20. oktobar

| дече о револуционарном.

' вадртавају пред макетом висо-~

· Дворца Совјета који се гради У

ЈЕ: ПЕВАО» ЛЕ У ЛИТИЈЕ

оквиру величанствене про. /

славе | осамстогодишњаце ' тлавног трада СССР, у Москви је приређена изложба која приазује огромне, преобранајне измене њеног лика и зивота у тодинама Стаљинових пјатиљетки. Изложба »Реконструкција Москвек« пружа, у нсти маж% јасну · претставу о најблиној будућности славног града који је за многомилионске радне масе целог света постао после Великог Октобра симбол слободе, напретка, истрајне, часне борбе за мир, за људска права и достојанство, '

Изложба која има четрнаест одељења обухвата на 3000 квадратних метара простора сто тикве експоната, Посетиоцима изложбе пружа се могућност да пропрате, врло прегледно приказан, развитан станбене изтрадње у Мосиви, ренонструк_ дију њених улица и тргова, рад ни проширење водоводне мрене, напредак гасификације ин градскот саобраћаја, непрекидно; уздизање московске индустрије.

Предмети који приназују осковне линије и замисли стаљинске реконструкције Москве светво- рачком риазмаху овог џминовснох

подухвата.

Посетиоци с изложбе дуго се

ком четири метра — макетом

Москви. Ова величанствена творевина стаљинске епохе оваппотиће зечну и дубоку свенародну захвалност н љубав према гтенијапном оснивачу и руководиоцу Совјетске државе Вла лимиру Млићу ЛПењину.

Миосте макете излснбе приказују нераздвојну повезаност данашњице са будућношћу коју трућбеници Москве сложно ин истрајно изграђују. Танва је, на пример, макета Совјетског трга. Она приказује Совјетски трг и његову околину после завршене реконструкције, Међутим, већи део зграда ноје су обухваћене овом макетом већ је подигнут.

Пушкинов трг са спомеником великом руском песнику с(спо-, меник ће се пренети на Трг са Теерсног булевара) претставља- ; ће једно од великих доститнућа ревонструкције овог Трга која је у многоме већ остварена подизањем већег броја зграда У његовом подручју

Изванредно је широко, смело | и лепо решење Трга Мајаков- ; скот. У центру Трга подићи ће се споменик највећем песнику земље _ социјализма. На левој страни Трга биће саграђен улаз у подземни тунел намењен аутомобилском саобраћају.

Велику пажњу посетилаца изложбе призунли су предмети ноји сведоче о снажном развит- ; ку гасификације Москве. Њени становници све више и више користе у домаћинствима гас који данас добија сто хиљада мо сковских станова. До краја испуњења Стаљинове 'тшатиљетке гасифицираће се још прело сто хиљаца станова у глазном граду СССР.

Изложба, која обухвата социјалистичку изградњу и реконструвцију Москве по доласку совјетске власти, као н претстојеће радове на њеној даљој реконструкцији, пружа ссвестрано сведочење о огромној творачкој снази совјетских трулбеника, о њиховој пламеној љубази према главном граду <0цијалистичке _ Отаџбине. Ова љубав, творачна моћ и залатање потлуно обезбеђују најуспешлије довршење грандиозног дела реконструкције Москве под руководством генијалног учитоља совјетских народа Јосифа Висарионовића Стаљина.

Но

ге На у 5 ПОДИГНУТЕ ЛЕПЕ ЗГРА

АУТОБУСКИХ ЛИНИЈА БИЋЕ ОНИЦАМА,

ДЕ СА ЧЕКА-

УУ

СЕ ЗГРАДА ВЕЋ ПОДИЖЕ,

· КЕЈУ.' ОВА

ПРОЈЕКТ СТАНБЕНЕ ЗГРАДЕ НА ДОРОЦОМИЛОВСКОМ

Музеј В. И. Лењина у Виборгу

Октобарске револу-

В елики вођа социјалистичке

ције Владимир Илић Лењин низео је крајем септембра 1917 тодике у граду Виборгу и то

илегално пошто је реакционарна »привремена влада« била донела одлуку о њетовом _ халшењу. Кућа, у којој је Лењин стансвао и у којој је написао дело »Бриза је сазрелаф као и друга дела, претворена је сада У музеј. У једној од соба потпуно је задрман њен тадашњи изглед, док је друга соба намењена изложби посвећеној животу и раду В. И. Лењина уочи

Великог октобра.

Музеј ће дан прославе шњице совјетске власти.

