Zvezda

С тр . 376 НЕ БЕЈШШКЕ ИЗ КЊИЖЕВНООТИ И УМЕТНОСТИ „Задруге у Немачкој " написао Вг. М. М. Ноиовић (са.д нс]'1 мшиш ) начелник Мииистарства Народис Мриврсдс. Издаљс МинистарстЈза Народнс Лриврсдс. Д ј >жавна 111тампарија. Пронглс годиис Министарство Народне Нриврсдс послало је г. М. Поповића у Нсмачку да проучи органнзацију тамошљих задруга, и да подпесе јсдаи опшираи пзвештај о томе. Тај је извештај имао послужити при прав.и.сгву овог фамозног привредног закопа, којим сс отворила нова рсформаторска сра, која се овако славно »акључила- - овим дављсн>см „Срн. Бродарског Друштва". Само, г. Мика је још био у Нсмачкој, а нројекат новог закона јс био всК готов. Као и све тако сс и ово свршило. Сав, дакле, Кар од тог проучавања састоји се у овој 1 ,'п .изи. Па и то је доста у ком времспу живимо. Ово је дело исцрнно и лаким разумљивим стилом нанисано. Ма да има више експл.икативну— што му је н цил. била — него научну вредност ипак јс ова књига лрло поучна. У њој Ке сваки наћи иотребних обавештсња и у неколико себи објаснити : од тсуд јс дОшла ова грозница за стварањем задруга у Србији. Са.мо као и све што сс код нас ради наопако тако и овај посао. Данас се у Србији само иодижу и образују „задруге", од којих ссм нсколико експлоататора још нико никакве ва:јде пијс видио, али то ни мало не смета пламеном Српском Народу, да иде „напред": Ову књигу ваља прочитати, и онај који је прочита пеКе се кајати. Не знамо само да ли се може купити у кп.ижарници, јер иа књизи не стоји означена цена.

„Из старог јевапђеља". Вориоав СтапКовић. Штамнацо у радикалиој штампарији у Бсограду 1899. Ова књижица садржи пет еличица - ли ириповедака — ли ? не може им се тачно врста одредити. Од њих прва („Ђурђев дап") је готово без икаква интереса, п ио садржини би пре могла доКи у збирку „обичаја" итд.... Друга („Прва суза") и четврта („Станоја") су ио готову идеитичне, а по предмету доста баналне. У свима старпјим варошима, нарочито опнм из „нових" крајева налазио се по какав идиот, кога свет храни из милосрђа, али у исто време и пз неког сујеверја. Будале простом свету не улевају сажаљен.е, него подснрд и неодређени страх, терор. Ја сам имао прилике да виДим оваквог једног створа у Нрокупљу, и оида мп се још учинило : да није интересантно његово стање (што је овде у прнповеци изношено) него више одиос околиие према оваквој једној ипдивидуи. Трећа („У 1 го11 и *) и пета („Увела ружа") заслужују пајвсКу пажњу. Оне одскачу не само од осталих својих

3 Д А Б рој 47 друга у самој књизи, него и од свију нрииоведачких новијих радова. „У ноКи" је всома јасио иредстављена читава атмосфера једне средине. У њој има веома мпого оиог што се ретко палази у књизи: иетраженог ефекта туге, сете и бола. Ова је иричица препуна лепог, тихог оссКаја, који оставља читаоцу трајан упечатак. „Увела ружа" је ирави ромап, осакаКен и згужван у 45 страна. А кад се каже за једну ирИиоветку да јс ромаи , то је највише што се о њој може реКи. Ако ово г. СтанковиКу није испало олучајпо, псго оп зби.и.а носи у ссби онај редак дар да изнссе у причи оно што смо ми веК давпо опазнли да у тим крајсвима постоји (т. ј. једна цивилизација всћа н старија но у овој „старој" Србији) — онда сс ми имамо од њега мн.огому попадати. Вал.а још додатп: да је јеашс врло литерарап,- што јс всома ретко код опих који данас ипшу. Вс.чс 1,а јс г. СтанковиК још ^ак; то је врло опасно по н.огн, што је тако рано почео нисати. Свџ талеити у Србнји пли су са свим нропали или су закрзкл.али зато само, што су се прерано јавили. Као и младе биљкс, младе духие су сувише осетљиве. Ако нх во год иохвали попссу се, похасе се, напусте се; а ако им ко што" замери хслопу и изгубс вољу. Зато јс иајбољс иисцу не ја.вл.ати се, док се као човек пе нрекали и пе очврсне, те станс ]»адити само по своме убеђеп.у, а нс ио туђој оцсии и нахођењу. ГГрсд овом се збирчицом палази и једап доста смешан прсдговор г. Андре Гаврилопића коректора. Тај прсдговор има да послужи као пренорухса онима, — који г. Андру не познају. N. —©'•оо—*—-— - # РЕПЕРТОАР НАРОДНОГА НОЗОГИШГА Четвртак, 29. априла: Четири витеаа, фантастична легенда у пет чинова, с предигром, иаписали Анисе Бурзкоа и М. Масон,_превод с француског (Први пут). Субота, 1. маја: Четиуи вџтеаа. Недеља, 2. маја: Дневна представа: Лчоиски улак, драма у пст чанова, написали М.оро, С пјшдсн и Делакур, превео с фрапцуског Милутип И. Стојановић. — Всчерња представа: Четири витеза.

Администрација „Звезде" умољава своје поштоване претплатнике из Београда да је изволе известити о промени станова нако би им се лист могао тачно достављати.

Садржај: „Јадовце иесме 14 (аесма). — „Змајева иедесетбгодишњица". — Из „Јееењпх иоГм и (иесма). — „Где иоморанџе ару и (наставакр — „Сре&а у неереИи и (еврш.). —. „Занимљивоети 11 . — „Иа ЛЈанф, карак. и анег— и Материно срце и . — „Њоижевност и уметноет".

Власник : Ст. М. Веселиновиђ.

1Т ЛРПА Ра ДИИАЛНЛ ШтАаМПАРИ .ГЛ

— Уркд.: Ј. М. Веселиновић