20. oktobar

на курсу кројења

Искуства најбољих отанизација

__ Разновретан живот Јеланавсте _ 0стовве опганизаније

А вратима једне вишеспратнице, на крају Цетињске улице,

стоји мала табла са натписом: „Једанаеста основна организација".

За њу смо чули да је међу најбољима у Првом рејону. Горе, на ула-

зузастали смо — жене су рибале

и припремале просторије. Секретар основна организације Сретен Кузмановић објаснио нам је то, рекавши: — Вечерас је код нас игранка. Наши омладинци три пута недељно састају се овде да би се мало разонодили. Ми-желимо да се они што више зближе и међусобно упознају у својој основној организацији, Хоћемо и да искоренимо У њима неке лоше навике стечене на разузданим игранкама. Пре свега, забрањено је пушење у просторијама док приредба траје. Имамо свој мали оркестар, који сачињавају студенти...

Прекида нас један женски глас који спрема:

— А када ћемо ми, друже Срето, да приредимо игранку за нас н„старе"2

— Биће, биће, морамо! Уочи дана Републике, — одговара доброћудно,

— Реортанизација нам је дала одрешене руке за рад, — каже секретар Срета.

И у том дугом разговору са руководством и члановима Једанаесте основне органидације, ево шта смо сазнали.

Пре реорганизације они су имали у својој основној организацији предаваче које су упућивали у трупе да одржавају предавања. Међутим, они сада имају у свакој групи предавача, теоретски спремног, Поред тога имају 10 предавача за предавања у просторијама основне организације. У свакој трупи одржава се месечно по једно предавање и по јед но заједничко предавање за читаву организацију у просторијама основне организације. Сваки предавач, недељу дана раније, добије одређеву тему, па му је тако омогућено да се потпуно припреми. Предавања су посећена за 65 до 70% чланства.

Уместо дневника имали су до сада само записнике о своме раду. Рад на унутрашњој реорганизацији одузео им је много времена. Дневник се отскора води. Али, што они кажу „главно је било покренути све на рад и забележити прве успехе", можда их донекле оправдава. Јер, заиста, њихов рад није никада застао, имао предаха. На градилишта излазили су и излазе њихови људи подижу дом културе у своме рејону, одлазили су увек, више од стотине њих, на рад у Панчевачки Рит. Нико их није звао. Само, по свим улицама, у свим кућама истакнут би био напис: „Сутра излазимо на изградњу дома културе". Стално се објашњавао значај изградње 06јекта који се гради.

Постоје два курса, математике за Ђаке са слабим оценама, на којима су предавачи две професорке. Један за ђаке нижих, а други за ђаке виших разреда. Курсеве укупно похађа око седамдесет ђака. Али, свакако, да курс кројења женских хаљина ужива највећу популарност.

„Први курс завршило је, потпуним успехом, 45 жена, — све које су га

похађале. То је разумљиво, ако се узме само у обзир интересовање жена за тај посао. И други курс, који сада ради и кога похађа педесет „жена, приказује заузимљивост, марљивост, уредност и пажљиво слушање предавања из теорије практичног рада. Има жена које чак долазе из околине Цветкове механе и Аутокоманде. Као добар и искусан предавач показао се Мира Поповић, руководилац Друте рејонске кројачке задруте.

Основна. ортанизација је на расположењу и пионирском савету. Мајке са децом долазе и :осећују њихове веселе и забавне приредбе. Позорница, у просторијама основне организације, мала је, тескобна, али ипак за њихове програме може да се користи. Ускоро ће и омладинци почети да одржавају приредбе са краћим програмима и забавне вечери. Библиотека од 80 књита непрестано се користи. Избор књига је недовољан. Руководство основне организације тражило је помоћ за ботаћење (библиотеке и стварање једне читаонице, с оозиром да су у непосредној близини две гимназије, Трговачка академија, основне школе и друге установе, али 'без резултата, Оно што је најважније, а што се види из читавог рада, јесте то да у животу основне организације учествују све масовне организације, кроз различите, богате форме рада. То потврђује да политички рад и агитација нису ни у једном моменту попустили, већ су, напротив, после реорганизације добили још ши-

ри и плодоноснији терен,

неким београдским предузећи-

ма Раднички савети још нису

схватили значај својих дужно-

сти и ни до данас се нису „снашли“ у низу својих права. Било је и таквих предузећа, где је Раднички савет „ударао у клин" а директор предузећа — „у плочу“. Јасно је, да такав рад није могао да рачуна са перспективама успеха. Насупрот овима, стоје примери предузећа са потпуно оствареном сарадњом директора и Радничког савета, што претставља најсигурнију подлогу за постизање радних успеха. Једно такво предузеће је и београдска фабрика обуће „Милорад Петровић". :

