20. oktobar

парк) у имај ли пл

ајувину - СТРАНА 2

". ш“ .

са вејонских мвивних конференција

„Изабрани су делегати 'за Трећи |

конгрес Народног фронта Југославије _

па 4

“недељу, 13 марта, одржа, не су по свим рејонима "еограда _ рејонске из-

· борне“ конференције, на којима су делегати основних ор.ганизација изабрали нове рејонске

"одборе Фронта, делестате за град. ску конференцију и Трећи кон. грес Народног фронта Југослави._

је.

На овим конференцијама деле. тати су свестрано размот рад рејонских одбора у протеклој години, оценили успехе, сабрали мскуства м истакли _ недостатке који су се испољили у досада. шњем раду. На конференцијама су подношени извештаји о раду рејонских одбора и изложени за. даци и план рада за 1949 годину. Делегати су кроз плодну и све страну дискусију осветлили разне облике делатности организације Народног фронта и њихова иску. ства у раду. Рејонске — изборне конференције су показале још једном јединство м збијеност чла. нова Народног фронта уз — Кому нистичку партију. На њима се видело колико су фронтовске ор. ганизације крочиле напред им ра. звиле се као организована поли тичка снага, као масовни ослонанп народне власти у решавању мно.

тих политичких и привредних

питања.

Чланови 'Рронта који су актив. но учествовали у многобројним акцијама и радили по разним сек торима рада добили су на рејон. ским конференцијама награде као заслужено признање за свој до. принос. У Београду је око 1.500 чланова Народног фронта добило награде. .

Најбоље основне организације Народног фронта по рејонима добиле су исто тако награде за свој

плодан рад пао свим секторима делатности Фронта у прошлој години. 7

» =

„У Првом рејону изабрано је у нови рејонски одбор сто делегата а, за градску конференцију 115. За Трећи конгрес Народног фрон та Југославије' изабрани су као делетати Миленко Ђорђевић, Риста Стефановић и Станоје Симић. Најбољим фронтовцима подељене је 180: поклона, које је доделио Градски. одбор Народног фронта. За најбоље резултате. у прошлој години награђена је Дванаеста 0. сновна организација и бригада Двадесет и четврте основне организације. 4

На конференцији у Другом ре. јону изабрано је у нов рејонски одбор 82 делегата, Ш7 за градску конференцију, а делегати за Кон грес су Драги Стаменковић, Вељ.ко Петровић и Милица Продановић. Награђено је 186 најбољих чла. нова Фронта. Шеста основна организација добила је на поклон од Градског одбора Народног

фронта радио.апарат, за најбоље резултате у прошлогодишњем ра.

ду. Награђена је такође најбоља.

радна бригада „Марија Дуња и Бата Остојић“ из Двадесет четвр. те основне организације. Ова бри гада је у току прошле године је. данпут освојила прелазну заста. вицу Градског одбора Народног фронта. У Трећем рејону изабран је на конференцији 91 делегат у нови рејонски одбор, а за град. ску конференцију 115. За Трећи конгрес Народног фронта Југогла вије изабрани су као делегати Рато дДугоњић, Лаза Стефановић,

аг Михаиловић н Бојислав Тојковић, !

За велике успехе у току прошле тодине Двадесета основна органи_ зација добила је као награду радио.апарат од Градског одбора Фронта. Радна “бригада „Дрвар“ из Двадесет пете основне органи зације и „Слободан Принцип . Се ља“ добиле су награде и дипло. ме.

На изборној конференцији у Че твртом рејону изабрано је у нови рејонски одбор 70 делегата, а за градску конференцију 184. На Трећем конгресу Народног фрон. та Југославије претстављаће Че. тврти рејон као делегати Мираш Јовановић, Бора Дреновац, Божи.

дар Михаиловић и "Павле Савић. Двадесет осма основна организа ција као најбоља у рејону добила је као награду радио.апарат. Исто тако награђено је 1520 чланова

Фронта. Е

У Петом рејону изабрано је 95 делетата у рејонски одбор, 120 за градску конференцију, а за Тре. ћи конгрес су делегати Митра Митровић, Владимир Дедијер, Ни_ кола Војиновић и Мирко Банић, Једанћеста и Двадесет друга 0. сновна организација добиле су на граде као најбољи у рејону, Додељено је такађе 200 награда најистакнутијим фронтовцима и радној бригади „Милан Благојевић“ која је у току прошле године три пута освојила прелазну заставицу Градског одбора Народног фронта.

