Zvezda

Стр. 568

3 В Е

Број 7.1

Нова врста осигурања. — У Сан Фра:-:циеку осигурава једно друштво лепоту жена. Свака дама може осигурати своју лепоту на колику хоће суму, према којој ће и улог илаћати. Друштво осигурава даме само од 15—30 година старости, и обвез.ује се да ће осигурану суму илатити кад осигурана дама илгуби своју леноту, било случајем, или због болести, иа и кад еама изјави да није бише лепа. — Друштво сигурно рачуна да ће овај последњи случај ретко наступити. Не љуби ме! — Обичај децу љубити учинио је да се много заразна болест међу њих распрострла Услед тога, а за време диФтерије и инФлуенце, практични Енглези утиснули су на тракама дечијих шешира и каиа речи : не љуби ме! Аделипа Пати о аевачима и иевачицама. — Не давно је Један новинар носетио Аделину Нати, која је још једнако лепа и већ се но трећи пут удала, па је између осталог упита: Зашто је сад готово немогуће давати извесне комаде из старог ренертоара? — За то, одговори знаменита невачица, што данас нема толико школованих гласова. Некад се није смео усудити иева I да пева на позорници пре, него шго му се призна да је вештак. Сматрало се као чудо кад сопран с подједнаким успехом пева и у Анди и Дучији, у Хугенотима и у Севиљском бербернну. Данас певачи немају стрпљења, хтели би што пре да се нрочују и обогате, на се мање баве озбиљном студијом. — То је Нати казала за неваче и певачице и:гак школоване, а шта ли би казала за неке ниже певаче, који не умеју честито ни срицати ноте, на певају у онеретама ни бриге их није! Како се даје наслов књизи? — Дикенс је причаода је дуго лупао главу какав ће наслов дати своме новом спису. Возећи се један нут на омнибусу, чује како кондуктер рече кочијашу: Возите к Оливеру Тнисту! — Врло добро, помисли Дикенс, то ћу име дати моме новом јунаку, па такав и наслов књизи! Једипствена реклама. — Пре извесног времена осуде у Калкути једног разбојника на смрт. Кад је џелат пристуиио деликвенту да га обеси, приступи један џентлман чиновнику који је одређен био да изврши смртну казну и преда му писмо од гувернера Калкуте. Чиновник да знак џелату да застане с извршењем, иа кад је прочитао гувернерово писмо, дозволи џентлмену да на само говори с осуђеним. — Дакле остаје при томе да исплатите мојим наследницима 1000 Фуната стерлинга ? — чу се после кратког разговора глас осуђеников. — Дајем вам часну реч да ћу то одмах но вашој смрти учинити, одговори џентлмен. Осуђени ириђе џелату, па кад му овај веза руке, попне се на вешала и замоли чиновника извршиоца за дозволу да се може нублици са неколико речи обратити, што му чиновник и дозволи. — „Чујте ме сви што сте нрисутни моме послсди.ем часу: Најбољу чоколаду продаје радња Вил>емсона, Кенеди и друштва у Лондону"!

Нут охо земље за 33 даиа. — Руски министар саобраћаја изнео је међународној железничкој унрави план за нутовање око земље, која се може обићи за 33 дана кад буде сибирска железница готова и то овако : Из Бремена у Петроград железницом за 1 и но дан, из Петрограда у Владивосток железницом за 10 дана, рачунајући -И кило метара на сат, из Владивостока у Смн Франциско паробродом за 10 дана, из Сан-Франциска у Њујорк железницом за 4 и по дана, из Њујорка у Бремен паробродом за 7 дана, свега 3'3 дана. Сад се рачуна најкраће време за пут око земље овако: Из Њујорка у Сутомптон 6 дана, из Сутомптона у Бриндизи иреко Париза 3 и ио дана, из Бриндизи у Јокахаму кроз Суецки канал 12 дана, из Јокахаме у Сан-Франциско 10 дана, из Сан-Франциска у Њујорк 4 и по дана, свега (36 дана, дакле још један пут толико. Поштујте жене\ — ПроФесор Вигиие, на медицинеком Факултету у Чикагу, насео је са свога неноштовања жена. У своме предавању о варењу желуца и раалнци варења његовог у мушких и женских, Вигине заврши своје излагање овим речима: „Једном речи, жена није друго него двоножна животиња, — унраво буљина, која рђаво вари". Три десет студенткиња које нрисуствоваху томе нредавању, уложе нротест нротив тог омаловажавања женских, а Факултет ренга — да се Вигене отиусти с университета. Искреност. — На гробу једне жене може се читати ово: Сузе ти неће повратити живот, за то нлачем... Ногрешка у стилу. — „Секцијом се показало, да је несрећна жртва била кћи једног учитеља". (Мера да је врло мршава била). Статистика о Шексииру. — Један Енглез, који није имао другог посла, израчунао је, да је Хамлет највеће дело Шекспирово, а има 39 !0 реди, 29 ,492 речи и 120,4.'$4 писмена! Звиждање у Позоришту творевина је Париза, и то у средини XVII века. Давали су комад, који се нублици није допао, па многи захтеваху да снусте завесу на позорници. Кад вика није помогла, присети се један из публике да се нослужи службеним знаком за спуштање завесе, и то је у оно време била ништаљка. Кад овај свирне у ништаљку, машиниста прими то као знак свога госе и спусти завесу, нублика се смејаше и пљескаше, и од то доба усвоји се звиждање као знак незадовољства с комадом. ШТАМПАРСКЕ ПОГТЕШ ЕСЕ

На 1 страни, други стубац, четврти ред оздо место пШа... шПа, треба да стоји пиПа... пи11а.

ОД > РЕДНИШТВА Идући број „Звезде" излази удвојен.

Садржај: „Поглед у будуИпост 1 ' (аесма). ,,Озбиљне научне ствари" (наставак). — „Из јесењч.х ноИп и (песма). — „Јеленин муж и (насгавакЈ — , % Учитељ књ /жевности" (свргиетак>. „Философија Краји,ерове сонате и (наставак). — „Занимљиве ситнице и . — „Штамиарске аогрешке и . ВлАСНИК И ЗАСТУИ. УРЕД. : Ст. М ВеСЕЛИНОВИЋ ,, ШтАМИАРИЈА СвЕТОЗАРА НиКОЛИЋА Об. ВеН. Вр. 2.