%

Посетили смо директора ове фабрике, Луку Кулића, и мз краћег сазговора добили податке који откривају „тајну“ успеха Радничког савета и Управног одбора ове фабрике. — Било би занимљиво, пруже дирежторе, кад би нам изложили како ваш Раднички савет — који важи за један од најбољих у ресору ДИрекције локалне индустрије Извр-

Нови производи локалне индустрије Београда

Фабрика. ножева „Партизан“ производи маказе

ГТОСАД их уопште није било. У Ц недозвољеној продаји, испод

руке, могле су се набављати по скупе паре. Обично су их имале [а штрачке радње или улички оштрачи и то, разуме се, само „по пгепо руци", пошто се легално није могло

доћи до њих, грађани су били при-

нуђени да их купују. У последње време почеле су да се појављују У "комисионим радњама, Али, цене су и даље расле,

На иницијативу радника фабрике ножева „Партизан“ из Земуна, лош "пре годину дана отпочеле су припреме и испитиване су могућности за сериску производњу. маказа. Вре" ме је пролазило, а припреме се нису окончавале. Прво је требало набавити сировину за алат. затим га направити, па испробати, и тако да“ ље. Несумњиво све је могло да иде много брже, да се ко више заинтересовао, Али. , . Иако је иницијатива за израду маказа, за сваку похвалу, спорост којом припремни радови не служи за

пример, | 2 |

се изводе.

Пошто је челик, од кога је направљен алат за израду маказа, показао већ код првих операција свој лош квалитет и пукао, приликом израде новог алата треба нарочито обратити пажњу на квалитет сировине, Када со узме у обзир колико је радних сати изгубљено код из: раде првог алата, који ће моћи да послужи само док се не направи нови, и колика је штета, јер је та вировина могла добро да послужи за друге сврхе, може се закључити да се у фабрици ножева „Партизан" није довољно бринуло о штедИ, Већ током децембра израдиће се једна велика количина маказа са старим алатом. Када се направи нови, производња ће се убрзати, тако да ће се 1951 године појавити у про: давницама,. Продаваће се на слободној продаји, а биће мале и подесене за потребе широке потрошње Маказе ће се израђивати од челик» за сечива. с :

Појава маказа на тржишту задо вољиће велику свакодневну потре-

„Напад

ЕТРОВИТ јесењи дан. У дворишту основне школе „Његош“. '_ стоје стројеви омладинаца.

— Центри мирно. Не разговарај у строју. На десно равнајс! На парове разбојс!

— Први... други..

Час је почео.

Овде се учи војна вештина Омла динци'из школа ученика у привре-

први.. други.

диброј 3, 7 и 8 Раде заједно Данас.

пажљиво слушају шта ће ново да уче. Прошли пут је било занимљиво. Као у књизи “ти на филму. У чила се тактичка обука.

— Данас имамо „извођење напада ноћу" говори Милан Стојановић. Он је руководилац скупине од три центра. Пошто је напољу хладно први део часа ће бити по учионицама а, други напољу практично.

Теоретска...

— На овом часу говорићемо 0 извођењу јуриша ноћу, техници кретања ноћу и борби прса у прса.

Предавач Осман Траванчић био је шест година у Југословенској армији. Демобилисан је због болести Говори кратким реченицама. Просто и разумљиво. Због тога је у учионици потпуна тишина, Омладинци су се поднимили, наслонили пружене главе. Све су очи упрте у наставника. Пажљиво слушају.

Машта дечака ради. Види се бојно поље, ровови из којих треба кренути у напад. Уочавају се оријелтири, врше последње припреме, полако се пребацују на јуришну линију. А онда...

— Борац баца бомбе и „креће на јуриш. Без узвика „Ура" и пуцања. Непријатељ се уништава борбом прса у прса. Бајонетом, кундаком, ашовчићем... допуњује наставник маштања ученика.

— Зашто се не виче „Ура" и не пуца, радознало пита један, који мисли да нема јуриша без „ура".

— Где се бацају шињели и ћебад кад се наиђе на жичане препреке, интересује Адама Шаермана.

Наставник објашњава. Док излазе у двориште међусобно се „боре" замишњеним ашовчићем.

... и практична настава

Напољу се већ спушта мрак. Око строја се опупио велики број млађих ученика. Сваки центар-школа сада ради одвојено. Овде су електричари. Наставник одваја једно одељење за напад. Врши распоред.

— Вођа одељења, одређује наставник, — Миленко Марић, одговара омладинац, — Митраљезац... — Драгољуб Чолић.

