Zvezda

стр . 576

3 В Е 3 Д А

4.875 4.555 64 048 21.185.

Држав. чиновника 414 Лекара 527 Носредница 8.016 СтенограФкиња 7 * Еолнра и парод. У некаквоме граду дочуло се, да се унутила колера, да мори ио народу те се окуии свак, ко пушку носи, и дочекају је у једиом тесном кланцу. Ево хи горостасне жене: сва у црно обучена; у десној носн копље, а у левој косу. — Народ јеупита: — „ Куд си тако уранила, куд идеш и шта мислиш?" — „Хоћу" — рећи ће колера — „и у вашем граду да Н ј И х неколико уморим." — „Натраг!" повичу сви једногласно и натегну пушке те на н.у напере Она им хладнокрвно рече : — „Ако ме убијете, зло по вас н ваш град : — свс ћу номорити-, а ако ме с миром пустите, дајем вам Вожју веру, да не ћу поморити вицје но само пет од сто. Промисли се народ, и иосле договора рекоше јој: — „Кад је тако, хајде; али немој да друкчије буде." После десетлк дана иочепкз умирати и но десет на сТо, те на^од ухватл колсру, да је убијс, велећи јој: — „Шта учинп од нас, нроклета куго људска? Што вером Вожјом нргврну — смео те Вог и Вожија вера1" Она ће њима одговорнти: -- „Ја сам моју реч одржала, н кога сам год уморила, свакога вам могу поименце казати". — „Како то, ниједна веро ?" — новичс народ. „Највише стотину да си нокосила, био би ти нрави део, али их је умрло преко две стотане". Насмеја се колера, нак ће им рећи : — , Ја нисам више уморила него стотину, а другој стотини, што су од страха помрли, нисам ја крива, јер знајте ,да више (трашљиваца ј ^омре, него што нх ја иоморим". „ Ц Г."

РЕПЕРТОАР НАРОДНОГ П030РИШТА Уторак 10. августа: Милош ОбреновиЛ, историека нозоршпнаигра у нетчинова, нанисао Миленко Р. Максимовић. Т 1етвртак, 12. августа: Пиоба шала у три чина, написали Хари ЈГолтон и Е, А. Полтои нревео Н. Субота, 14. августа: Бестидници, комедија у иет чн нова, напиеао Емил Ожије, нревео с Француског Милан Љубибратић, Недеља, 15. августа: Дневна представа: Вертрим морна , драма у пет чинова, с иредигром, написао ЖозеФ Вушорда, превео с Француског Милан Љубибратић. — Вечерња нредстава: Код Белиг Коња, шаљива игра у три чина, с невањем, написали Оскар Блументал и Густав Коделбург, превео Мил. К. Савићевић.

0ДГОВОРИ УРЕДНИШТВА Г. С. Т. Београд „Нек са неба ваша „Звезда" сија", То никако ниси рећи требо, Наша „Звезда" једина је звезда, Што не воли да идс на небо. М. Ћуирија. — Охо, иа ви се баш потписујете: цесник Из иослатих песама ми не видесмо да сге несник али видесмо да сте ђумругџија. Т. ('. у Б Вапгу молбу да вам се штампа несма требали сте снабдети и иронисном таксеном марком. Кад је молба нск је молба. К. С.... у 3 ... Жалнте нам се што не јављамо несрећне случајеве у свету. Да вам учинимо но вољи. Зар то није несрећан случај, кад меето аретилате коју нам дугујете за пола године нгаљете своју приноветку. С. негде у Србији. Вашу несму и слику пошљите Полицијском Гласнику, јер се тамо износе зликовци, па и они који убијају својим рђавим стиховима.

ЧИТАОЦИМА ЗВЕЗДЕ Иосдедњих неколико Оројена Звезде ни;је иаишдо из разлога игго је уредник издржавао казну ио једној ранијој штамиарској криници, а његов застунник, који је лист иотнисинао, иозват кео резервни официр на нежбање, те није имао ко лист потписати. Сад је хвала Богу, не1. нешто доведено у ред, јер је уредник издржао казну и примио редакцију. Садсамо да се и читаоци мало боље сете Звезде. УРЕДИИ ШТКО.

Садржај: Влад. М. .ТоваповиИу 1,1 (аесма). — Влада ЈовановиК" ,,Озбиљне паучне ствари" (наставак). — „Ритска песма и (песма) — „Јеленин муж и (иаставак). — ^Сметењак и — ,,Уметност и — ,,Занимљиве ситнице и . — ^Веиертоар а —^Одговори урвдништвл 11 — ,, Читао нма и . Власник: Ст. М Веселиновјги, — ПГтампајмјјл Свет. НшголиЂА Ојз. Вен. Бр. 2. — урвдникЈанко М. Веселиновић.