отворен на

тридесетогоди-

5 НА ПУШКИНОВОМ ТРГУ КОЈИ ПРИКАЗУЈЕ ОВА МАКЕТА ВЕЋ СУ ПОДИ::УТЕ МНОГЕ НОВЕ ЗГРАДЕ ПРЕД5 ВИЂЕНЕ ПЛАНОМ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ |

) ,

~ | .

__ПБАПОеНЕ ва. велику прославу ј Ташкенту |

|| ралски совјет и рејонски · совјети Ташнента, главног града Узбечке ССР, спремају се за свечану прославу тридесетогодишњице Октобарске социјапистичке | револуције. Овај лепи и напредни град дочекоће Седми новембар. у знаку , комунапних радова великог обима. Пре револуције узбечки народ нивео је "у страховитом сиромаштву. и непросвећености; намерно запоставњан и,систематски експлоатисан од царизма. После : Великог . Октобра Узбекистан и његов вредни, даровити народ потпуно су се преобразипи и високо уздигли уз најантивни:у помоћ совјетске власти и великог руског народа. Фгромни привредни и културни напредан постигао је и Та. шкент, центар Совјетског Узбекистана. Пред велику прославу У Ташненту се брзо и успешно, наставља широко замишљена изградња. Подину се 82 велике станбене зграде. Мното се ради на засађивању дрвећа у граду. Ташкент је ове године доби 175,000 комада дрвећа и мбуња.

У Ташненту је од почетко 1947 године израђено пренс 10.000 квадратних метара ,с<Ффалтиранот коловоза и тргтоа. ра. Редовни тролејбуски саобра. ћај прорадиће у главном граду Уабечке ССР на дан прославе Великог Октобра.

Произеодни успеси фабрике „Скороход“

Лењинградска фабрина обуће »Снороход«, једно од највећих совјетских индустриских предузећс, завршила је средином ок. тобра испуњење годишњег плана. Овим значајним успехом у производњи огромни радни колентив »Скорохода« достојне прославља славни датум триде. сеттодишњице Онтобарске социјалистичке револуције, намењујући славном датуму низ друтих, исто тако великих производних достигвућа.

Од почетка 1947 године фабрина је израдила милионе пари обуће више него у истом временсхом размонку прсшпле го. дине. Али нолентив »Слорохода« није се задозољид овим успехом. Он је решен да и даље неуморно проширује и уздиже производњу. сБолентив је извр. шио преглед својих досадашњи: ссцијалистичких обавгза и донео одлуну да до краја ове године да 1,350:000 пари обуће преко плана, док са раније бис обавезао да изради један ми лион пари. У том циљу форми ране су бригаде које су преузеле задатак да постигну ви. соку стахановску продунтивнсст рада и, у исти мах, да спроведу најрационалније коришћење и штедњу материјала. Ове бригаде већ су забележиле знача:. не резултате. Бритада, којом руководи један од најзаслуннијих трудбеника фабрике Грузинцев, стапно пребацује норму за 100% и свакодневно израђу. је од уштеђеног материјала делове за сто пари обуће. Друга бригада сваког дана остварује уштеду од 1.460 квадрат. них дециметара коже, што омогућава израду 73 пара обуће преко предвиђене цифре. И о-

ту трт

стале бригаде раде врло успешно. Фабрика »Скороход« белени

у низу својих успеха и новаторство' ноје ће много допринети даљем развитку и усавр. шавању производње обуће: уведен је у праксу рад по методу вреле вулканизације. Подиткутс је фабричко одељење у коме се обућа израђује по овом новаторском поступну. Капацитет одељења је велики — 2.000 па. ри обуће у.току једне шихте. Овај се капацитет већ потпуно искоришћава.

Носилац Стаљинове награде, кандидат техничних наука Вајнберг, разрадио је још савршевији начин производње ципела Вајнбергов метод рада, заснова“ на коришћењу гаса, чини обу. ћу лаком, хитијенском и врло трајном. Одељење, у коме ће се обућа производити по Вајнберговом методу, прорадиће но дан тридесетогодишњице Великот Октобра.

Отварањем овот одељења, пас и другим својим производним доститнућима, родољубиви и не.

уморни колектив »уСкорохода« прославиће тридесетогодишњицу Велике октобарске _ социјали-

стичке ревопуције.

_ Трудбеници велике лењинграг ске фабрике проспавиће јуби. ларну тодину још једним успехом — отварањем обновљеног одељења за израду дечје обуће. одељења са дневним капацитетом од 14.000 пари.