"Са аса ппедвојнићке

“4 | : !

1

а 4. М ј

а ноћу...“

— Одржач правца...

— Љуба Марулић. :

Одељењу је раздељено оружје. Дрвене пушке за извођење обуке. Објашњен је положај „непријатеља" и дат задатак. Остало изводи вођа одељења.

— Сада ће бити ваљања, говори

"свом другу малишан из првог раз-

реда; — Није то ништа. Ја сам гледао

гардисте Кад изводе обуку по киши. Сасвим се умажу блатом.

— Али ће зато бити војници! Пргкаљени... додаје трећи, који се умешао у разговор.

Одељење креће у напад.

И опет машта ради; тамо, иза оног зида је непријатељ. Он осветљава терен ракетама и пуца. Пада команда. А

— За два ксрака с лева у десно, пребацуј се.

Прво одржач правца. За њим први с лева. Он покушава да пуже, али тешко иде, Пушка му риља кроз блато Он је диже на руку После њега остали. Ц

Опет два метра напред. Опет два. Тако неколико пута. Најзад су на јуришној линији.

— Јуриш!

Одељење се диже, Баца замишљене бомбе. Удара кундаком и „уништава" непријатеља. Непријатељски ровови су заузети. У истом тренутку у дрвену шупу, мало удесно, удара велики број каменица. То су кројачи из школе број 8 побацали „бомбе“ на непријатеља и кренули у „напад".

Задатак је извршен. „Освојени“ су „непријатељски“ ровови и практично изведен теоретски део наставе. Опустила се ноћ и час је завршен. Тако се омладинци-ученици У привреди, спремају за Армију, Тако јачају одбранбену моћ наше земље. Али, не уче само војнички. Имајуи политичку наставу, на којој уче 9 стварању Народне Армије и нове државе, о задацима наше Армије да брани нашу независност и социјалистичку изградњу.

Милан Ђурић, Александар Денић и Стојадин Митровић су међу најбољима. Они су предложени да за своје залагање у раду, на дан наше Армије, добију значку предвојнич-

ке обуке, С. Тадић

ИЗ ПРЕДУЗЕЋА „МИЛОРАД ПЕТРОВИЋ“

Оллука Радничког савета је — закон

шног одбора Народног одбора, обезбеђује сарадњу свих чланова У решавању проблема2

— Сарадња свих чланова обезбеБује се на врло једноставан начин: већ на два-три дана пре састанка, сви другови су упознати са тачкама дневног реда. То нам јамчи да ће рад састанка бити плодан, са живом и богатом дискусијом по свим питањима и низом нових предлога, који претстављају одраз мишљења целог колектива.

— Дајте нам пример неке акције, чији се успех приписује труду Радничког савета и Управног одбора. — Задржимо се на најактуелнијем питању, а то је — штедња. Директиван материјал о штедњи, савладан је на једном од састанака Радничког савета. Одмах затим. У дискусији су „претресена" сва рад“ на места администрације и производње. После детаљне анализе, савет је закључио — да се админи-

преље 7 и замене 0 и

бу грађана, а локална индустрија Београда допуниће број новоосвојених производа јаш једним значајним артиклом,

Лепило од отпадака

Колико је нашим предузећима потребно лепило — знају они који су досад радили са „заменама". | кожна индустрија и столарија картонаже и многе друге. уопште не могу да раде ако га немају. десило се тако да је локалној ин дустрији додељена веома мала ко личина декстрина, од кога се досад правило лепило.

Због тога дат је предлог да се лепило прави од отпадака рожне материје, које има у довољним коли

чинама. У хемиском институту Ср- ;

бије, тде су вршена испитивања, до“ бијени су повољни резултати. Сада се врше опити где ће све ово лепило моћи да се користи.

Поред кожне, дрвне, индустрије хартије и књиговезница, лепило ће се. користити и код израде црних цеви, Када буду завршена испити: вања, лепило ће се производити у хемиском предузећу „Бистрана" у Београду, где су завршене припремне радње. , 4

страција може смањити за два радна места. Једно место је редуцирано у оперативној евиденцији, а друго — у књиговодству. Истовремено, успели смо да укинемо и курирску дужност, на тај начин, што су функције курира прешле на набављача и службеника који ради на потрошачким картама, Курир је упућен у производњу.

