Zvezda

116

8 В Е 8 Д А

лучено замолити г. мшшстра просвете, да из државиог буџета откупи од г. Л. СреИковиИа за Академију или Нар. Библиотеку »Зборник попаДрагоља« и шест других старих српских рукописа. 5. На предлог ЈВ. КовачсвиЛа одлучено, да се за откуп збирке докумеиата о обновљењу српске патријаршије у првој половини XVI века може издати до 400 дин. 6. Према реферату академика Љ. КовачевЛа и Љ. Јованови\м примљена је за »Глас« другога разреда расправа Д-р .Тов. РавопгАа »Ко су били Гети у хроници Комеса Марцелина.« 7. По молби Д-р Мих. Гаврилови\>а решено је, да сењегова»Грађа за нову историју српскога народа« (18041830)«, коју је покупио ио париским архивама, упути на оцену академику Ст. Новакова%у. 8. Упућене су на оцену академику Љ. Ковачеви\ у расправе ,1ов Н. Томи\<а »Одломци из исторпје ЦрнеГоре од 1528. до 1709. и »Историјски подаци о Црнојевићпма и Црној Г ори од 1489. до 1536«. * V . Академија филоеофских и дру шшвених наука имале су заједиички скуп 8|У о. г. на коме је ово урађено: 1. Према реферату академика Апдре НиколиКа иримљен је за »Глас« другога разреда чланак А. Гавриловића »Први лиричари и естетичари у новијој књижевности српској. 2. Према реферату М. ВалшровиИа и Љ. КовачевгЉа примљен је за »Споменик« чланак Д-р Ник. Вулџ\,а и А. Премерштајна »Антички споменици у Србији, етнографско-историјска студија«. 3. Студија Д-р М Васи\>а »Слава крсно име« упућена јенаоцену академику Мил. Ђ. МилиИеви&у. 4. Академик Љ. ЈовановиИ саоп-

штава своје мишљење о толитичком иоложају Восне у XI вску. * VI. Ешнографски одбор С. Кр. Академије на свом скупу 27|Ш о. г. урадио је ове послове: 1. Према реферату иредседникову одлучено је да се рад Вида Вулетића Вукасовића »Народни везови из околине дубровачке« објави у III. књизи Сриског етнографског зборника, пошто се у њему изврше потребне исиравке. 2. Према реферату академика Д. Јенка одлучено: да се записане »Мелодије народних песама из Левча«, које је одбору послао г. Тодор БушпмиН. учитељ из Пољне уврсте у. III књ. Сриског етнографског зборника. 3. Према реферату секретара овога одбора о збиркама народних умотворина послатих за Срп. Етнографски Зборник, одлучено: да се једна збирка награди са15один., једна 120 дин. и две по 50 дин. Осталим скуиљачима одредиће се награда доцније, или им се може понудити накнада у издањима С. Кр. Академије. 4. Упућен је на оцену академику Д. Јенку прилог Тодора ВушсшиКа учит. из Пољне »Српске народне игре у Левчу.« 5. Утврђена је коначна награда за рад на исписивању снжета народннх песама и на прибележавању осталпх народних умотворина у збиркама које су до сада у различним издањима објављене.

Састанци Гл. Просветног Са вета : 756. 757. и 758. (18|П, 1)111 8|Ш ов. год., На овим оаетанцима урађени су ови послови: 1. Препоручена је за књижнице основних и средњих школа и покдањање ученицима в. средњих и стручиих школа књига г. Бооке КнежевиИа „принципи истораје."