Zvezda

с Т р . 696

ЗВЕЗДА

8Р. 8?

тарске заблуде." Овај ће на то запитати: „Па за тто је онда овај гочподин говорио са ђаволом ?" Мс сто одговора отвори Мајербер оНај тајанствени сандук, и у њему б^ше Цела партитура, на којој су стајале речи: Роберт Ђчво. „Ја сам најмио овај стан, да бих упутио господина Лавасера у његовој роли, коју он има да пева у мојој опери. У хотелу, у коме ја станујем, то није могућно. Како је обојици било стало до тога, да нас нико не позна, то је господин Лавасер рекао, да нам буде лозинка: „Долазим због ђавола!" и то је сва та тајанственост, господине комесаре," заврши Мајербер. На сјајан се начин осветигпе Мајербер и Лавасер. Четрнаест дана носле тога могли сте видети тог полидијског комесара и денунцијанта вратара у опери, сваки у једној ложи, кад се први пут представл>ало то ремек дело „Роберт Ђаво." * „Ти си то, пријатељу?" рече Наиолеон једном старом војнику у својој гарди, који му је био пришао. „Шта хоћешодмене?" — „Сире, велика ме је несрећа задесила." Каква неправда, није ли?" — „Не, сире; већ имам стару, добру матер, која је живела срећно и задовољно од потпоре, коју су јој давали њених пет синова, сви војници, као и ја. Она је имала једну колебицу, и та јој је изгорела, те јој сад није остало ништа дрјго до 77 година и сузе, а то јој није довољно." — „Ваљ'да хоћеш да мол ш пензију за њу? На то је и право. М^ти једнога од мојих добрих в г 'јника треба увек да рачуна на мене. Разговараћу с министром унутрашњих дела. Јеси ли задовољан?" „Не, сире, нисам задовољан!" — „До ђавола, па ти си чудноват. Шта би хтео ? Новаца, ваљ'да да ти дам? — „Не, сире. Немојте мислитп, да ја сматрам за слаб ваш потнис; али док он нде из руке у руку, док се региструје и штемплира, дотле ја већ нећу имати више матере. Чујте ме, саре, ово је најкраћи нут. Ја хоћу од вас новаца на зајам, а да не би сте помислили, да ћу вас глагати, ево вам моје платне књижице, и занишите у њој, колико вам дугујем, па нека ми се одбија." — „Осгиви на миру своју књижину, храбри мој војниче; међу добрим познаницима, као што смо ми, вреди сама реч; ево ти овде »ишек новаца (било је у њему 1000 Франака), а можеш ми га вратити, кад будеш пуковник." — „Хвала вам, сире! Али у вашем ба сопственом интересу било, да ме иоставите за капорала, да би време враћања било што ближе." — Неколико дана за тим доби стари војник чин ОФицира.

БШШКЕ ИЗ КЊКЖбВНОСТИ

„Православна Мор&ЛКа", за више равреде средњих школа, од Саве Теодорови&а, сеештеника, ирофес ра ? катихете у кр. реалној гимназији у Земуну. 8°. Дена 2 динара и 30 п. дин.

Г. Теодоровић као нознати нисац у бо гословској књи жевности и овом прилпком потпуно је онравдао свој лепи глас, који је стекао на пољу богословске науке. Својом системом, исцрпношћу и свестраном израдом, овај рад заслужује нарочиту пажњу не само богослова, већ и свакога онога, који хоће да се научи и утврди у високим моралним начелима Христове науке. Докази моралних начела помоћу ФилоссФије и патрологије дају преимућсво овоме раду над радовима ове врсте; а нримена њихова на друштво и живот уздиже га над осталима, Желети је да се овај рад г. Теодоровића и код нас прими за средњешколски уџбеник, као гато је примљен код Срба у Војводини у њиховим школама. У колико смо сазнали, похвална оцена стручнога реФерента довољна је нренорука овоме одличном раду г. Тодоровића. р. ЧИТАОЦИМА Врој од прошлог четвртка није могао изићи због промене штампарије. Молимо читаоце да нас извине, али их у исто доба молимо I да се сете да Звезду треба не само читати него и платити. Звезда нема ни од кога ништа да очекује сем од својих претплатника, а кад се ониње не сећају, онда је све свршено. Уза* лудно је пожртвовање уредниково и сарадничко. Они нису кадри све дати. Кад би нешто Звезда сад престала, било ои једно тоидесет који би регли: ала нам пропаде претплата; међутим Звезди ДугЈЈе око 600 људи, и кад би сваки и^пунио своју дужност, платио оно што дугује уредништву, Звезда би осигурала свој опстанак, а то мислимо да је заслужила.

Садржај : „ Сеоска водеинца' , СпесМа). — „Озби&не, научнс ствари" наставак. — „Јеленин муж" ( наставак)■ — „ Отац". —, ,Кнмжевно(гг". ,.Ват !Мливе сптнице". — „Велешме из књижевности". — „Читаоцила". В ласник : Ст. М. В еселиновић, — Ш тамнарија Свет. Н иколића Ов. В ен. Б р. 2. —- уредник Јанко М. Јеселиновић