на рејонској изборној конфе. ренцији у Шестом рејону изабра.

но је 80 делегата за рејонски од

бор а 96 за градску конференциЈУ. Делегати за Трећи конгрес су Марко Никезић м Вучко Ивковић. За најбоље резултате у про шлој години друга основна организација је награђена радио.апа.

ратом. Награду је добила такође.

и најбоља радна бригада „Радован Савић“ из Треће основне ор. ганизације.

У Седмом рејону у рејонски од. бор је изабрано 79 делегата, за, градску конференцију 69, а за Тре ћи конгрес су делегати милијал Неоричић им Раде Симовић. Шеста, основна организација, радна бри. тада „Маршал Тито“ ми 186 члана. ва Фронта добили су награде.

На конференцији у Земуну иза брано је 95 делегата и нови рејонски одбор, 120 за градску коп ференцију. На Конгресу ће Зе. мун претстављати трга Јапкез. Велимир Терзић и Божа Томић. четврта основна организација и радна бригада „Коста Нађ“ доби. ле су награде.

У Раковици изабрани су за де; легате за Трећи конгрес ИМли|з Прица; у Панчевачком Риту Радо ван Ракић, а у ратну Андри ја Вуковић.

"Рејонске изборне конференције манифестовале су снагу и чвр. стину и јединство организација Фрронта. · Учесници на рејонским конференцијама доказали су још једном _ спремност да мобилишу све народне снаге ради извршења задатака у овој тешкој борби за остварење одлучујуће године Пе. толетке.

Обавеза свих грађона

Свако треба да буде уписан у бирачке спискове рејона у коме станује

ромене у бирачким спи.

сковима рејона су врло

честе, било да се грађани

селе из једног други, било да одлазе у унутра. шњост или долазе из унутрашњо сти. Поједини грађани приликом промене рејона или места стано. вања ову промену региструју и кроз бирачке спискове, тј. исписују се из једних и уписују У друте бирачке спискове, док један велики број њих то не чини. Тако долазимо до тога да трађани станују у Првом рејону, а Уписани су у бирачки списак петог рејона, станују у Четвртом, а уписани су у списак Шестог рејона итд. или пак станују У Бео. граду, а у списку су неког на. родног одбора у унутрашњости одакле су се доселили или 0. братно.

Ако погледамо бирачке спискове Петог рејона, видећемо да се око 5.000 грађана који више не станују на територији Петог рејона налазе у њиховим бирачким списковима, а с друге стране провером на терену је констатовано да има око 6.000 грађана досељених у Пети рејон ко ји су уписани у бирачке спискове других рејона или народних

Организујмо што боље прикупљање отпадака за нашу индустрију

ознато је да се свакоднев-

но бацају многи отпаци,

како по домаћинствима та

ко и по предузећима и установама. Сви ти отпаци могли би се корисно употребити у нашој индустрији а досада су че. сто пропадали, и тиме се губиле милионске вредности. Значај сакупљања отпадака је утолико ве. ћи што је наша земља сада углавном улућена на коришћење сопствених извора.

Према одлуци Савезног одбора Народног фронта Југославије ортанизације Народног фронта отпо чеће са акцијом сакупљања отпадака 19 марта. Ова акција ће трајати непрекидно до краја године, по чему се види да ће би_ ти систематска и да више неће имати обележје привремених са. купљања као прошлих година. Предвиђено је да се углавном са купљају отпаци од гвожђа, алуминијума, бронзе, месинга, ли. ва и других метала, стакла, флаша, папира, крпа „костију, рогова им других отпадака.

Од добре припремљености ове акције, од агитационих им организационих мера у многоме ће зависити и коначан успех, а тиме и помоћ организација Народ. ног фронта нашој индустрији.

Већ се при Градском одбору и рејонским одборима Фронта формирају штабови за спровођење ове акције у које улазе осим руководилаца привредних комиси. ја, претставници АФЖ, синдика. та, омладинских и — пионирских организација, по један члан комисије за агитацију и претстав"ник предузећа „Отпад". Овакви штабови треба да се формирају и при основним организацијама Народног фронта, али у њиховом саставу веће бити претставник предузећа за прикупљање отпадава; Фодорукоцодством- реја.

