Borba, 28. 03. 2009., str. 33
офа
ibota-nedelja, 28-29. mart 2009.
Поа. simbol sreće blađostania
(40 i syaKo drugo vino i penusavo vino ima različife атаћеге, telo, ukuse i arome, pa se stoga može lako
B2 ENOLOGIJA
e Ze
писта јеопо усота котопо и чаватја s птапот
ŠE: DARKO NINKOVIĆ -
tubpio magazin „Wine Style“
ad god se približimo sezoni praznika setimo se onih
ivnih vina osvežavajućeg aktera, zanimljivih aroma i licavih mehurića koja već ve-
ima predstavljaju simbol srei blagostanja. Setimo se vina ja se piju kada se proslavljaju jradosniji događaji. Jednom 'ju, setimo se penušavih vina.
0 u ovom broju predstavljaova vina, ali u jednom drugam svetlu, u svetlu vina koje niamenjeno samo za zdravice, za pravo uživanje u slaganju ei vina.
oisvako drugo vino i penu0 vino ima različite karakte-
· telo, ukuse i arome, pa se Ba može lako zaključiti da je Nušavo vino veoma korisno u
anju sa hranom. No, ono što itelje vina u startu odbija od akvog gastronomskog izleta te predstava da ovakva večemnogo košta. Da, šampanjci
Veoma skupi, a pogotovo na Sem tržištu, te je sasvim razuJIVo zašto se tako razmišlja.
Međutim, šampanjci nisu jedini predstavnici ove grupe vina. U prodavnicama se nalazi mnogo veoma kvalitetnih penušavih vina koja čekaju da budu prepoznatai i pravilno iskorišćena na trpezi i upravo o njima će biti reči u ovom tekstu. To ne znači da ne treba imati šampanjac na trpezi, naprotiv, to znači da ako nemate mogućnost da vam se na stolu nađe samo šampanjac, nećete imati ništa manje ugodnu i kvalitetnu večeru ako koristite druga vina i upravo tada možete da se uverite „da bi svet bio mnogo lepše mesto kada na bocama ne bi stajale etikete“. Siguran sam da ćete u svakoj vinoteci naći vino kao što je prosečno, asti spumante, sekt, cava ili neko penušavo vino Novog sveta. Zajedničko mesto svim ovim vinimasu mehurići, a ako bismo se više udubili u problematiku pronalaženja sličnosti, primetili bismo, takođe da je i pritisak u boci isti, pa zbog toga pripadaju istoj grupi vina. Međutim, ubrzo ćemo shvatiti da je to i jedina sličnost među ovim vinima, a sve ostalo je različito. Mogao bih da vam ispričam, recimo, priču o Blanquette de Limouxi 1531. godini, ili legendarne priče omonasima Dom Perignonu i Dom Ruinardu kako bih vam približio priču oppenušavom vinu, ali to ću ipak ostaviti za neki drugibroj, asada ću se posvetiti osnovnoj temi rubrike „Slaganje hrane i vina“, konkretno, prazničnoj trpezi i penušavim vinima. Svakako da ne želim da vam
sugerišem sastav jelovnika za praznike, ali ako vam se dopada moj izbor, onda ste se oslobodili barjedne organizacione obaveze. Kako god bilo, sledeće slaganje hrane i vina će vam dati dovoljno informacija kako biste sami mogli da kreirate harmoniju
атара а че»
na palatu.
Timbale od škampa
Ovo je veoma interesantno predjelo napravljeno od želea od škampa ili gambora. S obzirom na to da je ovo jelo srednje do lagane teksture, kremastog karaktera i neutralnog ukusa, bilo bi poželjno ko-
HITRADIO
ea
OFI & CHANDN|
У
ristiti vino srednjeg: do laganog tela, kao što je cava cinta purpura, a kako je u pitanju predjelo, voleo bih da to bude slaganje u suprotnom ukusu, pa bih ovde koristio vino lagane slasti, kao što je cinta purpura, juve y camps - semi seco. U istom ukusu bi se zaista lepo složilo italijansko penušavo vino Prosecco Valdo Brut,a ako se odlučite za šampanjce, moja preporuka bili bi Mo,t&Chandon - Brut Imperial ili Veuve Clicquot Ponsardin Brut. ampinjoni punjeni piletinom, slaninom i kačkavaljem Neki od tete de cuvee šampanjaca, kao što su Bollinger La Grande Annee ili Veuve Clicquot La Grande Dame bi bili veoma dobar izbor za ovo jelo, s obzirom na to da je
06.8..
www.fopfm.rs
ono srednje teksture, veoma kremasto i dobro začinjeno. No, pošto predstavljamo i neka druga pe-
nušava vina, ovde bih od srca za slaganje u istom ukusu preporučio penušavo vino iz Australije Jacob's Creek Chardonnay - Pinot Noir Brut ili izvanredno vino iz Italije Ca'del Bosco Brut koje je čak jedno vreme odležalo u hrastovim
buradima i time još više dobilo na kremastom karakteru. U suprotnom ukusu veoma lepo bi se složila nemačka penušava vina Henkeli trocken i Rutgers, koja bi svojom visokom svežinom razbila kremastu strukturu jela i očistila palat.
Pečena prasetina
lako su penušava vina neobična, to ne znači da ne možemo uz njih da jedemo obična jela, a pošto nema dobre srpske trpeze bez prasetine,evo predloga i za jelo čiji ukus
svi dobro poznajemo. Sigurno da bijako lep par ovom jelu bilo špansko vino Juve y Camps Millesime Brut 2004, kremasto i punog ukusa s veoma osvežavajućim mehurićima. Ako se, ipak, odlučite za šampanjac, skoro svi šampanjci s našeg tržišta bili bi dobar izbor.
Kolač od sira s kombpotom odjagoda
Pretpostavljam da već imate u glavi roze penušavo vino, pa hajde da na tome i ostanemo, a tada bih vas uputio na Henkell Rose, veoma osvežavajuće vino, aromatskog kompleksa veoma sličnog sosu (jagode, maline, nar, mandarina). Što se tiče šampanjaca, odličan izbor bili bi Billecard Salmon Brut Rose ili Laurent Perrier Brut Rose.
Prosečna cena penušavih vina na našem tržištu iznosi oko 800
dinara inadam se da ćete probati ovako nešto i time, siguran sam, sebi napraviti izvanredan poklon.
Миси ни \ ~
муњлме ji
e