— У чему сте још спровели штедњу

— Углавном на основним сировинама, као и на помоћном материјалу. Примећено је, да кројачи „лица" различито троше материјал: неки изнад, а неки — · испод нормале. Спровели смо накнадно мерење. Контрола је показала, да се нормативи материјала могу смањити, што се одмах и спровело у живот. Такав је случај са утрошком разних врста обућарских ексера. Данас, радник из магацина прима количину материјала која му потпуно онемогућује расипање,

МЕ

Омладинци вежбају пребацивање

„Дуго се расправљало о томе да ли треба позвати претставнике НнР Кине да присуствују седницама Савета безбедности и политичког комитета Генералне скупштине Уједињених нација, када се буде разматрала оптужба Совјетског Савеза „због оружане агресије САД на Фрормозу" и питање учешћа кинеских трупа у корејском сукобу. Најзад је одлучено да се позове кинеска делегација да изнесе своје гледиште и да одговори на питања других делегација, тим пре што је оптужба Совјетског Савеза против САД уствари кинеска оптужба коју влада НР Кине није могла, према правилима процедуре, сама да поднесе јер није примљена у чланство ОУН. Делегација је стигла У Њујорк и већ је присуствовала неким седницама

У међувремену дошло је до извесних промена у ситуацији на корејском ратишту. Генерал Макартур је у једној посланици војницима изјавио да се нада да ће „свако моћи да буде код своје куће пре божића", а неколико дана Иза тога почела је велика офанзива његових снага, нарочито на северозападном делу фронта. Међутим, офензива је наишла на неочекивано снажан отпор северокорејсхих и кинеских јединица, које су зауставиле Макартурове снаге и потом саме прешле у противнапад. Ситуација се изменила: скоро на целом фронту Макартурова војска <е повлачи. Највиши команданти су хитно позвани у Токио на већање, а у Вашингтону је претседник Труман сазвао Национални

До свега тога дошли смо спровођењем одлука Радничког савета. а то спровођење у праксу, извео је Управни одбор. |

— Можда сте још неко питање решили са истом ефикасношћу

— Приликом анализе плана, повела се реч о радној дисциплини и аљкавом односу према машинама. Догађало се код нас, да се радници шеткају без потребе, праве паузе за пушење, не почињу посао на време, и остављају га пре времена, До-

"несена је одлука, да се томе стане

на пут. |

После ове, као и после свих других седница Радничког савета, одлуке су прорађиване на одељењским "конференцијама. Сарадњом руководилаца појединих одељења и мајстора, те одлуке су спроведе у дело. Данас, у нашем предузећу неа прекршаја дисциплине. Штедња

» је свестрана, Код нас — одлука Рад-

ничког савета је — закон. Е. П.

ГРАЂАНИ ОДЛУЧУЈУ

У Савету за старатељство

"Ш]естог

АВЕТ за старатељство при Повереништву за социјално ста-

рање Шестог рејона радио је при светлости свеће, коју је држао повереник, — Прекид струје, Два-

наест грађана — учитељ, домаћица, радњвик, службеник — одлучивало је о давању стипендија сиромашним ученицима. На столу, гомила молби, =

Божић Лепојка, нема родитеља, примеран ученик четвртог разреда гимназије, Тражи стипендију.

“ — Да јој дам: 1.000. динара, каже члан савета Душко Тасић.

Мало је то, Требало би више. Али како стојимо са буџетомг —

јавља се један члан савета.

Повереник отвара досије, прегле-

да цифре:

— Имамо још 110.000 динара.

— Онда јој треба дати 1.500 динара, Морамо јој помоћи,

Савет се слаже. Чланови потпи-

"сују своју одлуку, Божић Лепојка

ле добити стипевдију.

Ређала су се имена ученика. Пре. гресао се случај по случај, Члано ви савета познају, добро живот љу ди у малим кућама Лекиног Брда

Имена на молбама нису слова, то су живи људи; које они добро по» њихо"

знају — њихове невоље, живот, њихове потребе, Одлуке савета су коначне, У ње-

говом раду још' није било случајева

рејона

да се закључци не уваже, Још од ослобођења чланови савета су помагали својој народној власти, Обилазили су терен, давали мишљења, учили су се да управљају. Савет је данас тело које само доноси одлуке. Молба за молбом се проучава. Сваку реченицу прати Цана Магковић, економ дечјих јасала број 6, која је уморна, али је ипак иако је кречила стан, дошла да врши своју дужност,

— Деци треба помоћи — говори она — њима треба хране, знања, они ће сутра мене да смене.

Ређају се имена ученика гимназија. Александар Адамовић, учи-

тељ, добро их познаје, Он их је

Учио да пишу слова, Данас, даје им стипендије да би могли да прошире знање које им је он дао,

Дана Пауновић зна колико треба новаца за живот, Она је домаћица и познаје пијацу. И она, жепа забрађена марамом, даје стипенлије онима којима је потребна,

»

Савет за старатељство један је од јајважнијих у Шестом рејону, Има чного деце којима треба помоћи, опакшати им живот, Данас њихови оодитељи или суседи решавају 0 расподели буџета, одлучују као прави орган власти бо спровођењу социјалног старања у свом рејону.