ских штабова и штабова основ. них организација спроводиће се углавном цела акција. По сснов. ним, организацијама потребно је да се формирају групе за прикупљање отпадака на терену из кућа. По појединим кућама могу се формирати активи који ће из свих станова прикупљати отпат_ ке на једном месту. Да би. све групе што боље радиле потребно је да штабови направе што боље распоред њиховог рада, да им одреде улице у којима ће сакупљати „и да унапред испитају колике су количине сировине) и отпадака сакупљене ради обезбећења превозних средстава.

У циљу упознавања грађанства са значајем ове акције и начином

прикупљања отпадака основне организације треба да обавесте грађанство путем конференција

и састанака група. Грађанству на рочито треба објаснити значај и начин коришћења отпадака као сировине у индустрији.

: Важно је да се отпаци пре сакупљања не мешају, да буду. У што бољем стању при испоруци индустрији. Тако отпатке од хар_ тије' треба чувати да се не испр. љају и помешају са земљом; крпе: би добро било да реољени прво оперу: итд;

: Вејонски штабови треба да о. биђу неколико сабирних · места за цед рејон, им то што мањи бррј места, да би се омогућио бржи

7 ми јевтинији транспорт.

- Ортанизације. Народног фронта "треба да приступе спровођењу ове акције са свом озбиљношћу 'и"да развију иницијативу у проналажењу заосталих _ гвоздених конструкција или гвоздених | делова који леже ту и тамо па неким крајевима града. Поред тога, основне срганизације би могле развити међусобно такмичење У

рејона У

_ списковима, тј.

одбора у унутрашњости. ТО зна. чи да кроз. бирачке спискове Петог рејона није регистровано око 11.000 промена по бирачким списковима.

Из Шестог рејона отселило се без тражења исписнице око 3.200 грађана, док досељених грађана који се нису пријавили за упис, тј. који нису тражили исписни. це из нијег места, односно рејона становања има око 2.000, што значи око 5.200 нерегистрованих промена. Слична је ситуација и по дру тим рејонима.

Главну кривицу за досадашње медостатке оирачких спискова сносе у првом реду грађани, а затим основне фФронтовске организације, омладинске организаци је као и синдикалне подружнице, које никада ово питање нису покренуле на својим синдикалним конференцијама и укази. вали својим члановима на важ._ ност регистровања промене побирачким списковима.

Исправљање бирачких спискова није само ствар народних одбора већ и самих грађана који су дужни да све настале промене У вези с бирачким списковима на време пријављују народним одборима.

Исправци. бирачких рејони су овога пута посветили више пажње него раније. Бирачки спискови свих изборних јединица прегледани су преко основних фронтовских организација, кућних повереника, кућних — савета и станара и утврђено је ко. ји су се грађани отселили одно. сно доселили, а да та промена није регистрована Броз бирачке спискове.

Досељеним грађанима се указује на њихову дужност да се испишу из ранијих бирачких спи скова и упишу у нове. Исто тако уписују се у бирачке спискове и лица која су у току године навршила 18 година, као и про вера да ли има грађана који уопште нису уписани у бирачке спискове а није им одузето бирачко право. Једном речју предузете су све мере да свако ли_ це на територији Београда — које има бирачко право буде уписано

спискова

у бирачки списак онога рејона где стварно станује» Исправљање бирачких списко.

ва у Београду је већ скоро 3за-

вршено, али то ме значи да се у току даљих месеци до нове генералне исправке неће моћи

"вршити нова, уписивања односно исписивања из бирачких спискова. Напротив, тај посао је се. и даље обављати, редовно на пријаве грађана за упис, односно мспис.из бирачких спискова. Међутим, да би рејони констатоване недостатке по бирачким велики број, нерегистрованих _ промена, отклонити, потребна им је помоћ

_ основних фронтовских. "оргавиза-

ција, омладинских организација, као и синдикалних организација, које треба да објасне својим чла новима значај бирачких списко.

"ва и промсбне које треба да буду

кроз њих регистроване. Процедура код народних, одбо.

„ра приликом. исписа из једног и

уписа у други. бирачки списак вије нимало компликована, а од велике: је важности, иза саме грађане и за народне одборе.

према томе, да би бирачки спи скови били заиста одраз правога стања свих грађана, који имају

бирачких спискова ра-.

могли „'

пријаве надлежном народном одбору рејона ради уписа, односно ради, исправке бирачких спискова следећа лица:

Лица која су се у току године доселила из унутрашњости и стално настанила на подручје рејонског народног одбора са попотврдом народног одбора раније места боравишта да су исписана из бирачког списка односног на-

родног одбора. Уколико неко ли.

