СИМЕ МИЛУТИНОВИЂА САРАЈЈ1ИЈЕ Бесмртник. Шта' л ; би рек'о Ахилесу древни Богосине, 2 и свепоспјешниче, Да си 3 одкуд' сјећао се Бање, И 4 допад'о игре с' нагледати Ратоборних 5 Србаљ' и Турака?! Само ти 6 б' се раздрагало срце, Смјестјати' га не б' ти могле груди, Језику 8 б' ти омакнуле с' речи : „Право Вељко 9 Вјечитога љупче! Тако негда Пелеид је'° трк'о Кроз' 11 Тројане, вјечно л' Илијадом, Мухама 12 му врази се чињаху!" (СвршиКе се) КОМЕНТАР 3 А СПЕВ БЕСМРТНИК У овоме спеву прича се о једноме јуначкоме делу бесмртнога војводе Хајдук Вељка, кога у Бањи беху Турци опколили после српске пропасти на Каменици 1809 године Чувши за ову Вељкову невољу Карађорђе је од Делиграда послао војводе Вујицу Вулићевића и Танасија Чараиића с војском, да с леђа Турке изненадно наиадну и тиме их присиле на одступање од Бање. А кад је Вељко угледао ову помоћну српску војску, он на своме виловитоме коњу Кушљи јурне помамно из утврђене Бање, па продревши здрав кроз забезекнуте Турке, састане се са стигавшим војводама, шњима уговори сложни напад на турску војску с лица и с леђа, и онда се муњевитом брзином у Бању врати оним истим путем После тога Турци буду заиста с обе стране нападнути и разбијени, а Хајдук-Вељко и Бања од оисаде ослобођени