ПРЕГЛЕД ЗНАЧАЈНИХ спољно политичких ДОГАЂАЈА

== типа та титана Це

нова ФАЗА У КОРЕЈСКОМ СУКОБУ

савет одбране да размотри новонасталу ситуацију. Основни моменат у тој новој ситуацији је присуство и учешће око 200.000 кинеских војника на бојишту у Кореји, (према вестима новинских агенција и изпештајима претставника Макартурове команде). Сем тога, радио Пекинг је пренео вест да кинеска влада намерава да регрутује у свему око 600.000 добровољаца за корејски фронт, што несумњиво повећава озбиљност стања које је према оцени на западу већ сада прилично озбиљно.

Противофанзива севернокорејских и кинеских снага траје већ нехолико дана. У њој су најтеже настрадале јужнокорејске јединице, чак је према неким вестима други јужнокорејски корпус потпуно разбијен. Америчке дивизије и јединице других земаља које се са њима боре повлаче се и даље, мање-више у реду, ма да Севернокорејци покушавају да им на извесним местима преселу отступницу. према вестима Јунајтедепреса Макартур је обавестио Министарство сдбране у Вашингтону да намерава да стабилизује фронт пошто сеповуче највише 15 до 20 миља, док према другим извештајима он има намеру да успостави линију одбране на најужем делу полуострва, на линији Фенјанг—Вонсан.

Упитан о томе како је било могуће да се предузме офанзива а да се не располаже подацима о стварном броју кинеских војника на корејском бојишту, командант снага на северозападу Кореје генерал Волтон Вокер је изјавио: „Ми смо се надали да има нешто истине у тврђењима која су јавно износиле кинеске власти да се не ради о нормалној интервенцији.

Управо о томе се сада дискутује и у Савету безбедности и у Поллтичком комитету. У дискусијама је учествовао и претставник НР Кине, који иначе одбија да присуствује седницама на којима се расправља о ситуацији у Кореји, изјављујући да „нема овлашћења за то". Међутим, у свом говору он је ипак, између осталих захтева владе НР Кине која она поставља организацији Уједињених нација, изнео и тражење дасе „оружане снаге САД и других земаља повуку из Кореје и да се народу Северне и Јужне Кореје остави да сам реши питање Ксреје".

Ситуација у Кореји изазвала је озбиљну забринутост у јавном мнењу у свету. Прави циљеви учешћа кивеских трупа у Кореји су предмет нагађања како штампе тако и званичних кругова, јер. се сматра да од тога зависи и развој прилика у Кореји и односи Уједињених нација и кинеске владе. Бевин је, говорећи у Доњем дому о спољној политици енглеске владе изјавио; „Не тврдим да су ми познате кинеске побуде или намере". Али он је ипак додао: „Развој војних догађаја за последњих неколико дана није ниуколико изменио моје гледиште да се решење у крајњој линији мора тражити на политичком пољу... Ако су Кинези вољни да сарађују, онда се може избећи _ проширење _ непријатељстава". И на другом континенту, у Америци, званични претставници тврде да не треба губити наду у мир-' но решење проблема учешћа кингских трупа у борбама у Кореји. Министар одбране САД Џорџ Маршал је изјавио „сви заинтересовани морају приступити том проблему хладно, мирно и срачунато". Због тога су врло резервисана мишљења у погледу наводних захтева генерала Макартура да му се дозволи бомбардовање војних циљева на манџурској територији, како би паралисао снаге прбтивника још од момента њихових припрема за учествовање у корејским борбама и како би ометао снабдевање севернокорејских и кинеских трупа. Сматра се да би то био последњи, „очајнички покушај", и да пре тога треба предузети све мере да се спор изглади преговорима са владом НР Кине, Истина, последњи говор кинеског делегата Ву Хсиу Чуана у Савету безбедности показује да кинеска влада није ммого склона мирном решењу спора, и претставници владе САД У Савету безбедности са своје стране енергично настоје да Уједињене нације донесу одлуку о позиву кинеској влади да повуче своје трупе из Кореје. Претпоставља се да ће, пошто је Совјетски Савез ставио вето на ту резолуцију, ово питање бити изнесено пред Генералпу скупштину, на основу недавних одлука Скупштине да решава о питањима о којима велике силе нису могле да постигну сагласност у Савету безбедности,

инервише иста

пи