20. oktobar

С лабана

САНИЈАВЊВА

— Аух, а ја сањао да сам већ вођа!

Кратковиди купац

| 7

Ма _

<= љеуу

— Јесу ли то најновије У нрине конзерве2 = Не, ово је стари пањ од луча!

Они што чекају нето жрепе

— Ми, богами, конзерве не једемо, него их, злу не тре. бало, чувамо за светски рат број 38,

Огуглали

— Сињор команданте, све смо већ покушали, чак и убиства.. Али, шта вреди, кад је овај народ просто огуглао на старе Мусолинијевске методе!

„Дом Југословенске армије“, — тако данас стоји на, светлој фасади велике, из основа преуређене зграде, која гледа, преко сквера у Француској улици, на трг пред Народним позориштем. Тај нови натпис уклонио је из сећања грађана све мрачно и тешко везано за ту зграду. Он је њу вратио поново Београду, Београђанима, народу. ж

По свршетку првог светског рата на терену „Велосипедског друштва“, држава је, народним новцем, подигла „Дом удружења резервних официра и ратника“. У њему су, поред осталог, биле смештене и просторије разних монденских клубова, на, чијим се чајанкама ћаскало на страним језицима, играло и забављало. И сам Дом, био је намењен једино разоноди и то разоноди оних, који су најмање заслужили да га ко.

ристе и који нису ништа допринели да, се он подигне.

За време окупаторског пословања, зграда, је употребљена, за канцеларије Гестапо-а. Аветињски осветљена, ноћу, она је окужена злочином од подрума, у коме је било преко двадесет самица, без светлости и вентилације, па све до горњих спратова, где су заседавали истакнути криминалци у луксузним канцеларијама. У њој су вршена, саслушавања и примани гра-. ђани, који су долазили да, се распитују за своје блиске, безразложно одведене и нестале. Народноослободилачка. борба разбила је хорде окупаторских злочинаца и очистила овај осињак насиља и злочина. Дом, подигнут новБцем народа, данас припада. онима, који су народу донели слободу, као и онима, који ту слободу чувају.

Замашни послови на преуђењу зграде приводе се крају. Испод скела, иза мердевина, помаљају се модерно, најсавременије. уређене про сторије. „Ради се интензивно,

Дом Југословенске армије има данас важну и озбиљну намену, Он ће служити стручном, културно-просветном, уметничком, фискултурном и општем подизању, првенствено официра, а онда ни војника наше Армије.

Поред тога, он ће руководнти домовима армија ни клубовима дивизија и бригада,

Данас је већ у Дому смештено се» дам секција, које располажу потреб,. ним просторијама за свој рад. То су секције: за образовање, историска, музичка, _ фискултурна, _ ликовно-уметничка, фото-филмска, н секција библиотеке и читаонице. Поред тога, у Дому је смештен н велики економат, који руководи. хотелским одељењем, са 150 кревета и официрском менажом за око 2.000 људи.

Свака секција има широко развијену делатност. Тако, секција за 0 бразовање руководи свим приредбама, предавањима, концертима и приказивањима филмова, За њен рад постоје удобне, простране сале,

Историска секција бави се прикупљањем свег документарног материјала који илуструје народноослободилачку борбу. Она сабира трофе. је и организује изложбе народно. ослободилачке борбе.

Музичка секција руководи симфониским оркестром од близу 100 чланова и хором бораца приближно нстог броја. Она организује, сваке

недеље, концерте за официре Бео-= градског гарнизона и припрема тур• неју по армијама. За њен рад постоје сале и. одређене одаје за вежбе, Фискултурна секција нагдо је развила фискултурни живот. у читавој армији. Она организује неговање свих фискултурних дисциплина: н под њеним руководством је и тим »Партизан«, а исто тако, она организује и гостовање, као што је било значајно гостовање ЦДКА, За поједине гране као. што су шах пинг-понг и билијар постоје посебна одељења.

Ликовно-уметничка _ секција _ има своје одаје м атељеа у кули Дома. У тим одајама. живо се ради, јер ова секција руководи украшавањем свих приредаба већег стила које организују Армија и Генералштаб. Опрема Армијиних издања и украша~

„вање. самог Дома такође је у њеном „делокругу рада.

Фото-филмска секција, која има комплетне најмодерније уређаје, у заједници са историском секцијом, организовала је својевремено, велику Изложбу _ народноослободилачке

"борбе у Музеју. Та изложба је сада

умножена у шест примерака, што је, отприлике, .„десет хиљада. фотографија. Ових .шест' изложби „упућују

„се. у "иностранство, · првенствено „У

ере Доле:: У ОДЕЉЕЊУ. ЗА: РЕТУШ (лево); БИОСКОПСКА. ДВОРАНА б (десно).

словенске земље, Фото секција има уређене рафове за фото-архив народноослободилачке борбе, који је делимично сложен. Филмски део даје приказивање филмова и располаже са две покретне апаратуре, помоћу којих се приказују филмови у војним болницама и војним установама Београда н ближе околине.

Библиотека Дома смештена је У неколико одаја и броји 100 до 150.000 књига. На њеном сређивању ради се систематски и пажљиво, а читаоница прима све савремене · листове и часописе, домаће и стране.

Што се економата тиче, он ради на организацији официрске менаже, за коју је предвиђена пространа сала у приземљу и поручени, из Чехословачке, најмодернији кухињски уређаји. Ради се, исто тако, и на организацији економије ин фарме, које ће снабдевати менажу.

За украшавање великих холова, испред соба у хотелском делу Дома, као и за украшавање осталих про сторија, припремају се рељефи из народноослободилачке борбе.

На првоме спрату, поред централне сале - за конференције, уређује се

н седам“ соба 3а' седам разних ров дова оружја. То су кабинети у који“ ма ће битни изложене макете и-прелмети који треба да прикажу појел дине родове оружја,

ж

Велики број наших официра потиче са села. Они нису прошли кроз школе и академије. Њих је однеговала, и уздигла ·народноослободилачка, борба. У њој су се они истакли својом срчаношћу, пожртвовањем ·и умешношћу, Зато је задатак овога Дома, као и свих осталих, да пружи тим људима све услове за културно-просветни. развој, као и за стручно, уметничко и опште уздизање. На, тај начин Дом служи Армији и њеним нНајбољим члановима, — он има одговорну али и најлепшу намену.

Данас, кад. пролазимо поред ове зграде, неће нас.обасјати ,подозрива, светлост рефлектора. Са, њене кулице откуцаће“ звонко сат. А. унутра, ради се неуморно, да би што пре Дом почео да. живи својим пуним“ животом, служећи. онима и подижући оне, који су подигли ову земљу.

ЈУЛИЈА ЛУЧЕВ

МУНИ

ФОТО-СЕКЦИЈЕ

а

БИБЛИОТЕКА

КАБИНЕТ ПЕШАДИЈЕ

—–__—__________УЕ

Уредништво и администрација „20 октобра“ Влајковићева 8 у Београду, Штампарско предузеће Народног, фронта Србије. Одговорни уредник Танасије: Младеновић, Чек, рачун 62.317 Поштански фах ов

4