де није било уписано у бицачки_ списак ранијег места боравишта, донеће потврду народног одбора да није изгубило бирачко право.

Лица која су се селила са по. дручја једног рејонског народног одбора на подручје другог рејон. ског народног одбора, прибавиће потврду ранијег рејонског народног одбора и пријавити се за упис у бирачки списак рејона у коме сада станује.

Лица која су демобилисана, а раније нису била уписана у бирачке спискове, тражиће упис на основу акта о демобилизацији.

Лица која су навршила 18 година старости до закључене исправ ке бирачких спискова, тј. до 7 јануара ове године, уписују се У бирачке спискове по правилу по службеној дужности, а само изузетно народни одбор има тра. жити од таквих лица да поднесу веродостојне доказе о годинама старости.

Студенти, сезонски радници и друга запослена лица која имају пребивалиште у другом месту мо рају бити унета у бирачки спи. сак по њиховом захтеву, ако под несу потврду да су исписани из бирачког списка места. свога пре бивалишта, а са разлогом се мо. же претпоставити да ће, се задржати у месту где се налазе бар толико времена да ће моћи да учествују на било којим изборима. Од свести грађана о важности и значају бирачких спискова, од залагања фронтовских и омладинских организација, као и од тога колико сами народни одбори рејона буду посветили пажње бирачким списковима зависи ка-

кви ће спискови бити м да ли

ће у потпуности одговорити сво. јој намени.

· Најбољи успех у предвој- | ничкој обуци показује

Други

едан од главних проблема наставних центара у свим

Београда о прет-

· рејонима изостанака

ставља велики број омладине са часова предвојничке обуке. Тај велики брсј изостанака проузрокован је често због тога што код извесних омлалинаца још постоји схватање да је предвојничка обука нешто необавезно; на добровољној основи. За такво погбешно схватање сно се кривицу поједине омладинске организације које нису довољно протумачиле Уредбу о предвој_ ничкој обуци.

поред омладинске организације велику кривицу за нередовно дролажење омладине на часове сно_ се и многа руководства предузећа и установа. Извесна руководства предузећа и установа им по-

ред великог значаја предвсјнич-,

ке обуке не посвећују овом питању дужну пажњу, а често уопште не воде бригу да ли хомлади. на похађа уредно часове и не достављају наставним центрима тачно бројно стање омладине.

Правилан ток наставе омета и недостатак наставничког кадра. нарочито се осећа недостатак. наставника Па ипак, поред свих тих недо_ статака, у извесним рејонима Београда, односно наставним центрима, предвојничке обуке, зажхваљујући појачаном раду омладинских организација, већој. помоћи масовних организација и органа народне власти, и већој бризи руководства предузећа м установа о редовном одлажењу омладине на часове, постижу се у предвојничкој обуци свакоднев но све бољи успеси,

Од рејона најбоље успехе У предвојничкој обуци, нарочито У погледу редовног долажења омла дине на часове, показује Други рејон. Први ·'наставни центар ДРУ гог рејона у предузећу „Октобар ска слобода" био је до пре кратког времена један од најслабијих центара у сваком погледу. Од 125

РЕЈОН! КОГ ОДБОРА

им се изговори реч канцеларија „ванканцелариски“ човек замишља, миако то вије увек правилно, акта, акта и акта, равнодушне чиновнике и стидљиве, безличне странке. Али све канцеларије нису исте Има их још увек учмалих У бирократизму, против кога се толико ради, говори и пише. Али их има и пуних динамике и живота које одражавају читав један део животне делатности наших људи. Такве су канцеларије секретара рејонских одбора Народног фронта. У већини од њих може се. јасније него игде, видети како дише цела рејонска организација Народног франта, како се оживотворавају директиве, какав је рад, какве тежње и жеље трудбеника. У њима постају, кроз животну праксу, дело пароле о сарадњи народне власти и народа. послови које треба да обави кан целарија рејонског одбора Народног фронта многобројни су и различити, нарочито ако се ради о делу града као што је Трећи рејон, који је насељен врло различитим људима. Трећи спада у „тешке“ рејоне, јер обухвата палате Теразија, станишта бивших трговаца, рекордан број установа и кривозиде кућерке Јатаган-мале и Прокопа. По територији најраширенији је у Београду. Скупити његове становнике на акције није њи лако ни једноставно.