а пи

мила

СТРАНА 3

арто 10 ти та

ЗЕТУ ОИ ЈЕ

ДА)

4

а оснивачком _ конгресу _ СИАУ

Слободне Тршћанске Територије констатовано је да мере које предузима окупациона војна управа претстављају кршење мировног уговора, Политика коју. воде окупационе власти претставља препреку за нормализовање прилика на територији Трста, због чега оснивачки конгрес СИАУ-а захтева. да Савет безбедности Организације Уједињених нација обавеже окупационе војпе власти на поштовање начела која промзлазе из одредаба мировног уговора.

' . »

Фабрички радници у Барцелони, на позив својих илегалних синдиката, објавили су општи штрајк на дан прославе годишњице одбране Мадрида 7 новембра и дан проглашења пезависности Каталоније. :

.. »

У Питсбургу се одржава заседање Другог српског народног конгреса, На конгресу је! изгласапа резолуција у којој се осуђује дискриминација У Сједињеним "Америчким Државама н позивају се америчке Српкиње ла посвете већу пажњу скупљању помоћи за југословенску ратну сирочад. Конгрес је једнодушно усвојио текст писма патријарху Гаврилу, у коме се тражи да српска православна патријаршија позове на одговорност америчког спископа Дионисија због њетовог деструктивног рада међу југословенским исељеницима у Америци и његове акције против помоћи јЈугтословенској ратној сирочади. вж »

Народнодемократске аомије Кине објавио је, поводом 36годишњице Кинеске револуције од 1911 године, манифест, у коме се између осталог каже: „Народна демократска армија Кине, отпочела је сада велику офанзиву... Прел напреловањем наших армија кепријатељ се свула распршева, док народ громо-

Врховни штаб

гласно поздравља своју Демократску армију“.

ово» Црквене власти Ватикана настављају и даље са прикупљањем по-

моћи и заштитом многобројних ратних злочинаца и фашистичких слугу. Шпанска секција католичке _ међународне организације „Пакс. Романа“ затражила је од познатог фрањевца• усташе Доминика Мандића да састави списак усташа који ће добити стипендије за одлазак на „студије“

у Франкову Шпанију. тв

лабуристичпарламен- Пољској, истиче

изјави британског

У заједничкој ких посланика та, који бораве у се ла лабуристички посланици, после посете слобенским земљама, могу да тврде да су бесмислене све приче о некој „гвбзденој завеси“ између Запада ин Истока. = ;

жв

слободне – Шпаније позив | штанском народу, поводом — годишњице славне одбране Мадрида, ла настави своју одлучну н упорну борбу против диктатора Франка, као им свих капитулентских _ слемената и издајника који онемогућују ослобођење Шпанске Републике,

станица упутила је

Радно Киренајка

.

У вези са суђењем ратном злочинну Мајер Кајбичу у многим местима Словенске Корушке одржавају — се масовни протестни зборови. У резолуцијама, које се усвајају на овим зборовима, антифашисти Корушке захтевају да суд изрекне „оштру казну крвнику корушких Словенаца Кајбичу. •.

Претседник Генералне конфедерације рала Латинске Америке Ломбарло Толедано упутио је свим синдикалним центрима изјаву у којој се оштро осуђује „империјалистичка политика и дипломатија – Сједињених _ Америчких Држава, које угрожавају независност земаља Латинске Америке“. У изјави се истиче да америчка империјалистичка политика фаворизује антидемократске владе у земљама Латинске Америке под изговором „комунистичке | опасности“,

Према _ вестима _ агенције Франспрес, 5000 рудара из рудника угља У Велсу ступиће у понедељак у штрајк, јер нису задовољни током преговора о наднинама који се воде између Конгреса тредјуниона и Државне управе за угаљ. Због овог штрајка Велика Британија губиће 5000 тона угља дневно. (

•. .• •

Према вестима

број лији лица.

агенције _ Рајтер, незапослених радника у Итапопео се на преко – 1,250.000

Извршни одбор Међупародног савеза студената и Федерација студената Чехословачке упутили су телеграм Уједињеним нацијама у коме се захтева хитна интервенција Организације Уједињених _ нација против намера Франкових злочинаца да убиДу младог шпанског родољуба и храброг вођу шпанских студената Хулија Наваса.

Према вестима из Шангаја „уз подршку владе Чан Кај Шека ускоро ће тамо отпочети терористичке акпије против демократских организација и демократа уопште, На челу Специјалне комисије „за олржавање безбедности“ у Шангају _ налази се Цијан Цин Го. Ова „комисија“ узела је у „расматрање“ црну листу у којој су унета имена 60.000 демократски настројених становлика Шантаја који треба да буду ухапшени, Та хапшења већ су отпочела, Поред бораца за мир — похапшени су и најистакнутији руководноци синдиката,