Zvezda

Стр. 400

испита развалине Вавилоиа. Ккспедидија иод управом [ др. Еолдевеја, радиће иет година у месту и нада се открити испод шљама и песка све, што се очувало од великог старинског града. Отконавање ће се ночети са развалинама двора Навуходоноеора, надајући се да у н.ему нађу много занимљивога. Дама — чистачпца. — На Њу-јоршким улицама данас привлачи волику паисшу леиа млада дама, која иде нз једне улиде у другу са пуном торбидом фикса и четака. Она чисти цинеле и чизме у корист једне миеијс II сву зараду даје у корист тога нредузеКа. Н>еи посао нде не може бити бољс.

БЕЛЕШКЈЕ ИЗ КЊИЖЕВНОСТИ И УМЕТПОСТИ Наш познати песник Милорад МитровиК, у чијим су одличним песничким радовима уживали читаоци сних наших пајбољих кн.ижевних листова, огнтамнава сада збирку својих балада и романса под насловом: Књига о љубави. Само име и леп глас што га је иесник стекао својим песмама, надахнутим чистим, искреним осећаи»ем праве иесничке душе, довољна је препорука ове књиге, која је велика добит за иашу уметничку ноезију, на којој до дупге многи желе да раде, али их је врло мало са .иегннским песничким духом и даром, те је и та врста килшевности доста сиромашна. Како сазнајемо издање ће бити врло елегантно, на најфинијој хартији. :ј: . \ скоро ће ..(Јрчска Књижевпа Ђадруга" издати скупл.ене у једну књигу све досадање Змајеве аесме за децу. Овим сс „Задруга" одужује Змајевој недесетогодишњици. И достојно и паметно одужен.е 1'едакција ове књиге новерена је г. Милану ПТевићу, професору, за кога се с разлогом уздамо да ће новерени посао савесно извршити, % „П)>ва Мај зове се књижица, која је угледала ; света нриликом прославе овогодишњег радничког првога маја. У њој имаде неколико врло добро написаних популарних чланака и неколико лепих песама, а сви су радови у духу социјалистичгсом. Препоручујемо је радницима којима јо и намењена. Цена јој је 0'20 дин. Чувену прииоветку нризнатог нашег приноведача Стевана Сремца ..Ивкову Славу " откунила је „Сриска Књнжевна Задруга" и штампаке је у свом овогодишн.ом

Број 50 колу. Срећан избор. У истом колу изаћи ће и друга свеска пЈлмоведака уредника овога листа Јанка ВесвлиновиКа. Млади наш приноведач Радоје М. ДомановиИ штампао је и Ж>угу свеску својих арпиоведака. У овој су свесци овеприче: „Објава", „Рођен-дан", „Неразумем!" „Промашена срећа", „Слика са улице", „А хлеба?" „Укпдање страсти", „Баба Стана", „Снови и јава", и „Замена". Прича „Замена" изашла је у „Звезди". Кн.ига износи осам табака, а цена јој је један динар. 0 њојзи ћемо, а ујодно и о ранијој свесци донети нарочити реферат у једноме од идућих бројева, а за сада је пајтоплије препоручујемо читалачком свету. Нознати наш песник Јован ДучиК, урсдник одличпога листа мостарске „Норе" штампао је збирку свију својих дојакошњих аесама. Излишно је и напомињати да ове песме заслужују сваку пажњу. — Али да учинимо овде и једну узгредну напомеиу. Дучић је био учитељ у српској основпој школи у Мостару и недавно је из политичких обзира отпуштен, а сад је од властн осуђен на петнаест дана затвора за некакву ненослушпост. Ама какво је ово нреме иастало за срнске књижевнике и песпнке ? ! Да ннје жалосно, било бн смешно !

МАТЕРИНО СРЦЕ - ИОЕУЛЉЕНИ БИСЕ1* Мало их је 1гао отац, а иико као мати. Исл андска п о с.човица. Најбоље; што може задовољити и раздрагати човечје срце то је м.атерина л.убав. Све љубави друге морају се задобити, освојити н заслужити, и уз толике незгоде извојевати и сачувати; само материну л.убав увек имамо неосвојеиу, незаслужеиу и у свако доба спремљену. В. Аиегђасћ. 0, мајчино срце! Има ли што ленше у царству ирироде? Љубав нрема човеку је себична, љубомориа, користољубива — љубав према детету је само издашна, и спремна на жртву до иоСледње капи срца. Материиа љубав је често у колу сасвим нроиале природе још једипи светди росни бисер, суза коју је нролио одбијени анђео иа изгубљеној невиностн. 1Ј. 81аћ1. Само једиа 'једита љубав има која је сасвим самоста.чна, сасвим чиста, сасвим божапска љубав, а то је опа материна за дететом. ( јсогц Еђега.

3 В Е 3 Д А

Садржај: „Јутро у Љубостињи Ј (иесжа). — „Нрича о б-ском мосту". — ,,Кратки ли су часи..." (аесма). — „Гд& аоморанџе зру" (џЏставак) — „Мокра, тамничка, слама" — „Разоружање" (насгавфс) - „ИоЈор. хроника" „Књцжевност и уметност" Материно срце"

В лаоник и заоту11. уред . : Ст. М. В еселиноиии,