Успесима У раду ције Народног фронта рејона допринело је и то што канцеларија њеног одбора не зна за

организа. трећег

Три пионира

— Мзрадићемо за летњу сезону лепе, практичне и солидне саннеукусне и лоше кројене, | == 5 ~

дале, а не

| ред бољих центара за предвојнич |

за политичку наставу. |

канцела уишђји.

регон

омладинаца који посећују час, ве предвојничке обуке, изостаја. У ло је до недавмо преко 25 од омладинаца. Одговорни из Ода љења за предвојничку обуку Пру ве војне области, одлазили на терен и пружали помоћ настар ницима. Омладинска органи: циљ ја, са своје стране, трудила да часови, обуке буду, што ре, нији и да на часове долази омладина. И руководство трем дузећа „бктобарска слобода" по вело (је више рачуна о предвој, | 'ничкој обуци, тако да је, захваљујући појачаној бризи свих одговорних, а уз пуно залагање наставника, проценат изостајања о. младинаца смањен од 25 од сто на 7 од сто, што претставља знатан успех, те се центар у „Окто барској слободи" убраја сада у

ку обуку. Е |

Друти наставни центар " Другог рејона у Министарству финансија ФНРЈ показује 7 последње вра_ ме добре резултате У раду. У том центру нарочито је добар кв У тет наставе, и војне и политич, ке. Проценат изостајања омлади+ веома је мали. цента!

не са часова

Најслабији од десето колико их има у Другом рејону је трећи центар. У овом центр су омладинци из неколико на новинских предузећа. У овом цен тру 1.в од сто омладине мизостач је са часова предвојничке обуке,

Нужно је, да се поред вене антажовања омладинских организација у предузећима у којима

је већи проценат „изостајања о,

младине, питању посете ва

„обуке позабаве много више

Овај задатак

ве предузећа. њења изостајања са часова пред.

војничке обуке руководства пре,

дузећа баш треба да схвате кад

питање дисциплине својих наме

штеника и радника.

НАРОЛНОГ ФРОНТА _

канцелариско време. преко. целог дана тече кроз њу живот. тел фон не остављају ни за тренутак ма миру ревносни руководиоци о-+ сновних ортанизација који увек имају „само неколико речи“-— да саошште или да питају. Десетој 0сновној организацији потребан је стан. Шеста основна организација „снашла се“ у погледу столица, позајмивши их из летње баште ресторана „Јадран“. Некоме је поан бррев, некоме стакла за

та

прозоре. СУ једној основној ортанизацији засштрено је питање редовног одржавања марксиштичких кружока. У другој. ортанизацио“

на чврстина група. Негде су, избила извесна „неразумевања“ изме Ђу организација АФЖ и Народ- | ног фронта, негде између чланова. ! извршног одбора. и%сва та“ круп“ на и ситна питања траже своје решење у канцеларији рејонског одбора Народнот фронта.

Сада је најактуелније одржавање зборова бирача. Плакате са 06јавама су излепљене у разним де

ловима рејона. Руководиоци изб припреми“

них јединица доорос ли реферате и спр говоре на питање појавити у дис и жишље јенего рејонског од“ ронта, не прође одржи бар је“

На почетку годи: с,

дан да се тој пе

дан састанљке. Дешава се да су све. собе згрло рејонског одбора На“ родног фронта заузете састанци“.

ма. У једној, то се може чути у ходника, одржава састанак рејон“ ска организација АФЖ, У друтој омладина, у трећој актив агитатора. 4 |

човек који дође споља тешко се може снаћи У множини најразли“_ читијих проблема од којих Му се заврти глава. Интензивни темпо бесконачне активности толико је ушао у крв онима који ту раде;

да без њега, такорећи, не ђе За њих је човек човек, а 19 „странка“. За свачији, и најлич“

нији, проблем имају реч и савет то знају чланови Народнот фрот“ та — и користе. Долазе за интер“ венцију код погрешног све ња у потрошачке категорије, Те птеоћа око снабдевања огревом ко ће још побројати због чега Нема питања, нема проблема “ сновне _ организације _ Наро, фронта и људи који је сачињав“ ју да не прође кроз канцелар“ ју рејонског одбора Народ фронта. Нема питања, нема блема ЗА чије решење наро власти не траже помоћ чланова Народног фронта да се пред ЊУ ве постави У њој сарадња народ власти и народа долази до изражаја. У томе је огром товорност њеног правилног и Огромна одговорност људи који Г

спроводе, Одговорност маске

на 02